Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Letné koktaily s ginom
Gin je bezpochyby jedným z najuniverzálnejších destilátov. Leto sa začína, vyťažte maximum z teplého počasia s jedným z našich ginových koktailov. Najlepšie letné koktaily od klasických až po jedinečné a osviežujúce.
Gin Fizz
Ingrediencie
• 60 ml gin Koval Dry Gin Organic 47%
• 45 ml čerstvo vytlačenej citrónovej alebo limetkovej šťavy
• 45 ml jednoduchého sirupu (rozpustite 250 g kryštálového cukru v 250 ml horúcej vody)
• 1 malý alebo stredný vaječný bielok, voliteľné
• 60 ml sódy
• citrónová kôra na ozdobu
Postup
Do šejkru nalejte gin, citrónovú šťavu, sirup a vaječný bielok (voliteľné). Dôkladne pretrepte bez ľadu asi 15 sekúnd, aby ste zaistili spenený vaječný bielok (ak používate).
Pridajte niekoľko kociek ľadu do šejkra a pretrepte. Nalejte do vychladeného pohára na čerstvé kocky ľadu. Zalejte sódovou vodou a ozdobte citrónovou kôrou.
Gin & Tonic
Ingrediencie
• 50 ml Gin Adamus Aquardente Bagaceria Organic 52%
• 200 ml toniku Erasmus Bond Botanical Tonic Water
Postup
Naplňte pohár ľadom. Ľad v pohári „otočte“ pomocou barovej lyžice. Vypustite prebytočnú vodu z pohára. Pridajte 5 cl Adamus Gin. Jemne pridajte 20 cl toniku Erasmus
French 75
Ingrediencie
• 30 ml ginu Fifty Pounds 43,5%
• 15 ml čerstvej citrónovej šťavy
• 15 ml jednoduchého sirupu (rozpustite 250 g kryštálového cukru v 250 ml horúcej vody)
• 120 ml Champagne Ayala Brut Majeur
Postup
V šejkri zmiešajte gin, citrónovú šťavu a sirup. Naplňte šejker ľadom a dobre pretrepte. Preceďte do vychladenej flauty a dolejte Champagne.
Negroni
Ingrediencie
• 30 ml ginu Toison Gin Handcrafted DRY GIN 47%
• 30 ml jednoduchého sirupu (rozpustite 250 g kryštálového cukru v 250 ml horúcej vody)
• 30 ml Campari Bitter 25%
• 2 kvapky Angostura® bitters
• pomarančová kôra na ozdobu
Postup
Všetky ingrediencie pridajte do šejkru s ľadom a miešajte, kým sa nespoja. Preceďte do pohára Riedel Rocks Glass a ozdobte kúskom pomarančovej kôry.
Tom Collins
Ingrediencie
• 45 ml ginu GINJOY 45%
• 30 ml citrónovej šťavy
• 15 ml jednoduchého sirupu (rozpustite 250 g kryštálového cukru v 250 ml horúcej vody)
• 90 ml sódy
• maraschino čerešňa na ozdobu
• plátok citróna na ozdobu
Postup
Nalejte citrónovú šťavu do pohára Collins. Pridajte sirup a miešajte. Naplňte pohár ľadom a pridajte gin. Dolejte do pohára sódu a premiešajte. Ozdobte kolieskom citróna a čerešňou maraschino.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.