Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Likéry - nápoje pre skvelé koktaily
Likéry sú historickí potomkovia bylinných liečiv. Vyrábali sa vo Francúzsku už v 13. storočí, často ich pripravovali mnísi. Dnes sa vyrábajú po celom svete, bežne sa podávajú čisté, s ľadom, ku káve alebo v kokteiloch.
Francúzske slovo likér je odvodené z latinského liquifacere, čo znamená „rozpustiť“.
Likér Dr. Kramer
Slovenský likér z destilérky Likérka, ktorú nájdete na rozmedzí promenády a kúpeľného parku v Trenčianskych Tepliciach. Starý meštiacky dom v spolupráci so slovenskými architektmi premenili na modernú výrobňu spojenú s dennou prevádzkou kaviarne a priľahlou predajňou vlastných spiritov Likérka – Aperitiv Bar & Distillery.
Likér Dr. Kramer sa vyrába maceráciou 14 slovenských liečivých bylín čisto prírodným spôsobom bez použitia chemických prísad. Vo výrobe vidieť prvotriedne destilačné zariadenie Holstein aj kameninové nádoby z čias Československa.
Svieža medovka, materina dúška, aníz a bazové plody, oživené tónmi vanilky a škorice, prekryté vôňou ruží a levandule. Likér prekvapí ľahkosťou, súladom chutí, ale zároveň silou. Fľaša likéru zobrazuje históriu mesta, prináša odkaz na kúpeľnú tradíciu. Uzatvorená je korkom. Dizajn bol vytvorený v spolupráci so slovenskými dizajnérmi zo štúdia Pergamen.
Likéry Piemme
Piemme je líder v agropotravinárskom sektore a od roku 1986 vyrába Limoncello, ktoré možno právom považovať za zlato Sorrenta.
Na polostrove Sorrento sa výroba citrónového likéru Limoncello datuje od staroveku. Citróny na polostrove Sorrento získali Chránené zemepisné označenie CHZO. Citrón zo Sorrenta je to oválny, stredne veľký, so šťavnatou slamovožltou dužinou a šupkou a osobitou vôňou vďaka prítomných éterických olejov. Pestujú sa podľa tradičnej metódy bez použitia chemických prípravkov, ktoré by po usadení na šupke mohli zmeniť chuť a vôňu.
Zber citrónov Sorrento sa vykonáva výlučne ručne, aby sa zabránilo poškodeniu plodov. Séria procesov zameraných na výrobu Limoncella vykonáva Piemme vo svojej vlastnej firme. Fáza lúhovania v čistom liehu a repnom cukre (bez akýchkoľvek prísad, sirupu či sladidla), vyťahovanie šupiek z nádob a plnenie do fliaš prebehne asi za 4 až 7 dní v internom laboratóriu Piemme. Ochutnajte: Piemme Limoncello di Sorrento citrónový likér, BIO 32%
Ďalšou výnimočnosťou polostrova Sorrento je orech Sorrento. Piemme vyrábajú typický stredomorský produkt Nocino di Sorrento, orechový likér.
Likéry Nirvana
Nirvana Cocoa Liqueur Premium 22,0% - Čokoládový likér zo Španielska, Barcelony. Zaujme silnou chuťou čokolády a hladkou, krémovou textúrou.
Nirvana Cocoa Liqueur Premium je lahodný likér vyrobený z kakaa. Vyrába sa pomocou filtrácie aktivovaného živočíšneho uhlia, vďaka ktorému dostáva priehľadnú podobu. Vo vôni tóny tmavého ovocia, kakaa, orieškov a tmavej čokolády. Intenzívna kakaová chuť. Môžete ho podávať samostatne, s ľadom alebo v kokteile.
Nirvana Double Chocolate je extra hustý likér vyrobený z kakaa. Má chuť pravej čokolády a smotany. Sladký, ale však príkry. Môžete ho podávať samostatne, s ľadom alebo v kokteile.
Mocha Martini
Ingrediencie
• 25 ml likéru Nirvana Cocoa Liqueur Premium
• 35 ml vodky Absolut
• 75 ml vychladeného espressa
• 2 tabličky horkej čokolády
• kávové zrná na ozdobu
Postup
Čokoládu roztopte. Namočte okraj kokteilového pohára do rozpustenej čokolády a potom nechajte stuhnúť v chladničke. Do šejkra s ľadom pridajte vychladené espresso, vodku a čokoládový likér. Pretrepte. Koktail sceďte do pohára s čokoládovým okrajom a ozdobte kávovými zrnami.
Cocoa Passion
Ingrediencie
• 10 ml nesladené pyré passion fruit
• 15 ml likéru Nirvana Cocoa Liqueur Premium
• 30 ml tequily Olmeca Blanco
• 45 ml Champagne Palmer & Co.
Postup
Pohár naplňte do troch štvrtín drveným ľadom. Pridajte všetky ingrediencie vo vyššie uvedenom poradí a premiešajte, aby sa spojili. Môžete podávať.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





