Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Malinový tart – RECEPT a tip na víno
Ľahký a rýchly malinový tart zaručene dostane vašich hostí i rodinu. Kto má rád maliny, určite musí vyskúšať recept podľa Lenky. Dizajnom, ale hlavne chuťou si malinový tart podmaní chuťové bunky, ktoré výborne doplní jemne perlivé, sladké talianske víno Rosetta z vinártva Bava.
Malinový tart
Čas prípravy: 30 min a pečenie 25 min
Počet porcií: priemer formy 23 cm, cca 12 ks
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Keksy rozmixujeme a zmiešame s mandľovou múkou a roztopeným maslom.
2. Vytlačíme do formy na pečenie s priemerom 23 cm a pečieme na 180°C asi 5 minút.
3. Medzitým si vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu spolu so šľahačkovou smotanou. Nakoniec zašľaháme jedno vajce.
4. Pripravený krém vylejeme na predpečený korpus a spolu ešte pečieme na 160°C 15-20 minút. Necháme vychladnúť a navrch natrieme malinový džem a posypeme čerstvými malinami.
5. Nakoniec navrstvíme vyšľahanú šľahačkovú smotanu, necháme v chladničke vychladiť aspoň 4 hodiny a podľa fantázie môžeme dozdobiť. Ja som použila jedlé jarné kvietky a maliny.
Malina je plod ostružiny malinovej a pochádza z južnej Európy. Obsiahnuté farbivo v malinách patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Čím sýtejšej a tmavšej farby sú maliny, tým je koncentrácia tohto farbiva vyššia. Maliny obsahujú cca 13% jednoduchých cukrov, kyselinu jablčnú, vínnu, citrónovú, listovú, pantoténovú, niacín a glykosidy, taktiež sa v nich nachádza pomerne veľa pektínu, trieslovín a rastlinných farbív. Z minerálov je to draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sodík, selén, vápnik, zinok, železo z vitamínov je to vitamín A, C, E, K, B1, B2 a B6. Maliny sú močopudné a žlčopudné, pomáhajú pri problémoch s obličkami a s močovým mechúrom, zlepšujú peristaltiku čriev, zabraňujú zápche, čistia črevá, priaznivo pôsobia na pečeň a posilňujú imunitu.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Malinový tart je svieži, ovocný dezert. Okrem čerstvých malín je korpus potretý malinovým džemom. Smotana na šľahanie dopĺňa krémovosť. Odporúčané víno Bava Rosetta Malvasia di Castelnuovo Don Bosco 2020 má mať ovocný chuťový prejav s komplexným a harmonickým pomerom vyššieho zvyškového cukru a šťavnatou hroznovou kyselinkou. Jemné perlenie vína Rosetta príjemne osvieži ovocnú chuť malinového tartu.
Odporúčanie someliérky:
Bava Rosetta Malvasia di Castelnuovo Don Bosco 2020
Rosetta sa vyrába z hrozna Malvasia of Schierano pestovaného v oblasti Castelnuovo don Bosco. Vinifikácia začína dvojdňovou maceráciou čerstvo vylisovanej hroznovej šťavy za studena. Mušt sa uchováva v nerezových tankoch pri nízkych teplotách až do fermentácie, ktorá môže prebiehať až niekoľko mesiacov po zbere. Víno atraktívnej malinovo ružovej farby s jemným perlením. V intenzívnej a lákavej vôni dominujú lupene bielej ruže a jahodového koláča so škoricou. Chuť vína je šťavnatá s osviežujúcou kyselinkou. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Bava
História talianskeho vinárstva a rodiny Bava sa začína v dedine Cocconato v Piemonte, ktorá sa týči na strmých svahoch hory Monferrato Astigiano. Rodina Bava pestuje na tomto území vinič od roku 1600 a v roku 1911 tu postavili prvú vínnu pivnicu. Dnes sa rodinný statok rozširuje v oblastiach Monferrato a Langa s dvadsiatimi hektármi prírodných polí, lesov a obhospodaruje 55 viníc, kde sa hrozno pestuje s rovnakou starostlivosťou a pozornosťou ako za starých čias. Dôraz kladú na trvalo udržateľné poľnohospodárstvo so zníženým dopadom na životné prostredie.
Pri prechádzke po viniciach Bava si môžete všimnúť odrezky tráv využívané ako prirodzené hnojivá, drevené stĺpy pochádzajúce z obnoviteľných lesov alebo zatrávnené plochy medzi radmi viniča, čo nielen pomáha predchádzať erózii pôdy, ale slúži aj ako dôkaz, že sa tu nepoužívajú žiadne herbicídy.
Ďalšie články
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.
Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.




