Gruzínske vinárstvo Bruale úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti. Ako hovoria ich autori, vína z Bruale nie sú len nápoj, ale aj spôsob života. Alebo " vína pre srdečnú konverzáciu."

Mas d´en Gil - životné dobrodružstvo troch rodín
Mas d'en Gil je výsledkom troch historických etáp, ktoré priniesli výnimočné vlastnosti pre vinohradníctvo, vinárstvo a obchod s vínom v oblasti Priorat.
História vinárstva
Francesc Gil založil vinárstvo v roku 1860. Ďalší majitelia, rodina Barril od 30. rokov 20. storočia, konsolidovala agro kultúrne kvality v oblasti Priorat. Vinárstvo premenovali na Masía Barril. Predstavili pokročilé nápady, ako napríklad organické poľnohospodárstvo a používanie pôvodných kvasiniek. Rafael Barril Figueras spolu s Magdalenou Vicente Herrando založili nový Priorat, ktorý výrazne predbehol svoju dobu. V roku 1998 kúpilo vinárstvo rodina Rovira Carbonell a získava späť svoj historický názov – Mas d’en Gil.
Plnia tak sen Pere Rovirovi, jedného z najväčších vinárskych profesionálov, ktorého sprevádza jeho manželka Pilar Carbonell, majiteľka galérie súčasného umenia a ich štyri dcéry. V roku 2000 sa na trhu objavili prvé vína Mas d’en Gil pod reklamou najstaršej dcéry Pilar Rovira Carbonell. Následne najmladšia dcéra Marta Rovira Carbonell predstavuje biodynamické poľnohospodárstvo, ktoré v súčasnosti prevádzkuje s podporou svojho otca, manžela a sestry Pilar.
Rovnováha
Zachovanie biodiverzity je jedným zo základných cieľov Mas d'en Gil. Na východe dub cezmínový a na západe borovicový les sú zelené pľúca, ktoré prispievajú k biodiverzite. Na mieste južnej hranice, roklina Molinos (roklina vetra) usmerňuje vzduch a osviežuje údolie La Coma a zároveň slúži ako koridor pre vzdušnú faunu. Vinice zdieľajú miesto so stáročnými olivovníky, mandľami a lieskovými orieškami. Výsledkom je poľnohospodárska mozaika certifikovaného ekologického poľnohospodárstva.
Biodynamika bola zavedená v Mas d´en Gil v roku 2008. Revitalizuje pôdu, prináša zdravie a rovnováhu rastlinám. Vína odrážajú prírodnú krajinu, ktorú sa snažia vo vinárstve pochopiť ako živú bytosť, udržiavajú zdravú pôdu, vyváženú s pôvodnou flórou a faunou.
Vo vinohradoch pôdny profil tvorí bridlica, miestne známa ako Llicorella. V Priorate sú štyri hlavné typy bridlice: devónska (400 miliónov rokov), škvrnitá (350 miliónov rokov), karbónska (350 miliónov rokov) a čierna bridlica (330 miliónov rokov).
Mas d´en Gil sa nachádza v nadmorskej výške 350 metrov s krásnym výhľadom v pohorí Montsant. Jeho umiestnenie v rámci DOQ PRIORAT a jeho orientácia uľahčí prechod vetru cez vinohrady a olivovníky. Je to určite jedna z najviac vetraných oblastí v zóne. Dva hlavné vetry v zóne sú „Garbinada“ prichádzajúci z juho východu zo Stredozemného mora a „Cierzo“ prichádzajúci zo severo západu.
35 hektárov vinohradov je rozdelených na 53 parciel s rozlíšením podľa rozmanitosti a orientácie.
Biele vína
Biele vína Mas d’en GIL sa vyrábajú z veľmi malých plôch vinohradov, menšie ako 1 ha. Hlavné biele odrody na sú Grenache blanc a Macabeo. Grenache blanc sa nachádza vo vzdušnejších polohách. Macabeo rastie v menej veterných oblastiach. Táto odroda s nízkymi výnosmi vzhľadom na počasie ponúka vína, ktoré pokorne sprostredkujú identitu terroiru, v ktorom sú vysadené. Od roku 2000 je v najvyššej oblasti údolia La Coma vysadená aj odroda Viognier, ktorá je súčasťou vína BELLMUNT „Village”. Víno sa vyrába z dvoch parciel umiestnených v „Bundsanstein“. Fermentuje v nerezových tankoch a neskôr začiatkom roka sa fľašuje počas kvetných alebo ovocných dní mesiaca lunárneho kalendára.
Víno Coma Calcari sa vyrába z jedného vinohradu, ktorý sa nachádza sa v údolí La Coma, kde je vápenatý typ podložia (240 miliónov rokov). 50% vína fermentuje v 2000L nerezových tankoch a zvyšok v použitých 500L francúzskych dubových sudoch. Vyzrievanie v sudoch trvá zvyčajne asi 8 mesiacov. Potom sa obe časti sa zmiešajú a sú fľaškové. Následne ešte dva roky vyzrievajú vo fľaši pred uvedením na trh.
Nakoniec Coma BLANCA, biele „grand cru“. Veľmi limitovaná výroba. Pochádza dvoch viníc s Garnatxa Blanca (Grenache white) a dvoch ďalších viníc vysadených odrodou Macabeo (Viura) pred rokom 1945. Vinice sú obklopené borovicami a pôda obsahuje štyri rôzne typy bridlice a piesok s červenými okruhliakmi. Každá parcela a odroda sa vinifikuje samostatne. Víno strávi asi 8 mesiacov v 500L francúzskych dubových sudoch, z toho 30 % nové. Až po vyzrievaní v sudoch sa víno sceľuje a vyzrieva ďalšie 2 roky vo fľaši v pivnici.
Víno: Mas d´en Gil Coma Blanca 2016, Mas d´en Gil Coma Blanca 2018
Červené vína
Hlavné modré odrody sú Grenache a Carignan. Grenache (Garnatxa, Garnacha) je veľmi vďačná. Vinohrady s touto odrodou sú orientované hlavne na východ a vyhrievajú sa v prítomnosti slnka ráno a vyhýbajú sa popoludňajšiemu slnku. Rovnako ich orientácia im umožňuje osviežiť sa stredomorským vetrom, ktorý začína na poludnie a končí pri západe slnka. Vinohrady s odrodou Carignan sa nachádzajú v menej prevzdušnenej oblasti, keďže táto odroda má hrubšiu šupku a je odolnejšia voči slnku.
Karbónska bridlica (Gres carbonifer/ Gres Carbonifero / Carboniferous Stoneware) spolu s čiernou bridlicou je typická pre vinohrady, z ktorých sa vyrába víno Bellmunt „Village“. Hrozno pochádza z mladších vinohradov, ktoré boli vysadené v rokoch 1996 - 1998. Fermentácia prebieha v nerezových tankoch v závislosti od ročníka s 10 % strapinou. Víno vyzrieva v 3000l a 1500l dubových sudoch (foudre) a 30% v 3000l cementových nádržiach. Víno: Mas d´en Gil Bellmunt Vi de Vila BIO 2020
Škvrnitá bridlica „Llicorella Piguellada“ je typická pre Coma Vella „premier cru“. Hrozno pochádza z údolia La Coma. Vinohrady tu boli vysadené v rokoch 1965 až 1998. Čas hrozna fermentuje v dubových sudoch a čas v nerezových tankoch, 20% hrozna i so strapinou. Víno vyzrievalo rok v 1500L a 225L dubových sudoch, z toho 20% nových. Pred uvedením na trh víno vyzrieva 2 roky vo fľaši v pivnici vinárstva. Víno: Mas d´en Gil Coma Vella 2017
V prípade CLOS FONTA „grand cru“, vybrané vinohrady majú čiernu (Corniana / Cornenana, Hornfels), škvrnitú aj karbónsku bridlicu, ktoré prispievajú k jedinečnému charakteru tohto vína. Víno sa vyrába zo starých vinohradov vysadených v rokoch 1931 až 1970, ktoré sa nachádzajú v rôznych údoliach okolo vinárstva Mas d'en Gil. Názov pochádza zo starého názvu Mas d'en Font. Ide o prameň, ktorý sa nachádza v blízkosti. Každá odroda vinifikuje samostatne v otvorených 500L dubových sudoch. Použitie strapiny závisí od ročníka. Víno vyzrieva 14 mesiacov v 1500L a 225L francúzskych ľahko vypálených dubových sudoch, z toho 30% nových. Až po vyzrievaní v sudoch sa víno sceľuje a vyzrieva ďalšie 2 roky vo fľaši v pivnici. Víno: Mas d´en Gil Clos Fonta 2016, Mas d´en Gil Clos Fonta 2017
Ďalšie články

Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet