Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Medzinárodný deň pre Tempranillo
Na jeseň sa vinice s Tempranillom sfarbia do žiarivo červenej. V roku 2020 bolo Tempranillo treťou najviac pestovanou modrou odrodou na svete, pričom väčšina výsadieb bola na Pyrenejskom polostrove.
Každý rok druhý štvrtok v novembri (tento rok to vychádza na 9. 11. 2023) oslavuje Tempranillo svoj medzinárodný deň. Tempranillo Advocates Producers and Amigos Society (TAPAS) vytvorili sviatok v roku 2011. Ich cieľom bolo jednoducho osláviť odrodu Tempranillo. Poskytuje ľuďom príležitosť objaviť Tempranillo. Keďže reštaurácie a obchody sú cez víkend príliš zaneprázdnené, TAPAS si vybral štvrtok, aby podniky mali čas tento deň osláviť.
V roku 2012 sa zistilo, že Tempranillo je prirodzeným krížencom medzi Albillo Mayor a zabudnutou odrodou viniča s názvom Benedicto.
Španielsky názov odrody odkazuje na skutočnosť, že má tendenciu skôr dozrievať. V španielčine „temprano“ znamená skoro. V Rioje je hlavnou zložkou vín spolu s rôznymi pomermi odrôd Garnacha, Mazuelo (Carignan) a Graciano. Odroda Tempranillo má veľa synoným. Napríklad v Portugalsku je tiež známa ako Tinta Roriz a Aragonéz. V Ribera del Duero je odroda známa ako Tinto Fino. Vo vnútrozemí, v rozsiahlych vinohradníckych oblastiach Castilla a La Mancha, je odroda často známa ako Cencibel, aj keď pre medzinárodný trh je často označovaná ako Tempranillo. Je dôležitou odrodou v Navarre a Valdepeñas a tiež v severných dvoch tretinách Španielska. Existuje veľmi zriedkavá biela mutácia Tempranilla s názvom Tempranillo Blanco (Rioja Baja).
Španielsko vedie takmer s 90 % celosvetovej produkcie. Tempranillo sa dostalo aj do Kalifornie pod názvom Valdepeñas a na prelome 20. storočia sa pestovalo v Central Valley. V Texase sa pôda v High Plains a Hill Country porovnávala s pôdou severného Španielska. Tempranillo bolo v Texase dobre prijaté a rozrástlo sa tak, že sa považuje za charakteristické hrozno štátu. V Austrálii sa Tempranillo pestuje v regióne McLaren Vale a tiež v severovýchodnej Victorii. Dokonca sa pestuje aj v Thajsku. Táto odroda sa vo veľkej miere pestuje v Argentíne, Čile a Mexiku.
„Až do 90. rokov chutila väčšina červených vín z Rioji viac ako sud ako hrozno. Tradičný spôsob výroby vín zrejúcich v malých sudoch z amerického dubu s vôňou vanilky zamaskoval vlastnú chuť Tempranilla. Odkedy však vinárstva v Rioje nechali vyzrievať svoje vína oveľa kratšiu dobu vo francúzskom dubovom sude a tiež produkovať mladé (Joven) vína, milovníci vína na celom svete začali chápať podstatu samotného Tempranilla,“ hovorí Jancis Robinson.
Rioja a Tempranillo
Rioja sa rozprestiera v dĺžke takmer 100 km. Na oboch stranách rieky Ebro je Rioja rozdelené do troch oblastí: Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Oriental. Tri územia, ktoré vďaka svojim špecifickým vlastnostiam dávajú vznik obrovskej rozmanitosti vín s vlastnou osobnosťou. Rioja je región s osobitnými klimatickými a geologickými charakteristikami, ktoré z neho robia ideálne miesto na pestovanie odrody Tempranillo. Maximálna šírka vinohradov v Rioje je 40 km a dosahujú maximálnu nadmorskú výšku okolo 900 metrov nad morom. Každý z viac ako 66 000 hektárov je špecifickým ekosystémom, vďaka ktorému je QDO Rioja jedinečným územím na svete.
Kategórie vín Rioja
Generic - Jednoročné vína, ktoré si zachovávajú hlavnú sviežosť a ovocné vlastnosti.
Crianza - Vína podrobené minimálne dvojročnému procesu zrenia a z toho aspoň jeden rok v 225 litrových dubových sudoch. Pre biele vína a ružové vína je minimálna doba zrenia v sude 6 mesiacov. Víno Crianza vždy vykazuje rovnováhu a harmóniu medzi ovocnými) arómami a tými, ktoré pochádzajú zo sudov. TIP na víno: El Coto Crianza, Rioja DOCa 2019
Reserva - Vína s minimálnym procesom zrenia 3 roky, z toho minimálne 1 rok v dubovom sude plus minimálne 6 mesiacov vo fľaši. V prípade bieleho a ružového vína je proces zrenia 2 roky a z toho 6 mesiacov v sude. Vína Reserva sú zvyčajne komplexnejšie. TIP na víno: El Coto Coto de Imaz Reserva, Rioja DOCa 2018
Gran Reserva - Vína s minimálnym 5-ročným procesom zrenia, minimálne 2 roky v dubovom sude. Pre biele a ružové vína sú to 4 roky a z toho minimálne 6 mesiacov v dubových sudoch. Sú veľmi komplexné a intenzívne. Plný charakter a dobrý potenciál zrenia. TIP na víno: El Coto Coto de Imaz Gran Reserva Rioja DOCa 2017
Tempranillo a Gastronómia
Jedným z najpresvedčivejších dôvodov, prečo mať po ruke Tempranillo, je jednoduchosť, s akou sa spája so širokou škálou jedál. Najlepšie sa kombinuje so španielskymi tapas a chorizo. Mladšie vína odrody Tempranillo (Crianza) sa dobre hodia k Paelle, tacos, hamburgerom, hovädziemu tacos a cestovinám na báze paradajok. Plnšie vína, ktoré vyzrievajú dlhšie (Reserva a Gran Reserva), sa hodia k bohatším jedlám výraznej chuti. Pečené jahňacie mäso, grilovaná zverina, hovädzí Wellingtonom, Filet Mingon, hovädzie Bourguignon, Cassoulet alebo i Manchego syr. Inšpirujte sa: Hovädzie ragú s hokkaido haluškami a TIP na víno El Coto
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






