Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Najlepšie čilské vína
Španielski misionári a dobyvatelia založili prvé vinice v Čile v polovici 16. storočia. Napriek španielskym vplyvom malo Francúzsko oveľa väčší vplyv na vinársky priemysel v Čile.
Objavte s nami TOP vína Čile v našej inšpirácii.

Ideálne podnebie
Keď Phylloxera v 19. storočí pustošila Európu, veľa nezamestnaných francúzskych vinárov sa presťahovalo do Čile a prinieslo so sebou svoje znalosti, techniky a odrody hrozna ako Cabernet Sauvignon, Merlot a Carmenére, ktorým sa vďaka dlhej vegetačnej dobe mimoriadne dobre darí. Dnes je Čile jedinečné v pestovaní hrozna na vlastných podpníkoch.
Na rozdiel od susednej Argentíny, sú hlavné vinárske oblasti v nižšej nadmorskej výške a bližšie k moru. Čílske vinice sú chránené pred extrémnym počasím nízko položeným pohorím Andy známym ako pobrežné pásmo. Sneh, ktorý sa topí z Ánd, poskytuje vinohradom stálu zásobu vody, ktorá sa používa na zavlažovanie.
Klíma je ovplyvnená Humboldtovým prúdom, ktorý prináša studenú vodu a vzduch na pobrežie z Antarktídy, preto teplota vo vinohradoch nevystúpi nad 30°C. Údolie Central Valley má mierne stredomorské podnebie s horúcimi a suchými letami. Najdôležitejšou vinohradníckou oblasťou je údolie rieky Maipo neďaleko mesta Santiago.
Vínne ikony z Čile
Najznámejším vínom medzi kabaretmi je Don Melchor z vinárstva Concha y Toro. Dom Maximiano Founder´s Reserve je ikonické čilske víno, ktoré je pomenované podľa zakladateľa vinárstva Don Maximiano Errázuriz Valdivieso.
Vinárstvo založil v roku 1870. Errazuriz vyrába víno KAI, ktoré pochádza z najlepších vinohradov z oblasti Aconchagua Valley a základom je odroda Carmenére. Medzi najlepšie čilské vína sa určite radí La Cumbre. Ide o 100% Syrah taktiež z oblasti Aconchagua Valley.
Samostatným projektom Eduarda Chadwicka je Viñedo Chadwick, toto víno sa môže porovnať s najlepšími vínami z Bordeaux. Seña je prémiové čilské víno, ktoré vzniklo spojením vinárskeho umenia Roberta Mondaviho a Eduarda Chadwicka. Ročník 1995 sa stal prvým ikonickým čilskym vínom.

Emiliana je vinárstvo zamerané na výrobu vín z ekologického hrozna a v prípade Emiliana Gê a Coyam aj podľa biodynamických princípov. Gê 2003 bolo prvé certifikované víno južnej Amerike, vyrobené podľa biodynamického prístupu. Vinárstvo vlastní vinohrady v oblasti Maipo, Colchagua, Casablanca, Bío-Bío, Cachapoal a Limarí celkovo 2 812 ha.
Oficiálne ekologické a biodynamické certifikácie má 1 400 ha. Zvyšných 1 342 ha je certifikovaných podľa ISO 14.001 a prechádza na plný organický stav. Emiliana je najväčším organickým vinárstvom na svete.
Caliterra bola založená v roku 1996 ako partnerstvo medzi rodinou Roberta G. Mondaviho a Viñou Errázuriz, ktorí sa snažili realizovať spoločný sen o produkcii vysoko kvalitných vín, ktoré odrážajú celý potenciál čílskej prírody a terroiru. Avšak od roku 2004 sa jediným vlastníkom stal Errazuriz. Nachádza sa v srdci Colchagua Valley a vlastní 1085ha vinohradov. Hlavnou filozofiou vinárstva je dodržiavať harmóniu a súlad medzi prírodou a človekom.
Čile dnes vyváža až 70% vína, pričom najväčšími dvoma zákazníkmi sú USA a Veľká Británia. Čile je v súčasnosti piatym najväčším vývozcom vín na svete a deviatym najväčším výrobcom. U nás sú čilské vína populárne hlavne kvôli svojej cene.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.