Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Novinka - Natural sweet vína Ostrožovič
Región Tokaj je predurčený na výrobu prírodne sladkých vín. Rovnica Vianoce = Tokaj = Ostrožovič funguje už vyše 32 rokov. Práve teraz v predvianočnom období prichádza na trh novinka z vinárstva Ostrožovič, nová rada vín Natural sweet. Ide o unikátnu kolekciu vín, vyrobenú z troch tokajských odrôd, ktoré dozreli na slnkom zaliatom vinohradníckom hone Chotár, chránenom Slanskými vrchmi.
Pri tejto príležitosti sme vyspovedali p. Kičina, ktorý pracuje pre vinárstvo Ostrožovič, aby nám prezradil viac o novej kolekcii tokajských vín.
V tomto predvianočnom období vinárstvo Ostrožovič prichádza s novou radou vín Natural sweet. Môžete nám ju predstaviť? Aký príbeh stojí za vínami Natural sweet?
V našich viniciach každoročne dozrieva unikátne hrozno, z ktorého vyrábame vína v rôznych kategóriách. Okrem Tokajov sme v roku 2021 vyrobili novú kolekciu troch tokajských odrôd s prívlastkom bobuľový výber. Zvyškový cukor v týchto vínach je čisto prírodný. Symbolom etikety sa stalo pohorie Slanské vrchy, ktoré robí zrážkový tieň vinohradníckej oblasti Tokaj a je tak jedným z hlavných dôvodov, prečo je Tokaj Tokajom.
Táto rada obsahuje tri vína tradičných tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Všetky tri vína sú v kategórii bobuľový výber. Bol to zámer?
Áno, mali to byť naše 3 nové bobule. Táto kolekcia je našou srdcovou záležitosťou a pri tvorbe vín aj etikety sme strávili veľa času, kým sme boli naozaj spokojní.
Môžete nám bližšie popísať výrobu vín Natural sweet?
Základom výroby týchto vín je vyzreté hrozno, ktoré bolo vo vysokej miere napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea. Tá je základom tokajských putňových vín. Na rozdiel od Tokajov sme toto hrozno spracovali reduktívnou metódou. Hrozno bolo odkalené a fermentácia prebiehala pri nízkych teplotách okolo 13 stupňov Celzia. To dodalo vínam špeciálnu arómu.
Ktoré z týchto troch vín je vašim osobným favoritom?
Každé z nich osloví a zaujme, ale mojim favoritom je Lipovina. Možno je to tým, že víno zrelo 3 mesiace v dubových sudoch, čím sa krásne nadýchalo.
Blížia sa Vianoce, prečo by nemali chýbať vína Ostrožovič na vianočnom stole?
Tokaj k vianociam absolutne patrí, pretože je to slovenské zlato a široká škála vôní a chutí navodí tú správnu vianočnú atmosféru. Priamo k Vianociam máme vytvorený produkt – je to vianočný kufrík, ktorý obsahuje kolekciu 6 vín z našej produkcie. Tieto vína sú vhodné ku klasickej slovenskej štedrej večeri.
Nájdete v ňom vína pre jednotlivé chody. Napríklad ku kapustnici je výborným spoločníkom tokajské samorodné suché 2008. Toto víno je aj veľmi dobrým aperitívom. Pre vianočnú pohodu odporúčam Tokaj cuvée, slamové víno ročník 2021.
Vinárstvo Ostrožovič
Od roku 1990 píšu svoj príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska, v Tokaji. Tokaj je jediná naša vinohradnícka oblasť s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Dnes hospodária na 58 ha vlastných vinohradov, na najkvalitnejších honoch Tokaja - Vlčina, Chotár a Makovisko. Vinohrady obhospodarujú systémom integrovanej produkcie hrozna. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre pestovanie hrozna a vo výnimočných tufových pivniciach zrejú tokajské vína.
Tokajské výbery sa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou z odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Podľa počtu putní na tzv. gönsky sud (136 litrov) sa rozlišujú troj- až šesťputňové vína, ktoré sú srdcovou záležitosťou pána Ostrožoviča. Vinárstvo produkuje aj vynikajúce reduktívne vína v rade Special Collection, či unikátne slamové vína z tokajských odrôd. Vína od Ostrožoviča sú neoddeliteľnou súčasťou vínnej kultúry Slovenska a povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú genius loci vo víne.
Ďalšie články
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.
Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.



