Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Novinka - Natural sweet vína Ostrožovič
Región Tokaj je predurčený na výrobu prírodne sladkých vín. Rovnica Vianoce = Tokaj = Ostrožovič funguje už vyše 32 rokov. Práve teraz v predvianočnom období prichádza na trh novinka z vinárstva Ostrožovič, nová rada vín Natural sweet. Ide o unikátnu kolekciu vín, vyrobenú z troch tokajských odrôd, ktoré dozreli na slnkom zaliatom vinohradníckom hone Chotár, chránenom Slanskými vrchmi.
Pri tejto príležitosti sme vyspovedali p. Kičina, ktorý pracuje pre vinárstvo Ostrožovič, aby nám prezradil viac o novej kolekcii tokajských vín.
V tomto predvianočnom období vinárstvo Ostrožovič prichádza s novou radou vín Natural sweet. Môžete nám ju predstaviť? Aký príbeh stojí za vínami Natural sweet?
V našich viniciach každoročne dozrieva unikátne hrozno, z ktorého vyrábame vína v rôznych kategóriách. Okrem Tokajov sme v roku 2021 vyrobili novú kolekciu troch tokajských odrôd s prívlastkom bobuľový výber. Zvyškový cukor v týchto vínach je čisto prírodný. Symbolom etikety sa stalo pohorie Slanské vrchy, ktoré robí zrážkový tieň vinohradníckej oblasti Tokaj a je tak jedným z hlavných dôvodov, prečo je Tokaj Tokajom.
Táto rada obsahuje tri vína tradičných tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Všetky tri vína sú v kategórii bobuľový výber. Bol to zámer?
Áno, mali to byť naše 3 nové bobule. Táto kolekcia je našou srdcovou záležitosťou a pri tvorbe vín aj etikety sme strávili veľa času, kým sme boli naozaj spokojní.
Môžete nám bližšie popísať výrobu vín Natural sweet?
Základom výroby týchto vín je vyzreté hrozno, ktoré bolo vo vysokej miere napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea. Tá je základom tokajských putňových vín. Na rozdiel od Tokajov sme toto hrozno spracovali reduktívnou metódou. Hrozno bolo odkalené a fermentácia prebiehala pri nízkych teplotách okolo 13 stupňov Celzia. To dodalo vínam špeciálnu arómu.
Ktoré z týchto troch vín je vašim osobným favoritom?
Každé z nich osloví a zaujme, ale mojim favoritom je Lipovina. Možno je to tým, že víno zrelo 3 mesiace v dubových sudoch, čím sa krásne nadýchalo.
Blížia sa Vianoce, prečo by nemali chýbať vína Ostrožovič na vianočnom stole?
Tokaj k vianociam absolutne patrí, pretože je to slovenské zlato a široká škála vôní a chutí navodí tú správnu vianočnú atmosféru. Priamo k Vianociam máme vytvorený produkt – je to vianočný kufrík, ktorý obsahuje kolekciu 6 vín z našej produkcie. Tieto vína sú vhodné ku klasickej slovenskej štedrej večeri.
Nájdete v ňom vína pre jednotlivé chody. Napríklad ku kapustnici je výborným spoločníkom tokajské samorodné suché 2008. Toto víno je aj veľmi dobrým aperitívom. Pre vianočnú pohodu odporúčam Tokaj cuvée, slamové víno ročník 2021.
Vinárstvo Ostrožovič
Od roku 1990 píšu svoj príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska, v Tokaji. Tokaj je jediná naša vinohradnícka oblasť s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Dnes hospodária na 58 ha vlastných vinohradov, na najkvalitnejších honoch Tokaja - Vlčina, Chotár a Makovisko. Vinohrady obhospodarujú systémom integrovanej produkcie hrozna. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre pestovanie hrozna a vo výnimočných tufových pivniciach zrejú tokajské vína.
Tokajské výbery sa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou z odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Podľa počtu putní na tzv. gönsky sud (136 litrov) sa rozlišujú troj- až šesťputňové vína, ktoré sú srdcovou záležitosťou pána Ostrožoviča. Vinárstvo produkuje aj vynikajúce reduktívne vína v rade Special Collection, či unikátne slamové vína z tokajských odrôd. Vína od Ostrožoviča sú neoddeliteľnou súčasťou vínnej kultúry Slovenska a povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú genius loci vo víne.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



