Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Novinka v našej ponuke BIO vinárstvo Zillinger z Rakúska
Veľmi radi by sme vám predstavili novinku v našej ponuke. Rakúske vinárstvo Zillinger sa nachádza iba polhodinu autom od Záhorskej Novej Vsi. Jeho Veltlíny sme si zamilovali na prvé ochutnanie a preto sme radi, že vám ich môžeme odporúčať a ponúkať.
Bio vína z Rakúska
Herbert je mladý a ambiciózny vinár z malebnej dedinky Ebenthal. Má svojský pohľad na život a aj na tvorbu svojich vín. Vína vyrábané v jeho pivnici sú nekompromisné a čisté s nádychom elegancie a mohutnosti. Toto všetko je dosiahnuté len dôslednou prácou vo vinohradoch, ktoré má Herbert pod BIO certifikáciou.
Spoločne zo svojou manželkou Carmen obhospodaruje 12ha viníc zložených z černozeme a sprašu. Vinice má v oblasti Wienviertel, na ktorých pestuje spolu 7 odrôd s dominanciou Veltlínu zeleného. Je chvályhodné, že dokázal spojiť modernosť s tradíciami a dnes fľaškuje BIO vína z tradičných odrôd a výlučne so screw cap uzávermi.
Vína sú označené v štyroch edíciách a to Neuland, Horizont, Lagenselektion a veľmi limitovanou Edition »Z«. Jeho vína sú pravidelne umiestňované v časopise Falstaffa ako vína, ktoré sú nesmierne dobrým spoločníkom k dobrým pokrmom Rakúsko – Uhorskej kuchyne.
Všetky vína Zillinger nájdete v našom eshope.


Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



