Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Opitý Izidor roláda a TIP na víno
Aké by to boli Vianoce bez sladkostí. Vyskúšajte tento rok tradičný recept v novom šate podľa Lenky.
Pripravte si opitého Izidora ako roládu a k nemu vyskúšajte víno Maury Tuilé od Gérarda Bertranda.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Opitý Izidor roláda
Čas prípravy: 45 min, počet porcií: 12
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Postup
1. Vajíčka vyšľaháme s cukrom a horúcou vodou. Postupne pridávame múku, kakao, prášok do pečiva a olej.
2. Vylejeme na plech (30×20) vystlaný papierom na pečenie a pečieme cca 10 minút, podľa svojej rúry.
3. Po upečení horúci korpus zrolujeme do utierky, ktorú si predtým navlhčíme. Orechovú náplň pripravíme zmiešaním všetkých surovín.
4. Konzistencia má byť roztierateľná, ak je to príliš tuhé, pridáme viac mlieka alebo rumu.
5. Čokoládová náplň - uvarený hustý puding necháme vychladnúť, medzitým vymiešame maslo s cukrom a kakaom, pridáme vychladnutý puding, rum a dobre vyšľaháme.
6. Na vychladenú roládu natierame najskôr lekvár najlepšie kyselkavý, orechovú náplň a nakoniec čokoládový krém.
7. Pevne zrolujeme a polejeme čokoládovou polevou, dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne celú noc.
V poslednom čase sa veľa hovorí o ochrannom účinku orechov na srdce, nervovú sústavu a cievny systém. Tvar jadra vlašského orecha pripomína ľudský mozog. Obsahujú v 100g 654 kalórií, 65 g tukov z toho 47 g nenasýtených, 14 g sacharidov (z toho 2,6 g cukry), 6,7 g vlákniny a 15,2 g bielkovín, aminokyseliny. Ďalej obsahujú vitamín A, B, C, E a K. Z minerálnych látok obsahujú mangán, fosfor, horčík, zinok, železo, vápnik, draslík, sodík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Vlašské orechy sú ideálne pre mozog, zlepšujú zdravie srdca, podporujú trávenie, ako prevencia cukrovky, zlepšujú plodnosť, zlepšujú pokožku i vlasy. Orechy by sa mali konzumovať pravidelne a to v menších množstvách (cca 5 kusov denne).
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Víno by malo byť vždy sladšie ako dezert. Ak je menej sladšie, vo všeobecnosti môže chutiť kyslo alebo až horko. Fortifikované vína sú jedna z najlepších volieb pre orechovo čokoládové dezerty. K dezertu opitý Izidor odporúčam fortifikované červené víno Vin Doux Naturel Maury Tuilé 2010 od Gérarda Bertranda. Spojenie čokolády a orechov s vínom zvýrazní jeho ovocnosť a sviežosť vína. Prajeme krásne Vianoce s vínom.
Odporúčanie someliérky:
Gérard Bertrand Vin Doux Naturel Maury Tuilé 2010
Zber hrozna je ručný a hrozno sa po príchode do vinárstva odstopkuje. Vinifikácia je tradičná, pred lisovaním sa pridá alkoholu vínneho pôvodu do muštu na zamedzenie kvasenia. Vína dozrievajú v dubových sudoch rôznych objemov (225 alebo 350 litrov) jeden rok. Nakoniec víno zreje vo fľaši v podzemnej pivnici 12 mesiacov. Fortifikované víno s intenzívnou vôňou sušeného ovocia a kandizovanej pomarančovej kôry. V chuti je hrejivé a delikátne. Záver s tónmi horkej čokolády so štipkou orientálneho korenia. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Gérard Bertrand
Gérard Bertrand, popredný vinohradník, vinár a odborník na víno a obhajca kultúrnych a gastronomických tradícií regiónu. Je uznávaným lídrom v biodynamickom vinárstve. Jeho vína sa vyrábajú v regióne Languedoc-Roussillon na juhu Francúzska. Každé víno evokuje obraz a emócie z južného Francúzska. Vína nesú podpis svojho majiteľa v podobe vyváženosti, harmónie chuti, elegancie a čistej chuti ovocia.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





