Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Opitý Izidor roláda a TIP na víno
Aké by to boli Vianoce bez sladkostí. Vyskúšajte tento rok tradičný recept v novom šate podľa Lenky.
Pripravte si opitého Izidora ako roládu a k nemu vyskúšajte víno Maury Tuilé od Gérarda Bertranda.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Opitý Izidor roláda
Čas prípravy: 45 min, počet porcií: 12
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Postup
1. Vajíčka vyšľaháme s cukrom a horúcou vodou. Postupne pridávame múku, kakao, prášok do pečiva a olej.
2. Vylejeme na plech (30×20) vystlaný papierom na pečenie a pečieme cca 10 minút, podľa svojej rúry.
3. Po upečení horúci korpus zrolujeme do utierky, ktorú si predtým navlhčíme. Orechovú náplň pripravíme zmiešaním všetkých surovín.
4. Konzistencia má byť roztierateľná, ak je to príliš tuhé, pridáme viac mlieka alebo rumu.
5. Čokoládová náplň - uvarený hustý puding necháme vychladnúť, medzitým vymiešame maslo s cukrom a kakaom, pridáme vychladnutý puding, rum a dobre vyšľaháme.
6. Na vychladenú roládu natierame najskôr lekvár najlepšie kyselkavý, orechovú náplň a nakoniec čokoládový krém.
7. Pevne zrolujeme a polejeme čokoládovou polevou, dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne celú noc.
V poslednom čase sa veľa hovorí o ochrannom účinku orechov na srdce, nervovú sústavu a cievny systém. Tvar jadra vlašského orecha pripomína ľudský mozog. Obsahujú v 100g 654 kalórií, 65 g tukov z toho 47 g nenasýtených, 14 g sacharidov (z toho 2,6 g cukry), 6,7 g vlákniny a 15,2 g bielkovín, aminokyseliny. Ďalej obsahujú vitamín A, B, C, E a K. Z minerálnych látok obsahujú mangán, fosfor, horčík, zinok, železo, vápnik, draslík, sodík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Vlašské orechy sú ideálne pre mozog, zlepšujú zdravie srdca, podporujú trávenie, ako prevencia cukrovky, zlepšujú plodnosť, zlepšujú pokožku i vlasy. Orechy by sa mali konzumovať pravidelne a to v menších množstvách (cca 5 kusov denne).
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Víno by malo byť vždy sladšie ako dezert. Ak je menej sladšie, vo všeobecnosti môže chutiť kyslo alebo až horko. Fortifikované vína sú jedna z najlepších volieb pre orechovo čokoládové dezerty. K dezertu opitý Izidor odporúčam fortifikované červené víno Vin Doux Naturel Maury Tuilé 2010 od Gérarda Bertranda. Spojenie čokolády a orechov s vínom zvýrazní jeho ovocnosť a sviežosť vína. Prajeme krásne Vianoce s vínom.
Odporúčanie someliérky:
Gérard Bertrand Vin Doux Naturel Maury Tuilé 2010
Zber hrozna je ručný a hrozno sa po príchode do vinárstva odstopkuje. Vinifikácia je tradičná, pred lisovaním sa pridá alkoholu vínneho pôvodu do muštu na zamedzenie kvasenia. Vína dozrievajú v dubových sudoch rôznych objemov (225 alebo 350 litrov) jeden rok. Nakoniec víno zreje vo fľaši v podzemnej pivnici 12 mesiacov. Fortifikované víno s intenzívnou vôňou sušeného ovocia a kandizovanej pomarančovej kôry. V chuti je hrejivé a delikátne. Záver s tónmi horkej čokolády so štipkou orientálneho korenia. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Gérard Bertrand
Gérard Bertrand, popredný vinohradník, vinár a odborník na víno a obhajca kultúrnych a gastronomických tradícií regiónu. Je uznávaným lídrom v biodynamickom vinárstve. Jeho vína sa vyrábajú v regióne Languedoc-Roussillon na juhu Francúzska. Každé víno evokuje obraz a emócie z južného Francúzska. Vína nesú podpis svojho majiteľa v podobe vyváženosti, harmónie chuti, elegancie a čistej chuti ovocia.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.