Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Pádár oživil tradíciu vinárstva v Padarovciach
Vedeli ste, že čierne ríbezle sú považované za jedno z najhodnotnejších ovocí v našom zemepisnom pásme? Patria medzi významné rastlinné antioxidanty, obsahujú dôležité vitamíny i minerály. Tie sa zachovávajú aj vo víne, ktoré sa z nich vyrába.
Obľuba ovocných vín na Slovensku rastie a Pádár je novou značkou medzi kvalitnými ríbezľovými vínami.
Ríbezľové vína Pádár sú vítaným nápojom aj ku kačacine, husacine, divine alebo dezertu.
Mladé rodinné vinárstvo Pádár v Padarovciach sa špecializuje na výrobu vín z čiernych ríbezlí. Pestuje si ich vo vlastných sadoch v prírodných podmienkach blízko Teplého vrchu, ktoré má jednu z najpriaznivejších klím na Slovensku. Celková rozloha pôdy je osem hektárov, pričom na hektári sa urodí v priemere 5 000 kg čiernych ríbezlí.
„Chceli sme skúsiť niečo nové a vzhľadom na naše korene a histórii vinárstva v Padarovciach nám prišlo rozumné vrátiť sa k tradíciám,“ hovorí Bálint Simon, zástupca rodinného vinárstva. Realizácii ešte predchádzal rozbor pôdy, ktorý potvrdil vhodnosť pestovania čiernych ríbezlí.

Kúzlo ríbezlí
Pádár oživil nielen tradíciu, ale aj bývalú hospodársku budovu, ktorú pretvoril na modernú výrobnú linku. „Snažíme sa skĺbiť tradíciu s modernými technológiami,“ vysvetľuje Bálint Simon a dodáva: „Nepoužívame žiadne koncentráty, spracovávame výlučne surovinu, ktorú si dopestujeme sami.
Bobule ríbezlí zbierame v najlepšom období, keď sú dostatočne dozreté a dohliadame na čistotu zberu bez zvyškov lístkov, konárikov či iných prímesí.“ Pádár má tak pod kontrolou všetko, čo je pre kvalitu vína kľúčové.
Vínko zreje v nerezových fermentačných nádobách a z ovocia sa lúhujú antioxidanty a kopec prospešných látok. Keď poriadne vykvasí, filtruje sa a výsledkom je chuťovo vyrovnaný produkt s vyváženým obsahom vitamínu C, železa a selénu. „Čím menej neprirodzených zásahov pri výrobe, tým je víno kvalitnejšie,“ objasňuje Bálint Simon. Obsah vitamínov a stopových prvkov vo vínach Pádár potvrdili odborníci z univerzity a akreditovaného laboratória.

Ako si najlepšie vychutnať ríbezľové vína?
Ideálna teplota pre podávanie ríbezľových vín je 10-14 °C, vtedy sa prejaví plná chuť a vôňa. Tí, čo uprednostňujú rafinované suchšie vína, môžu siahnuť po rade Exclusive, ktoré má jemne trpkastú a plne zamatovú chuť. Pre zaujímavosť, v litri sa nachádza 2,9 miligramov železa, 0,6 miligramov selénu a 33 miligramov vitamínu C.
Pre tých, ktorí majú radi sladšie a pritom svieže vína, je určený rad Premium. Toto víno môžete aj zohriať na 60 °C, a získať tak ideálny horúci nápoj, ktorý dobre padne najmä v sychravom počasí. Liter sladšieho vína Pádár obsahuje 2,7 miligramov železa, 0,5 miligramov selénu a 26,5 miligramov vitamínu C. Ríbezľové vína Pádár sú vítaným nápojom aj ku kačacine, husacine, divine alebo dezertu.
Rozmýšľate nad vhodným darčekom? Fľašou kvalitného ríbezľového vína určite potešíte. Ríbezľové víno obľubujú dámy, ale čoraz viac priaznivcov má aj medzi pánmi. Ich pitie sa stáva trendom.


Ďalšie články
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.
Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.


