Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
 
		Panna Cotta s jahodovým pyré - RECEPT a tip na víno
Hurá, práve prichádza sezóna jahôd. Pomaly sa v záhradách objavujú tieto šťavnaté červené plody a Lenka si preto pre vás pripravila ľahký, smotanovo vanilkový dezert s jahodami. K Panna Cotte s jahodovým pyré nielen farbou, ale i chuťou odporúčame vyskúšať sladké, ružové víno Cabernet Sauvignon Rosé s číslom 66 z vinárstva Nichta.
Panna Cotta s jahodovým pyré
Čas prípravy: 30 min
Počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Smotanu a cukor dáme do hrnca, pridáme zrniečka z vanilkového struku a aj samotný struk.
2. Na miernom ohni miešame. Vriacu smotanu odstavíme a s ponorným mixérom asi minútu šľaháme do jemnej peny.
3. Do horúcej zmesi pridáme plátky želatíny a stále miešame na miernom ohni, dokedy sa nerozpustí, udržujeme asi na 80 stupňoch Celzia, nesmie sa variť.
4. Keď sa celkom rozpustí, vlejte do formičiek. Napríklad ja som použila malé formičky na puding.
5. Odložíme do chladničky na 4 hodiny. Po vychladnutí panna cottu vyklopíme a môžeme ozdobíme.
Jahodové pyré: Do menšieho hrnca dáme 2 lyžice jahodového džemu, na kúsky nakrájame jahody a vodu. Privedieme k varu a stiahneme z plameňa. Horúcu zmes rozmixujeme na hladké pyré ponorným mixérom. Necháme vychladnúť a môžeme podávať s lístkami mäty.
Jahody patria medzi najobľúbenejšie letné plody v našich zemepisných šírkach. Pre svoju chuť, vôňu aj vzhľad majú dôležité miesto v kuchyni. Nemenej dôležité sú aj pre naše zdravie a krásu, pretože sú cenným zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Jahody obsahujú z 90% vody a sú bohatým zdrojom vitamínov. Obsah vitamínu C v jahodách je takmer porovnateľný s citrusovými plodmi. Jahody majú antioxidačný účinok. Ten je dokonca tak silný, že jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším potravinovým antioxidantom vôbec. Jeden kilogram jahôd denne by mal byť dostatočnou ochranou proti nádorovým ochoreniam.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Panna Cotta je ľahký, smotanový dezert, ktorý pochádza z Talianska. Lenka ho osviežila jahodovým pyré. Jahody a smotanovo vanilkový krém sa lahodne spájajú aj samy o sebe, avšak pridaním vína sa zvýrazní ovocná chuť. Odporúčam vyskúšať sladké, ružové víno z odrody Cabernet Sauvignon od Braňa Nichtu z Čajkova. Víno podávajte jemne podchladené.
Odporúčanie someliérky:
Nichta Classic Cabernet Sauvignon 66 2021
Intenzívna vôňa čiernych ríbezlí a jahodovej zaváraniny s jemným paprikovým tónom. Sladšia, krémová chuť s bohatým ovocným prejavom. Hrozno pochádza z vinohradu Kruhy z tufovej pôdy. Víno obsahuje 63 g/l zvyškového cukru a 7,4 g/l kyselín. Ukázať víno na eshope.
Víno Nichta
Nichta je rodinné vinárstvo sídliace v srdci Čajkova, ktoré vyrába víno iba z vlastných vinohradov. Na ploche 30 hektárov pestuje hrozno vo viniciach Močiarno a Kruhy v katastri obci Čajkov a Baričky v katastri obci Drženice. Vinohrad Kruhy leží na mieste bývalej družstevnej vinice. V hornej časti vinice sú korene vysadené v čistom tufe. Hrozno v týchto častiach dozrieva do vyšších cukornatostí, preto sa tu pestuje najmä Tramín červený a Rizling rýnsky.
Vinohrady na Močiarnom s odrodami Pesecká Leánka, Devín a Rizling vlašský sú jedny z najvyššie položených na Slovensku. Z hora sú ohraničené lesom a iba pár metrov od konca riadkov začínajú Štiavnické vrchy. 
Vinohrad Baričky bol vysádzaný na jar roku 2003. Pôda tu je ťažká a ílovitá. Na ploche 7 hektárov vinárstvo pestuje odrody Frankovku modrú a Veltlínske zelené doplnené Muškátom moravským a Chardonnay. V ponuke vinárstva nájdete vína biele, ružové, červené i šumivé, od suchých až po sladké.
 
Ďalšie články
 
		Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
 
		Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
 
		Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.



 
						 
				 
				 
				

