Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Petrolej v Rizlingu?!
Ak ste fanúšikom Rizlingu rýnskeho, potom existuje jedna zložka vína, ktorú dobre poznáte, aj keď nepoznáte jej chemický názov. Je to zlúčenina TDN a práve Rizling ho má viac ako iné odrody, hoci sa nachádza aj v iných bielych vínach.
Objavte TOP vína odrody Rizling v našej inšpirácii
Blog: Nie je Rizling a Ryzlink ako Riesling
Vyzrievaním vína sa mení aróma a chuť vína a môže sa prejavovať rôznym spôsobom, či už pozitívne alebo i negatívne. Niektoré vína však starnú špecificky a prítomnosť určitých látok je v nich typická. Príkladom je odroda Rizling rýnsky a 1,1,6-trimetyl-1,2-dihydronaftalén (TDN) – prchavá látka, ktorá sa uvádza ako tvz. petrolejový tón/ benzín/.
TDN je prchavá organická zlúčenia, ktorá sa zaraďuje medzi C13-norizoprenoidy, podskupinu terpénov. Vo vínach sa nachádza v stopových koncentráciách. TDN je vnímaná pozitívne, ale aj negatívne. Pri nízkych koncentráciách je TDN žiaduca, pretože vínu dodáva ďalší aromatický rozmer. Pri vysokých koncentráciách sa však vo víne prejavuje dominantne a vôňa petroleja môže úplne prekryť odrodovú arómu vína.
Nie každému konzumentovi petrolejové tóny vo víne vyhovujú, a preto je takéto víno často považované aj za chybné. TDN má senzorický prah 2ug / l. V najvyšších koncentráciách sa objavuje vo vyzretých Rizlingoch a dosahuje až 50 μg /l. Podľa najnovších študíi obsahuje Rizling viac karotenoidov ako ostatné odrody. Okrem Rizlingu sa TDN môže objaviť aj pri odrodách ako Tramín červený, Chardonnay, Sauvignon Blanc alebo Pinot Noir a Cabernet Sauvignon.
Koncentrácia TDN vo vínach je veľmi variabilná a závisí od viacerých faktorov. Rozhodujúci vplyv na tvorbu má odroda viniča, poloha vinice a ročník. Teplo, slnečný svit a s tým súvisiaca vyzretosť bobúľ môžu spôsobiť zvýšenie koncentrácie TDN. Taktiež i odlistenie v čase vytvárania bobúľ a ich vystavením priamemu slnečnému žiareniu.
Dlhý skladovací čas, vyššie skladovacie teploty a nízke pH podporujú vznik TDN vo víne. Vyzrievaním sa množstvo TDN vo víne zvyšuje. Vína skladované pri 30 °C vykazujú podstatne vyššie koncentrácie TDN ako vo vzorkách skladovaných pri 15 ° C. Nižšie pH vo víne (kyslejšie prostredie) zvyšuje koncentráciu TDN tiež. Ukázalo sa, že kmeň kvasiniek ako aj klonová selekcia okrajovo ovplyvňujú koncentráciu TDN.
Minerálna chuť
Kvôli citlivosti na pôdu, počasie a ostatné činitele Rizling chutí úplne odlišne v závislosti od toho, odkiaľ pochádza. Najvýraznejší petrolejový tón majú vyzreté Rizlingy z Nemecka. Rizling rýnsky pestovaný v teplejších klimatických podmienkach, napríklad Alsasko, bude mať tendenciu prejavovať petrolejový charakter skôr v rámci vývoja po fľaškovaní. Pri tejto odrode treba spomenúť aj jej viaceré fázy počas vyzrievania, ktoré môžu zvýrazniť, alebo dokonca potlačiť tento tón.
Teplejšie ročníky, dozreté hrozno a pobyt na slnku môžu TDN zosilniť. Oxidácia, vodný stres a aktivita kvasiniek môžu tiež ovplyvniť TDN. Úlohu zohrávajú aj uzávery, pretrváva názor, že korky môžu skutočne absorbovať TDN, preto vína so šróbovacím uzáverom môžu mať vyššiu úroveň TDN.
Olivier Humbrecht /Zind Humbrecht/ hovorí, že mladý Rizling by nikdy nemal voňať po benzíne. Ďalej uvádza, že vo vyzretom Rizlingu existuje určitá forma kerozínových tónov, ale tento termín nie je zvolený správne. Namiesto toho by sme mali používať pojmy ako „mokrý kameň, minerálny, morský vzduch, jód.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




