Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Primitivo - fenomén dnešnej doby alebo len dobrý marketing?
V každom časovom období sa objaví nejaké víno, ktoré sa stane z rôznych dôvodov nesmierne populárnym. Na Slovensku sme už mali éru Chardonnay, Sauvignonu Blanc alebo Pinotu Grigio. V súčasnosti ľudia najčastejšie vyhľadávajú Prosecco a z červených vín Primitivo.

Prvé dozrieva Primitivo
Lákavá, ťažká fľaša s robustným červeným vínom, ktoré sa ideálne pije večer po práci. Je to víno, ktoré zaujme ihneď pri prvom prehltnutí.
Býva vyhľadávané najmä kvôli hlbokej farbe, koncentrácii a atraktívnej chuti. Z pohľadu znalcov to už také jednoznačné nie je. Ide iba o skvelý marketing alebo o maximum čo môže táto odroda ponúknuť?
Názov Primitivo je odvodený od talianskeho slova Primativus, čo znamená prvý. Primitivo je skorá odroda, ktorá dozrieva vo vinohradoch ako prvá v rámci modrých odrôd. V Kalifornii ho nájdete pod názvom Zinfandel.
Pozrite všetky vína Primitivo v našom eshope.
Príbeh Primitiva
Primitivo bolo do Talianska pravdepodobne privezené buď z Grécka alebo Chorvátska. Don Francesco Filippo vysadil v Apúlii v meste Gaioa del Colle prvú vinicu čisto iba odrodou Primitivo. Odtiaľ sa rozšírila po celej oblasti a dnes sa pestuje na 11 tisícoch hektárov v celej oblasti. Od roku 1920 sa Primitivo enormne rozširovalo z Mandurie do jej okolia a celej provincie Taranta. Vzťah medzi Primitívom a kalifornským Zinfandelom bol objavený prakticky náhodou.
V roku 1967 fytopatológ Austin Goheen z Davis University v Kalifornii navštívil svojho kolegu z Bari University Giovanniho P. Martelliho. Keď Goheen vyskúšal Primitivo, všimol si pozoruhodnú podobnosť so Zinfandelom. V roku 1994 sa dokázalo, že tieto dve odrody sú geneticky identické. V roku 2001 sa preukázalo, že Primitivo je geneticky totožné aj s chorvátskou odrodou Crljenak Kastelanski, táto odroda je tiež rodičom Plavac Mali, s ktorou zdieľa určité gény.
Apúlia je najvýchodnejším vinohradníckym regiónom Talianska. Pýši sa najdlhším pobrežím , má takmer 800km, na severe susedí s regiónom Molise, západnú hranicu tvorí s Basilicata a Kampániou. Takmer celý región je tvorený vápenatými štrkmi, vulkanickou až čiernou pôdou. Apúlia je najteplejším regiónom v rámci celého Talianska.
Podnebie sa označuje ako stredomorské, teplé a suché, priemerný ročný úhrn zrážok je 500 až 600mm, v niektorých rokoch len okolo 300mm. Najlepšie polohy pre Primitivo sú pozdĺž Bari v provincii Murgia a v južnej časti mesta Manduria provincie Taranto. Existujú rôzne klony Primitiva. V Mandúrii rastie na červených pôdach, na vulkanických a vápenatých pôdach, na čiernych pôdach získavaných z aluviálnych nánosov a dokonca aj na piesku pri mori. V každej z týchto oblastí má Primitivo odlišný charakter.

Štyri hlavné apelácie Primitivo
Primitivo di Manduria DOC – je najznámejšou oblasťou pre Primitivo s pôdou bohatou na železo. Vína sú bohaté, ovocné, termické s jummy štruktúrou.
Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG ide o klasifikáciu prírodne sladkých vín vyrobených z Primitiva v oblasti Manduria. Hrozno Primitiva sa pozberá neskôr a nechá sa sušiť na slnku. Výroba je podobná ako appassimento, v hrozne sa koncentrujú cukry. Prvé označenie na úrovni DOCG v Apúlii bolo v roku 2011.
Gioia del Colle Primitivo DOC – nachádza sa severozápadne od Valle d´Itria, údolia posiateho bielymi kameňmi. Vína sú jemnejšie, hladké, majú ovocný prejav s príjemnou tanínovou štruktúrou a aciditou.
Salento IGT - predstavuje najväčšiu časť vín, ktorých 85% tvorí odroda Primitivo a 15% môžu byť použité i iné odrody. Tvorí až 70% produkcie.
Charakteristika odrody Primitivo
Primitivo má tmavú šupku i dužinu, preto vína najmä z oblasti Manduria majú až nepriehľadnú atramentovú farbu. Hrozno sa zberá od polovice augusta do začiatku septembra. Po zbere rýchlo bobule strácajú aciditu a scvrkávajú sa. Víno máva často vysoký obsah alkoholu.
Primitivo je výbornou odrodou k výrobe prírodne sladkých vín v kategórii Dolce Naturale, ale i fortifikovaného vína označované ako liquoroso s obsahom 18% alkoholu. Primitivo má atraktívnu ovocnú vôňu zrelých čerešní, čučoriedok, černíc a malín doplnenou tónmi sladkého drievka a orientálneho korenia. Chuť je plná až robustná s mäkkou tanínovou štruktúrou a termickým charakterom.
Gastronómia
Veľa ľudí pije Primitivo len tak samostatne bez jedla. Spojenie s gastronómiou závisí od štýlu Primitiva, ľahší typ sa snúbia s domácou pizzou alebo burgerom, sú výborným spoločníkom pre pečené jahňacie mäso so šošovicovým šalátom, ku grilovanej panenke so baklažánom a cuketou. Dusené hovädzie mäso so zeleninou alebo divina sa snúbi s plnším štýlom Primitiva. Sladká verzia Primitiva je výborná k dezertom na báze horko mliečnej čokolády.
Ďalšie články
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.
Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.




