Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Report - Degustačná večera Clarence Dillon Wines v Elizabeth
Pod Trenčianskym hradom sa v príjemnej atmosfére hotela Elizabeth uskutočnila začiatkom mája degustačná večera s francúzskymi vínami Clarence Dillon Wines. Štvorchodové menu pripravil tím kuchyne pod vedením nového šéfkuchára Daniela Mareka. Vína predstavili spoločne Rastislav Šuták a Denisa Šutáková (WinePlanet), tiež somelier hotela Elizabeth Martin Pristaš, čerstvý držiteľ ocenenia Gurmán Award.
Clarence Dillon Wines je aj dôležitým obchodníkom s vínom v Bordeaux. Negociantská spoločnosť bola založená v roku 2005, ponúka vína z viac ako 100 zámkov, vrátane niektorých z najprestížnejších v Bordeaux. Rodina Dillon vlastní fenomenálne Château Haut-Brion, Château La Mission Haut-Brion, Château Quintus, Clarendelle “Inspired by Haut-Brion”. Za vínami Clarendelle stojí člen rodiny Princ Luxemburský, ktorý túto značku vytvoril v roku 2002. S cieľom sprístupniť kvalitné vína z Bordeaux bez nutnosti čakať na ich vrchol roky. Treba uznať, že mu jeho zámer vyšiel dokonale.
Reštaurácia Elizabeth spája históriu a umenie rovnako ako vína Clarendelle. V tomto duchu sa niesol i celý večer.
Prvý chod divoký losos, červená repa, šťava z uhoriek. Losos bol 24-hodín marinovaný v šťave z červenej repy, vodky a korenia. K nemu bolo servírované víno Clarendelle Rosé 2021. Delikátne, ovocné a svieže Rosé s dominanciou Merlotu. Ochutnať ružové víno z Bordeaux je v podstate rarita. Víno zjemnilo výraznejšiu a príjemne slanú chuť marinovaného lososa. Výborná, svieža kombinácia jedla a vína, ktorá akcelerovala chuťové bunky na nasledujúci chod.
K druhému chodu hovädzí trhaný jazyk, velouté z pečených gaštanov, bylinková espuma sa nalievalo Clarendelle Rouge 2016, ktoré bolo servírované z 1,5l Magnum fľaše. Ročník 2016 bol v Bordeaux skvelý a dokazuje to i samotné víno. Má kasisovo ovocný prejav a integrované triesloviny. Tie si výborne poradili s pevnejšou textúrou hovädzieho jazyka. Krémovú chuť velouté z pečených gaštanov podporila elegancia a šťavnatosť vína. Výborná kombinácia.
K tretiemu chodu jahňacia kotletka, omáčka z pečených paprík, zelerové pyré, zemiakový konfit bolo podávané víno Château Trigant 2016 z oblasti Pessac-Léognan, ktoré patrí do portfólia Clarence Dillon Wines. Malý, rodinný vinohrad (2,5ha) v blízkosti Ch. Brown či Ch. Couhin produkuje klasicky štylizované vína, ktoré skvelo reflektujú terroir. Víno bolo pred podávaním dekatované do karafy. Klasický Pessac s ušľachtilou vôňou kôstkového ovocia a s jemne zemitým prejavom. 50% Merlotu a 50% Cabernetu. Víno vytvorilo harmonické spojenie s jahňacou kotletkou s dôrazom na chuť omáčky z pečených paprík. Zelerové pyré podčiarkla kyselinka a jemná textúra trieslovín. Tradičná a nadčasová kombinácia.
Zakončenie večere bolo naozaj francúzske. Kto čakal sladký záver, bol možno na začiatku možno sklamaný. Servírovaný bol totiž syrový slaný dezert v podobe panna cotty z olomouckých tvarúžkov, ozdobený ryžovým chipsom. Dezert bol servírovaný v sklenenom pohári. Aj tí, ktorí sa im vyhýbajú, boli nakoniec príjemne prekvapení. Panna cotte sekundovalo Clarendelle Blanc ročníka 2020. Citrusové ovocie, egreše a marhule. Svieža a zároveň krémová chuť s ovocným prejavom skvele doplnila chutný a zdržanlivo slaný „dezert“.
Po dlhšej prestávke pre podobné udalosti si tento večer v Elizabeth užívali všetci. Svoje kúsky „miešala“ aj dvojica hudobníkov v obsadení gitara a klávesy. Gitarista dokonca aj ako kuchár hotela! Tomu sa povie profesionálny prístup. Dúfame, že s degustačnými večermi v hoteli Elizabeth budeme pokračovať ďalej.
Ďalšie články
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.
Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.


