Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Rheingau a Rieslingy
Vinohradnícka oblasť Rheingau je pomenovaná podľa rieky Rýn, nachádza v Hessensku a prestavuje len tri percentá z celkovej rozlohy nemeckých vinohradov.
Inšpirujte sa:
TOP vína odrody Rizling rýnsky
BLOG: Vína z oblasti Mosely a jej Riesling

Južná orientácia
Väčšia časť Rheingau leží na pravom brehu rieky, ale región zahŕňa aj úsek pozdĺž Rýna po tom, čo sa znova otočí na sever, okolo dedín Assmannshausen a Lorch.
Je to oblasť, ktorá je známa svojimi malými vinohradníckymi parcelami, úžasnou krajinou a ideálnou mikroklímou pre odrody Riesling a Pinot Noir.
Je zdrojom viacerých historicky významných udalostí spojených s výrobou vín a je domovom slávneho Schloss Johannisberg. Johannisberg je známy nielen hradom, ale historicky aj miestom vzniku vín Spätlese (neskorý zber). Dodnes patrí medzi dôležité podoblasti regiónu Rheingau.
Vinohrady Rheingau sa rozprestierajú na ploche 3 185 ha a sú domovom Rieslingu (77,7%), ktorý rastie na 2 500 hektároch a Pinot Noir (Spätburgunder, 12,2%), ktorému sa darí v okolí Assmannshausenu.
Všetky vinice sa nachádzajú na kopcoch pozdĺž rieky s južnou orientáciou, aby absorbovali optimálne množstvo slnečného svetla počas dňa. Plocha rieky slnečné žiarenie znásobuje, zároveň reguluje teplotu vo vinohradoch počas noci.
Druhy pôdy a topografia sa značne líšia od jedného konca regiónu k druhému, od nízkych kopcovitých svahov a vápenatých pôd okolo Hochheimu na východe, po strmé bridlicové svahy Assmannshausenu na západe. Medzi týmito dvoma extrémami sú mierne svahy orientované na juh, ktoré siahajú od Wallufu po Rüdesheim, rôzne zložené z bridlice, kremeňa, pieskovca, štrku a spraše.
Klasickým vínom oblasti Rheingau je suchý Rizling rýnsky s výraznou aciditou a vôňou po citrusových plodov, jemne minerálny, ale viac telnatý ako jeho ekvivalent z Mosely. Tento región produkuje aj niektoré z najkvalitnejších nemeckých sladkých vín.
Nemecko je tretím najväčším pestovateľom Pinotu Noir na svete. V oblasti Rheingau má táto odroda dostatok kvalitných polôh vhodných ne jej pestovanie, ako aj vinárov schopných reflektovať jej jedinečnosť. Pinot Noir alebo Spätburgunder, ako sa mu v Nemecku hovorí, má z Rheingau výnimočný prejav s pozoruhodnou štruktúrou a eleganciou. Právom patrí medzi najvyhľadávanejšie.


Rheingau je veľmi obľúbenou turistickou oblasťou, v ktorej ležia staré kláštory a hrady nádherne zakomponované do vinárskej krajiny. Rýnska cesta Rheingau vedie malebnými vinárskymi dedinami dlhými 120 km. V Rheingau sa tiež nachádza Geisenheimský technologický inštitút, svetovo uznávané enologicko – výskumné a vzdelávacie centrum.
Prinz von Hessen
Vysoko cenené vinárstvo historicky prepojené s oblasťou Rheingau a dediny Johannisberg. Posledný predstaviteľ šľachtického rodu Donatus Landgraft von Hessen reprezentuje 800 rokov histórie. Rodina obhospodaruje niekoľko skvelých a klasifikovaných polôh v oblasti, ktoré tvoria viac než polovicu z 31 hektárov vo vlastníctve.
Najznámejšou je Johannisberger Klaus s hlbokou vápenato-sprašovou pôdou s výbornou drenážou. Vína z tohto vinárstva patria medzi klenoty z oblasti Rheingau, typickou pre komplexné, viacvrstvové vína s mimoriadnym potenciálom pre vyzrievanie. Vína Prinz von Hessen nájdete na eshope.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


