Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Ročník 2021 v Bordeaux
V Bordeaux je momentálne ticho. Pravdou je, že nie všetky vína v kadiach dokvasili. Len málo vín zatiaľ prešlo jablčno-mliečnou fermentáciou. Vinári sa nevyjadrujú ku kvalite a povahe ročníka.
Príroda nebola veľmi spravodlivá, jún bol veľmi vlhký, čo malo za následok vznik plesní. August bol naďalej chladný, ale v septembri sa počasie zlepšilo a pokračovalo až do októbra.
Niektorí pestovatelia by radšej počkali so zberom ešte o niekoľko dní dlhšie, ale bolo to príliš riskantné. Výnosy boli celkovo nižšie. Ročník 2021 bol náročný, ale predpokladá sa, že ponúkne niekoľko klasických a elegantných vín.
Vinárstvo Le Puy
Úroda hrozna vo vinárstve Le Puy bola v roku 2021 veľmi nízka, v priemere len 14 hl/ha. Počas vegetácie museli čeliť veľkému tlaku plesní vo vinohradoch. Vinárstvo Le Puy pracuje podľa princípov biodynamiky, takže to bolo to o to náročnejšie.
Kvôli pandémii malo vinárstvo problém i s nedostatkom personálu počas zberu, zber hrozna sa robí len ručne. Napriek tomu sú zatiaľ vo vinárstve s vínami spokojní, dosahujú dobrú kvalitu.
Momentálne prebieha fermentačný proces červených vín. Fermentácia bielych vín prebehla pomerne rýchlo a ružové víno je takmer hotové. Vyrobilo sa dokonca aj malé množstvo sladkého bieleho vína Marie Elisa, stáčať do fliaš sa bude o 5-6 rokov.
Vinárstvo Château Haut-Brion
Koncom zimy boli teploty mierne, vegetácia začínala skoro. Koncom marca vyššie teploty tlačili na rast viniča, po ktorom nasledovalo ochladenie s prúdením vetra zo Sibíru. V noci zo 7. na 8. apríla mráz spôsobil, že niektoré púčiky v regióne Bordeaux zamrzli.
Oveľa dramatickejšie to bolo v iných vinohradníckych oblastiach. Chladné dni s minimálnou teplotou 10°C pokračovali až do 28. mája. Mesiac jún bol ovplyvnený tvorbou plesní a čiernej hniloby. V Pessacu napršalo 179 mm, čo je rekord. Mesiace júl a august boli našťastie mierne, dažde zriedkavé, teploty v rámci sezónnych noriem, rána chladné a cez deň horúco. 14. augusta bolo dokonca 34°C.
Zber bielych odrôd sa začínal 3. septembra a skončil 13. septembra. Triedenie vo vinohrade bolo nevyhnutné. Vďaka práci zberačov bola úroda prinesená do pivnice v dobrom stave. Vinifikácia je už dokončená a naznačuje veľmi zaujímavý ročník pre biele vína.
Zber modrých odrôd začínal 13. septembra. V starších vinohradoch prichádza zrelosť pomaly, maximálne teploty stúpali a v hrozne sa hromadilo niekoľko gramov cukru navyše, ktoré budú v roku 2021 dôležité. Zber Merlotu začínal 20. septembra, potom nasledovali ostatné odrody a skončil 8. októbra. Dni zberu sa prelínali s dňami oddychu, nanútenými dažďami, ktorým sa vinárstvo vyhýbalo vďaka predpovediam Météo France .
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





