Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
 
		Slovensko je pre nás kľúčový trh, hovorí predstaviteľ novozélandskej značky vína Villa Maria
Víno Villa Maria je pre mnohých na Slovensku známe, je to veľmi obľúbená značka vína z Nového Zélandu. Viac sa dozviete z rozhovoru s Vincentom Lensveldtom, ktorý pre toto vinárstvo pracuje ako European Market Manager Villa Maria.
8. 9. - Párty s Villa Maria 2022 - Šiesty ročník obľúbenej Párty s Villa Maria v predaji!
Vincent, mohli by ste nám opísať svoj vzťah k Villa Maria? Ako dlho pracujete pre tohto známeho výrobcu vína?
Moja vášeň pre kvalitné vína začala už na vysokej škole. V roku 2007 som začal pracovať ako nákupca vína pre sieť obchodov s alkoholom, kde som prvýkrát ochutnal vína Villa Maria. Vína z tohto vinárstva som si okamžite zamiloval. Ako nákupca som vždy hľadal najlepšiu hodnotu za peniaze a so všetkými slepými ochutnávkami na Novom Zélande, ktoré som so svojím tímom absolvoval, Villa Maria vždy vyšla ako víťaz. V roku 2013 sa uvoľnilo miesto manažéra pre európsky trh, ani chvíľu som neváhal uchádzať sa o túto prácu a nikdy som to neoľutoval. Pre toto úžasné vinárstvo a značku pracujem už 9 rokov.
Vinárstvo Villa Maria oslávilo 60. výročie. Dnes je to TOP vinárstvo na Novom Zélande. Ako si udržuje rovnako vysokú kvalitu a štandard?
Odkedy Sir George Fistonich v roku 1961 založil vinárstvo Villa Maria, vždy sa neochvejne kládol dôraz na kvalitu. Toto je základ všetkého, čo robíme, a vytváranie výnimočných vín bez kompromisov je naším konečným prísľubom spotrebiteľom na celom svete. Udržiavame vysokú kvalitu vďaka fantastickému vinohradníckemu a vinárskemu tímu na Novom Zélande.
Za posledných 60 rokov sme sa stali jednou z popredných novozélandských vinárskych spoločností. Sme vedúcou značkou novozélandských vín vo Veľkej Británii a naším cieľom je stať sa číslo 1. globálne na celom svete v rozmedzí piatich rokov.
 
Villa Maria sa stala prvým vinárstvom na Novom Zélande, ktoré získalo certifikáciu BioGro. Mohli by ste nám povedať viac o vašom pokroku v bio výrobe vína?
Villa Maria je zakladajúcim členom Sustainable Winegrowing New Zealand (SWNZ) a venuje sa organickému pestovaniu hrozna od roku 1999. V roku 2009 sa Villa Maria stala prvým veľkým novozélandským vinárstvom plne certifikovaným BioGro a v roku 2012 začal export organických vín do Európy. Viac ako 30 % vinohradov vo vlastníctve Villa Maria je spravovaných organicky a cieľom je dosiahnuť 100 % do roku 2030. Všetci kľúčoví dodávatelia obalov (kartóny, etikety, fľaše a uzávery) pochádzajú z okruhu 22 km od nášho vinárstva v Aucklande, čím sa znižujú emisie uhlíka. Od roku 2010 sme dosiahli 30 % zníženie emisií uhlíka na fľašu. V súčasnosti testujeme pôvodné výsadby pod našimi viničmi, aby sme zvýšili biodiverzitu.
Čo môžete povedať o vývoji vašej značky Villa Maria na Slovensku?
Slovensko je jedným z našich kľúčových trhov v kontinentálnej Európe. Sme veľmi spokojní s naším výhradným slovenským distribútorom Corner & Co. / WinePlanet.sk, robia úžasnú prácu pri budovaní značky Villa Maria na trhu. Predávať naše vína vo vinárskej krajine je vždy náročné, najmä v krajine, ktorá produkuje skvelé biele vína ako Slovensko. Takže je skvelé vidieť, že aj Slováci oceňujú naše vína.
Do roku 2021 bola Villa Maria rodinným vinárstvom. V roku 2021 vinárstvo kúpilo spoločnosť Indevin. Čo sa zmenilo vo vinárstve?
Nič, iba vlastníctvo. Villa Maria zostáva v 100% Novom Zélande a je v súkromnom vlastníctve. Teraz, keď sme súčasťou Indevinu, nám ponúka viac príležitostí na rast, ako sme mali v minulosti.
Máte svoje obľúbené víno? Ktoré odporúčate?
Som veľkým fanúšikom nášho Single Vineyard Seddon Pinot Noir, toto víno z južného brehu rieky Awatere je také elegantné a dokonalé, že ho môžete piť pri akejkoľvek príležitosti. Pinot Noir je tiež jednou z mojich obľúbených odrôd, pretože ho môžete kombinovať s rôznym jedlom. Myslím si, že toto víno je jedným z najlepšie kombinovateľných vín v gastronómii z celého portfólia. Ale milujem aj Chardonnay’s z Hawkes Bay alebo nové novozélandské odrody, ako je Albarino, tomuto hroznu sa v našej chladnej klíme úžasne darí.
Môj obľúbený Sauvignon Blanc je Villa Maria Seaspray Sauvignon Blanc z vinohradu Graham's Vineyard. Je to vinohrad blízko pobrežia na konci rieky Awatere s výhľadom na tichý oceán. Tento Sauvignon Blanc má príjemnú mineralitu a komplexnosť, ktorá je taká jedinečná, akú len ťažko nájdete inde na Novom Zélande.
Mohli by ste nám prezradiť tip na párovanie vína a jedla a inšpirovať našich čitateľov?
Nie som veľkým fanúšikom zložitých jedál, uprednostňujem jednoduché pokrmy. Odporúčam dobre pripravený flank steak na grile s ikonickým červeným vínom Ngakirikiri, ide o Cabernet Sauvignon z Gimblett Gravels v Hawkes Bay alebo vyskúšajte Villa Maria Reserve Cabernet / Merlot.
Jahňacie mäso z Nového Zélandu je samozrejme veľmi obľúbené, určite si vychutnáte párovanie jahňaciny s vínom Villa Maria Reserve Pinot Noir alebo Single Vineyard Seddon Pinot Noir. Sauvignon Blanc sa hodí k morským plodom, mušliam alebo si k nemu pripravte čerstvý zelený šalát so špargľou.
Ďalšie články
 
		Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
 
		Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
 
		Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.



 
						 
				 
				 
				

