Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Spoznajte Tokaj a tokajské víno
Ako majú Francúzi Sauternes, Španieli Sherry alebo Portugalci Porto, tak my máme na Slovensku Tokaj. Unikátna vinohradnícka oblasť v strednej Európe, ktorú predeľuje hranica medzi dvoma štátmi. Slovensko – Maďarská apelácia známa ďaleko za hranicami oboch štátov, ktorá si svoj kredit nepostavila na vysokom bodovom hodnotení vplyvných kritikov, ale na zručnosti miestnych vinárov, schopných využiť jedinečný terroir oblasti a vyrobiť výborné tokajské vína.
Tufová pôda ovplyvňuje rast viniča a následne tvorbu aromatických látok v dozrievajúcom hrozne.
Tokajské víno vďačí za svoj status unikátnym klimatickým podmienkam, ktorých nie je vo svete príliš. Charakter oblasti sa formoval už pred 12 mil. rokov. Seizmickou činnosťou sa pod Panónskym morom tvorilo vulkanické podložie, ktoré umožňuje viniču dnes hlboko zapustiť korene. Tufová pôda ovplyvňuje rast viniča a následne tvorbu aromatických látok v dozrievajúcom hrozne.
Blízkosť riek vplýva na mikroklimatické podmienky ovplyvňujúcich tvorbu cibéb počas jesene. Selekciou týchto hrozienok, ich spracovaním a vyzrievaním v sudoch vznikajú vína s neopakovateľným senzorickým prejavom. Tradičný štýl vín neumožňuje technologický prístup vinohradníkov a vinárov tak ako v iných vinohradníckych oblastiach zameraných na kvantitu.

V tufových pivniciach vyzrievajú oxidatívnym spôsobom niekoľko rokov. Tokajské víno tak získava zlatisto – jantárový vzhľad s tónmi sušeného ovocia a orieškov. Žiaľ niektorí výrobcovia uprednostňujú atraktívny prejav pripomínajúci skôr Sauternes. V rokoch s nedostatočnou tvorbou cibéb vznikajú skvelé autentické vína s odtlačkom oblasti.
Suché odrodové vína s množstvom jemných nuáns a odtieňov oslovujú širšie spektrum milovníkov vín a otvárajú dvere k objaveniu ich expresívnejších a tradičných súrodencov. Skvelou alternatívou sú tiež prírodne sladké vína s rukopisom autora a ročníka. Nová vlna prispieva k vzniku alternatívnych vín využívajúc pozitívny oxidatívny prístup, ktorý je čoraz vzácnejší.

Vína z Tokajskej vinohradníckej oblasti sú vynikajúcimi médiami v gastronómii. Vďaka pulzujúcej kyselinke vynikajúco dopĺňajú aj tradičné pokrmy s vyšším obsahom tuku. Jemne oxidatívny prejav a bohaté telo alternuje červené vína, najmä pri vínach so zvyškovým cukrom a potrebnou fľašovou zrelosťou. Napokon vína s vyšším podielom aromatických odrôd a intenzívnou vôňou a chuťou k modernej kuchyni s fúziou viacerých kontinentov a vplyvov.
Zopár čísiel:
Plocha vinohradov: Slovensko 908ha, Maďarsko 5747ha
Vinohradnícke obce: Slovensko 7, Maďarsko 27
Pestované odrody: Slovensko 3, Maďarsko 6
Pomer: Furmint (SK 70%, HUN 69%), Lipovina (SK 25%, HUN 18%), Muškát žltý (SK 3%, HUN 9%)
Vinárstva: Slovensko 14 (J&J Ostrožovič, Tokaj Macík Winery), Maďarsko 190 (Oremus)


Ďalšie články

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.