Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Šúľance s vanilkovým krémom a TIP na víno Ostrožovič
Koniec leta nemusí byť len smutný, môže byť i sladký. Lenka pripravila pre vás zemiakové šúľance s orechmi a vanilkovým krémom. K tomuto skvelému dezertu odporúčam sladké, slovenské víno z Tokaja z vinárstva Ostrožovič.
Šúľance s orechmi s vanilkovým krémom
Čas prípravy: 45 min
Počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Zemiaky si uvaríme v šupke deň vopred. Druhý deň ich ošúpeme a najemno nastrúhame. Pridáme zvyšné ingrediencie a rýchlo vypracujeme pružné, nelepivé cesto.
2. Valec alebo pracovnú plochu zľahka poprášime solamylom a cesto rozdelíme na polovicu.
3. Z každej polovice vyvaľkáme valec a príborovým nožom odkrajujeme kúsky, ktoré "ušúľame" do požadovaného tvaru.
4. V osolenej vriacej vode varíme 5 minút od doby, kedy nám šúľance vyplávajú na hladinu. Zľahka ich vareškou premiešame, aby sa nám nelepili ku dnu hrnca.
5. Medzi tým, ako sa nám varia šúľance, si pripravíme vanilkový krém. V malom hrnci rozmiešame žĺtka s trstinovým a vanilkovým cukrom. Postupne primiešame mlieko.
6. Potom zmes zohrievame pri stredne vysokej teplote. Povaríme 6 -7 minút za stáleho miešania, kým nezhustne. Nemusí zovrieť.
7. Hotový krém si odložíme na bok, kým ho nebudeme potrebovať. Uvarené šúľance na panvici opečieme na masle do zlata. Posypeme orechmi a trstinovým cukrom.
Servírovanie do stredu taniera vlejeme vanilkový krém položíme orechové šúľance a môžeme ozdobiť jedlými kvetmi.
Vlašské orechy boli vždy považované za „potraviny mozgu“, pretože povrchová štruktúra orecha má vzhľad podobný ako mozog. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú zlepšiť pamäť a sústredenie. Orechy sú tiež známe tým, že poskytujú úľavu od neurodegeneratívnych porúch, ako je demencia, epilepsia a Alzheimerová choroba. Čerstvé vlašské orechy sú bohaté na aminokyseliny. Obsahuje tiež esenciálne mastné kyseliny. Zahrnutie orechov do stravy môže pomôcť predísť koronárnym srdcovým ochoreniam. Vlašské orechy majú lahodnú chuť a chrumkavú textúru, používajú sa v dezertoch a pečených výrobkoch, ako sú sušienky, koláče, müsli a energetické tyčinky.
Someliérka odporúča vhodné víno
Zemiakové šúľance je tradičný slovenský pokrm. Môžu byť pripravené na slano i sladko. Lenka pripravila ich sladkú verziu s vlašskými orechmi a vanilkovým krémom. K šúľancom odporúčam víno - Tokajský 4-putňový výber z ročníka 2003 z vinárstva Ostrožovič. Kombinácia slovenských zemiakových šúľancov a tokajského vína je výborná. Chuť vlašských orechov a vanilkového krému ešte viac podporí oxidatívno orieškový charakter vína. Víno jemne preberá iniciatívu nad pokrmom, čím vynikne jeho jedinečnosť.
Odporúčanie someliérky:
Ostrožovič Tokajský výber 4-putňový 2003
Ľahšia verzia klasického výberu. Jemne oxidatívna vôňa s tónmi sušeného ovocia a chlebovej kôrky. Stredne plné telo a svieži charakter. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Ostrožovič
Od roku 1990 píšu svoj vínny príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska, v Tokaji. Tokaj je jediná naša vinohradnícka oblasť s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Dnes hospodária na 58 ha vlastných vinohradov, na najkvalitnejších honoch Tokaja - Vlčina, Chotár a Makovisko.
Vinohrady obhospodarujú systémom šetrného hospodárenia. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre pestovanie hrozna a vo výnimočných tufových pivniciach zrejú tokajské vína. Tokajské výbery sa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou z odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Podľa počtu putní na tzv. gönsky sud (136 litrov) sa rozlišujú troj- až šesťputňové vína, ktoré sú srdcovou záležitosťou pána Ostrožoviča. Vinárstvo produkuje aj vynikajúce reduktívne vína v rade Special Collection, či unikátne slamové vína z tokajských odrôd. Vína od Ostrožoviča sú neoddeliteľnou súčasťou vínnej kultúry Slovenska a povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú genius loci vo víne.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





