Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Šumivé víno a jeho výroba
Šumivé víno sa vyrába prirodzeným procesom druhotného kvasenia (bez prídavku oxidu uhličitého). Oxid uhličitý vzniká v šumivých vínach kvasením, pričom jeho tlak vo fľaši po dokvasení musí dosiahnuť najmenej 350 kPa pri teplote 20°C. Druhotné kvasenie môže prebiehať tradičným spôsobom vo fľašiach, v uzatvorenom tanku, alebo kombináciou oboch spôsobov.

Spôsoby výroby šumivých vín
Méthode Traditionnelle / Méthode Classique [meto:d tradisionel , meto:d klasi:k]
Tradičná metóda kvasenia vína vo fľašiach
Pri tejto metóde je v prvej fáze dôležité sceľovanie (fran. Assemblage [asambláž]) tichých vín, ktoré nazývame kupážou (fran. Cuvée [kůvé]). Ďalej nasleduje pridanie tyrážneho likéru (fran. Tirage [tiráž]), čo predstavuje zmes tichého vína, cukru, vybraných ušľachtilých kvasiniek a vitamínov pre kvasinky do základnej kupáže. Následne sa fľaša uzavrie korunkovým uzáverom. Potom sa uzavreté fľaše umiestnia do stojanov nazývaných pupitres, kde prebieha postupné striasanie kalov (fran. remuage [r:muáž]).
Po remuage, teda keď sa usadenina vytvorená z odumretých kvasiniek postupne strasie z dna až k hrdlu fľaše do plastového lôžka pod korunkovým uzáverom, nasleduje najzaujímavejšia fáza, a to oddelenia kalov od číreho podielu šumivého vína, nazývaná degoržovanie (degorgement [degorž:mán]), Degoržovanie nastáva po predchádzajúcom vymrazení straseného kalu s časťou šumivého vína v ľadovom kúpeli.
Pri tomto procese dochádza k čiastočnej strate vína. Pôvodný objem fľaše sa dopĺňa expedičým likérom (fran. dosage [dozá:ž]), čo predstavuje zmes zahusteného vína. Výnimkou sú vína bez dosage. Tieto sú označované ako „non dosage“, „zero dosage“ a podobne. V závere procesu sa fľaša uzavrie korkovým uzáverom a agrafou. Víno potom nejakú dobu ešte zrie vo fľašiach a neskôr sa expeduje.
Ochutnajte šumivé vína z oblasti Champagne. Tradičnou metódou sa vyrábajú všetky Champagne /Bollinger, Ayala, Moet & Chandon, Veuve Cliquot, Palmer../, šumivé víno z Talianska Franciacorta Ca del Cosco, ale aj slovenské sekty Hacaj, Hubert XO, Pavelka, Elesko Sekt, Karpatská Perla, Mrva & Stanko .

Méthode Transvals [meto:d transval]
Transverzná metóda
Táto metóda je v úvodnej fáze podobná tradičnej metóde. Víno najprv kvasí v kvasných fľašiach, avšak v závere sa izobaricky filtruje a následne plní do nových expedičých fľiaš. Ochutnajte sekt Hubert vyrobený metódou transvals.
Méthode Charmat [meto:d šarma]
Charmatova metóda
Druhotné kvasenie prebieha vo veľkých kvasných nádržiach niekoľko mesiacov. Po dokvasení sa kvasinky z vína odfiltrujú, do vína sa pridá expedičný likér a sekt je následne naplnený do fliaš. Charmatova metóda sa používa pri výrobe Santa Margherita Prosecco Valddobiadene, Reya Proseco Valddobiadene alebo Freixenet Prosecco.
Méthode Rurale [meto:d růral] Asti
Metóda je využívaná pri výrobe aromatických šumivých vín. Tento proces nezahŕňa druhotné kvasenie. Získaný CO2 je výsledkom prvotného kvasenia pri nízkych teplotách, ktoré prebieha vo veľkých uzavretých nádobách. Po šetrnej filtrácii je víno plnené do fliaš. Výsledný produkt – šumivé víno - má bohatú ovocnosť a aromatiku. Rurale Asti metóda sa používa pri výrobe šumivého vína Hubert de Luxe.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


