Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Švajčiarsky Gin Nginious!
Švajčiarsko je známe svojou nádhernou krajinou, ktorá ukrýva poklad neoceniteľnej kvality – rôznorodé bylinky.
Oliver Ulrich a Ralph Villiger dostali skvelý nápad, ako ich využiť a vytvoriť symbol ich milovanej domoviny – gin Nginious!
Gin sa vyrába len s veľmi pomalou a dôslednou destiláciou pre dosiahnutie najlepšej možnej extrakcie.
Po mnohých výskumoch si uvedomili, že zatiaľ čo bolo k dispozícii niekoľko švajčiarskych ginov, žiaden z nich nebol dostatočne populárny na to, aby sa považoval za skutočný „švajčiarsky gin‟. Vyrobili teda gin, ktorý má typické bylinky a sviežosť, ktorú si prirodzene spojíte so Švajčiarskom. V ponuke máme 4 druhy ginov Nginious rôznych chutí.
Giny Nginious! nájdete v našom eshope.

Rôzne príchute
Vo finále mal gin 18 byliniek , ktoré boli oddelené a destilované v štyroch samostatných dávkach, následne sa zmiešali a vytvorili chutný švajčiarsky gin. Zaujímavý chuťový profil vytvorili pomocou citrónov, pomarančovej kôry, čerstvých grapefruitov, dráča, vavrínových bobúľ, senných kvetov, kvetov ďatelín, medovky, verbeny, yzopu, harmančeka, listov z čiernych ríbezlí, kosatca, bodliaka carline, kardamónu, sladkého drievka a samozrejme z najlepšieho výberu borievok.
V roku 2014 zverili produkciu do odborných rúk Hansa Erismanna z Brennerei Erismann v Eschenmosene. Majiteľovi presláveného liehovaru, ktorého malinové destiláty získali titul „Najlepší švajčiarsky "schnapps" v roku 2013 v časopise Swiss Wine Journal.
Starostlivá výroba
Zatiaľ čo Hans dohliadal na destiláciu, receptúru džinu a väčšinu prác stále vykonával Oliver. Všetko pripravuje, kým sa začne destilácia, každá dávka byliniek sa maceruje 6 až 10 hodín. Džin sa vyrába len v malých množstvách 100 – 120 litrov, veľmi pomalou a dôslednou destiláciou pre dosiahnutie najlepšej možnej extrakcie.
Výroba väčšiny ginov je týmto procesom ukončená. Oliver a Ralph chceli viac, a tak vyrábajú päť produktov rôznymi metódami, kde je ich hlavným tajomstvom blendovanie čím vznikajú nové chuťové profily.
Toto tajomstvo si uchovali a 30. 10. 2017 otvorili vlastnú destilériu s názvom Liquid Spirit Distillery, kde jedinečný gin ešte zvelebujú a už s určitosťou vieme, že sa nezastavia a donesú nášmu svetu dalšie poklady v podobe original SWISS ginu.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


