Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Tagliatelle s mäsovými guľkami a TIP na víno
Taliansko patrí k najobľúbenejším cestovateľským destináciám Slovákov. Nielen pre nádherné more, ale i kvôli výbornej talianskej kuchyni a vínam. Slováci Taliansko milujú. Preneste si chuť tejto krajiny i k vám domov. Uvarte si podľa Lenkinho receptu tagliatelle s mäsovými guľkami a otvorte si k nim fľašu vína Rosso di Montalcino z vinárstva Pian delle Vigne.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Tagliatelle s mäsovými guľkami s paradajkovou omáčkou
Čas prípravy: 60 min, počet porcií: 2-3
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Postup
1. Do misky vložíme mleté mäso, osolíme, okoreníme a pridáme bylinky, pretlačený cesnak, nastrúhaný parmezán, na jemno nakrájanú cibuľu a všetko premiešame.
2. Hotovú zmes necháme odstáť v chladničke asi pol hodinu. Zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré prudko opečieme zo všetkých strán na oleji.
3. Opečieme ich len z vrchu dozlatista, neskôr ich budeme dovárať v omáčke. Opečené ich položíme na papier na pečenie alebo na drevenú dosku.
4. Na tej istej panvici si pripravíme paradajkovú omáčku. Zohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, pretlačený strúčik cesnaku a za stáleho miešania počkáme, kým cibuľa nezmäkne.
5. Pridáme vývar, rajčiny, soľ, mleté čierne korenie. Za občasného miešania na miernom ohni varíme 15minút, podľa chuti môžeme pridať trstinový cukor.
6. Do omáčky vložíme opečené guľky a spolu povaríme 20 minút na miernom stupni.
Medzi tým si uvaríme tagliatelle podľa návodu al dente. Tagliatelle podávame s paradajkovou omáčkou, mäsovými guľkami posypané čerstvou bazalkou a parmezánom.
Tagliatelle pochádzajú z talianskeho slova tagliare, čo znamená „krájať“. Ide o tradičný druh cestovín z oblastí Emilia-Romagna a Marche v Taliansku. Jednotlivé kusy tagliatelle sú dlhé a ploché, majú podobný tvar ako fettuccine. Tradične sú široké asi 6 mm. Tagliatelle sa môže podávať s rôznymi omáčkami, klasikou je bolonská omáčka s mäsovými guľkami.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Rosso di Montalcino je mladším súrodencom Brunella di Montalcino. Vyžaduje len jeden rok zrenia v dubových sudoch, kým sa môže uviesť na trh. Víno Rosso di Montalcino je všestranné s jedlom. Hodí sa k mnohým talianskym pokrmom. Prirodzene, najmä k paradajkovej omáčke, ako aj k varenému hovädziemu mäsu i pečenému kurčaťu s hríbovou omáčkou. K tagliatelle s mäsovými guľkami a paradajkovou omáčkou odporúčam víno Rosso di Montalcino 2020 z vinárstva Pian delle Vigne. Chuť vína sa skvele spojí s guľkami z hovädzieho mäsa a vyváži chuť rajčinovej omáčky. Podávajte trochu vychladené pri teplote 14-16 ° C.
Odporúčanie someliérky:
Pian delle Vigne Rosso di Montalcino 2020
Vinice sú situované na vápenatých hlinitých pôdach. Intenzívna vôňa kôstkového ovocia, škorice a byliniek. Noblesná a bohatá chuť. Svieža kyselinka a vyzreté triesloviny. Dlhý, minerálny záver. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Pian delle Vigne
Pian dele Vigne sa nachádza 6 kilometrov južne od Montalcina. Rodine Antinori patrí od roku 1995. Meno dostalo od miestnej železničnej stanice z 19. storočia, ktorá je stále funkčná. 65ha vinohradov je orientovaných na juhozápad, čo umožňuje optimálne dozrievanie hrozna. Nadmorská výška 100-250 metrov nad morom, ako aj blízkosť lesa umožňujú regulovať vlhkosť a teplotu s dôležitým zachovaním prirodzenej sviežosti a harmónie vo vínach. K vinohradom patria ďalšie 2ha olivových sadov.
Pian delle Vigne prijal filozofiu zrenia vín vo veľkých sudoch, ktoré zachovávajú výnimočnú integritu Sangiovese, dodávajú vínu charakteristickú žiarivú eleganciu. Vína oplývajú nádhernou ovocnou štruktúrou s delikátnym až rafinovaným charakterom.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





