Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Tempranillo a Tapas - dokonalý pár
Každý rok druhý štvrtok v novembri oslavuje Tempranillo svoj medzinárodný deň. Zažite oslavu španielskeho životného štýlu s dvoma typickými klasikami Tempranillo a Tapas. Vyskúšajte recepty na tapas, ktoré sa k Tempranillu dobre kombinujú.
Viac aj na blogu: Medzinárodný deň pre Tempranillo
Tempranillo fakty:
3. najviac pestovaná modrá odroda hrozna na svete
90 % Tempranilla sa pestuje v Španielsku
V španielčine „temprano“ znamená skoro, Tempranillo je skoro dozrievajúca odroda
Má viacero miestnych názvov ako Tinto Fino, Tinto de Toro, Tinto Madrid, Ull de Llebre a Aragonez
Tempranillo sa dobre hodí k rôznym pokrmom
Tapas
Tapas znamená potešenie, radosť a spolupatričnosť. Je to viac než len jedlo, spája ľudí. Je symbolom španielskeho spôsobu života.
Slovo tapas znamená „viečko“ alebo „kryt“ a má svoj pôvod v Španielsku. Ľudia vraj prikrývali poháre s vínom malými viečkami, chlebom či tanierikmi, aby víno chránili pred muchami. Aby bary a reštaurácie prilákali zákazníkov, začali podávať slané občerstvenie s vínom. To bol začiatok tapas.
Tatarák z tuniaka
Ingrediencie
500 g čerstvého tuniaka
1 nakladaná uhorka
2 lyžice kapary
1 citrón
biely vínny ocot
olivový olej
1 vetvička bazalky
3 vetvičky petržlenovej vňate
1 nadrobno nakrájanú čili papričku
kôpor na ozdobu
TIP na víno: El Coto Crianza Ecológico, BIO 2019
Príprava
Tuniaka nakrájajte na malé kocky a vložte do misky. Nakrájate uhorku a kapary na drobné kocky a pridajte k tuniakovi. Vytlačte citrón a pridajte šťavu. Navrch pokvapkáte trochou vínneho octu a oleja. Všetko dôkladne premiešajte a necháte 1 hodinu odstáť. Petržlen a bazalku nakrájajte a pridajte k tuniakovi. Primiešajte aj čili papriku. Ozdobíte kôprom a podávajte
Figy plnené syrom
Ingrediencie
4 čerstvé figy
1-2 lyžice sladkého sherry
175 g španielskeho syra Manchego
2 vetvičky tymiánu
olej
korenie
TIP na víno: Museum Las Musas 2020
Príprava
Figy opatrne umyjete a každú figu dvakrát prekrojíte po šírke. Pokvapkáte sherry. Syr nakrájajte na 8 kusov 4 cm x 4 cm a vložte do misy. Natrhajte lístky tymiánu. Zmiešajte ich s olivovým olejom a korením. Pridajte k syru a všetko spolu premiešajte. Prikryte a nechajte syr marinovať asi 1 hodinu. Figy striedavo naukladajte s 2 kusmi syra, aby ste vytvorili malé vežičky a podávajte.

Chorizo a krevety
Ingrediencie
24 surových kreviet
200 g choriza
1 vetvička rozmarínu
100 ml pomarančového džúsu
2 lyžice oleja
malé drevené špajle
TIP na víno: Bodegas Felix Callejo Flores de Callejo 2021
Príprava
Chorizo nakrájate na 24 plátkov. Krevety rozrežte pozdĺž chrbta a odstráňte črevá. Umyte a osušte. Plátky kreviet a chorizo navlečte na drevené špajle. Rozmarín umyte, osušte, nasekajte nadrobno a zmiešajte s pomarančovou šťavou. Marinujte v ňom špízy asi 30 minút. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej. Špízy opečte asi 2 minúty z každej strany.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.