Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Treska po provensálsky a TIP na rosé Quinta do Crasto
Spotreba rýb je na Slovensku nízka. Vedci nám odporúčajú konzumovať minimálne dvakrát za týždeň rybie mäso. Lenka si pre vás pripravila ľahký a zdravý obed alebo večeru. Tmavú tresku po provensálsky. K nej vám odporúčam vyskúšať novinku z nášho portfólia. Ružové víno z portugalského vinárstva Quinta do Crasto.
Treska po provensálsky
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 3-4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Tresku si nakrájame na filety, priemer asi 4 cm. Potrieme paradajkovým pestom, okoreníme, osolíme na vrch posypeme provensálskym korením a čerstvým tymianom.
2. Necháme 20 minút odpočívať. Medzi tým si pokrájame rajčiny, zemiaky a cuketu na kolieska.
3. Pridáme olivy, cesnak a všetko pokvapkáme olivovým olejom. Zvlášť na panvici si opečieme do zlatista zemiaky, podľa chuti osolíme.
4. Na panvicu poukladáme cuketu, rajčiny, olivy, cesnak a grilujeme z každej strany 3-4 minúty. Hotovú zeleninu odložíme na dosku.
5. Do tej istej panvice pridáme tresku, ktorú z každej strany opečieme 4-5 minút. Keď je všetko hotové, môžeme servírovať.
Servírovanie: Do plytkého taniera naložíme zemiaky, grilovanú zeleninu a navrch položíme plátok tresky. Ozdobíme čerstvým tymianom.
Treska tmavá, nazývaná aj pollack, žije vo veľkých húfoch predovšetkým vo vodách severného Atlantiku. Patrí do čeľade treskovitých rýb. Živí sa kôrovcami a malými rybkami, veľmi rýchlo rastie a môže sa dožiť až 25 rokov. Treska má veľmi aromatické, pevné a chudé mäso, za surova sivo červené a bledne až po tepelnej úprave. Chuť mäsa vynikne predovšetkým pri smažení, je možné ho však využiť aj na závitky, sekanú, rybí guláš, špízy a do rybích prstov. Treska je vhodná aj na údenie, solenie a konzervovanie. Má minimálny obsah tuku, ale popritom veľa omega 3 mastných kyselín.
Someliérka odporúča vhodné víno
Dogma o kombinácii „bieleho vína s rybou“ je už dávno zastaraná. Prečo by sme si k rybe nemohli dať ružové, oranžové alebo ľahšie červené víno? Spôsob prípravy ryby ovplyvňuje jej textúru. Mäso tmavej tresky je pevnejšie a mastnejšie. Vyžaduje si víno, ktoré má plnšie telo a vyššiu kyselinku. Treska pripravená so zeleninou a provensálskymi bylinkami sa výborne hodí k ružovému vínu z vinárstva Quinta do Crasto.
Odporúčanie someliérky:
Quinta do Crasto Douro Rosé 2023
85% Touriga Nacional a 15% Tinta Roriz. Hrozno pochádza z 20-ročných vinohradov s bridlicovou pôdou z oblasti Superior a Cima. Spracovanie hrozna a vinifikácia je šetrná pri nízkej teplote. Víno zrelo 3 mesiace v nerezových kadiach, v čiastočnom procese spracovania jemných kalov. Ľahké a osviežujúco pôsobiace ružové víno z netradičnej oblasti pre tento štýl. Víno na eshope.
Vinárstvo Quinta do Crasto
Vinárstvo Quinta do Crasto sa nachádza v Portugalsku, na ľavom brehu rieky Douro. Rozprestiera sa na 146 hektárov, pričom 114 hektárov tvoria vinohrady. Vinárstvo pokrýva prevažne južné svahy siahajúce od brehov rieky až do výšky takmer 600 metrov.
Časť vinohradov sa vysádza na terasách charakteristických bridlicou, čo umožňuje koreňom viniča prenikať hlboko do zeme pri hľadaní vody. Napriek použitiu najmodernejších technológií si Quinta do Crasto stále zachovala svoju tradičnú metódu šliapania hrozna nohami, ktorá sa uskutočňuje v žulových nádržiach nazývaných lagares. Výsledkom tejto práce sú vína najvyššej kvality Douro ako Crasto Douro Red, Crasto Douro White, Crasto Douro Rosé, Quinta do Crasto Douro Reserva Old Vines a vína "Single Vineyard" pochádzajúce z jedného vinohradu. Vinárstvo vyrába aj celú radu olivových olejov.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Výherca vyžrebujeme 13. 11. 2025.