Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Umenie portských vín Graham´s
Graham´s je prominentný „Port House.“ Vlastní jedny z najkvalitnejších viníc v údolí rieky Douro.
Graham’s je úplne nezávislá rodinná spoločnosť, je dôležitým obchodníkom s vínom známym vo svete pre svoju kvalitu najmä ročníkových portských vín.
Graham´s bolo obľúbeným vínom Sira Winstona Churchilla. História W & J Graham´s siaha do prvej polovice 19. storočia. Najprv ako textilná spoločnosť založená bratmi Williamom a Johnom Grahamovými v Glasgowe, ktorí dostali sud portského ako platbu za dlh. Portské víno im veľmi zachutilo a rozhodli sa založiť vinárstvo v Doure.
Graham's bola jednou z prvých spoločností, ktoré investovali do vlastných viníc. V roku 1890 vinárstvo postavilo impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890. V pivniciach zrejú vína od roku 1882. Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1000ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Sedem hektárov viníc v ekologickom režime má Quinta das Lages. V priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov dosiahne ekologickú certifikáciu aj ďalší vinohrad v Quinta dos Malvedos. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year.
Teploty v údolí Douro v zime klesajú pod bod mrazu a v lete sa konzistentne šplhajú nad 35 ° C. Vinohrady produkujú pevné zväzky malých bobúľ hrozna s hrubou šupkou.
Douro je domovom pôvodných odrôd. Inštitút Douro a portského vína (Instituto do Vinho do Porto e do Douro, IVDP) oficiálne schválil 116 odrôd (49 bielych a 67 červených).
Najznámejšie odrody sú Touriga Franca, Touriga National, Tinta Amarela a Tinta Barroca. Vinice sa nachádzajú na strmých kopcoch. Po stáročia sa murované terasy stavali ručne. Niektoré sú také strmé, že na každej terase sa nachádza iba jeden rad viniča.
Tieto terasy sa stali dramatickým a krásnym prvkom krajiny Douro. V roku 2001 prispeli k jeho zaradeniu na zoznam svetového dedičstva UNESCO.
Graham´s vlastní 5 vinárstiev – Quinta dos Malvedos (Quinta dos Malvedos Vintage Port), Quinta das Lages (Graham’s Natura Organic Reserve Port), Quinta do Vale de Malhadas, Quinta da Vila Velha, Quinta do Tua.
Výroba portského vína
Tvrdí sa, že dvaja obchodníci s vínom v 17.storočí objavili opáta kláštora Lamego, ktorý do vína na začiatku jeho kvasenia pridával hroznový destilát. Tento spôsob „fortifikácie“ na konzerváciu vín sa začal používať na námornú cestu späť do Anglicka. Toto víno dostalo svoj názov podľa mesta, kde mali títo obchodníci základňu, Porto. Portské víno sa stále vyrába rovnakým spôsobom, a to zámerným prerušením kvasenia hroznového muštu pridaním číreho hroznového destilátu všeobecne označovaného ako „brandy“. Tým sa zachová veľké množstvo prírodných cukrov z hrozna, čo dodá vínu charakteristickú sladkosť a bohatosť. Hrozno, ktoré sa používa na výrobu portského vína, sa musí pestovať v hornatom regióne Douro v severnom Portugalsku, prvej oficiálne vymedzenej vinohradníckej oblasti na svete v roku 1756.
Overené postupy pri výrobe
Hrozno sa stále tradične šliape v kamenných lagaroch. V Quinta dos Malvedos fungujú prvé moderné lagary na svete popri tradičných. Vína vyrobené týmto inovatívnym procesom dávajú prinajmenšom rovnako dobré a často lepšie výsledky ako tradičné.
Po zbere úrody Master blender osobne ochutnáva a hodnotí každý mušt. Potom začne vyrábať skúšobné zmesi pre každý sud. Väčšina sudov má 75 až 100 rokov. Tím siedmych bednárov vedie Majster Cooper Emílio Oliveira, ktorý má viac ako 50-ročné skúsenosti s prácou u rodiny Symingtonovcov.
Vína vyzrievajú pod borovicovými trámami vo Vila Nova de Gaia. Nachádza sa v ústí rieky Douro a je ochladzovaná vplyvom Atlantického oceánu, čo je kľúčové pre pomalú a vyváženú evolúciu portských vín.
Návšteva vo vinárstve Graham´s
Pivnica Graham’s sa nachádza na kopci, ktorý ponúka nádherný výhľad na rieku Douro a samotné mesto Porto. Návšteva vinárstva začína krátkym filmom, v ktorom sa dozviete to najdôležitejšie o pôvode portského vína. Potom nájdete malú, ale veľmi zaujímavú oblasť múzea s niekoľkými starými fotografiami, dokumentmi a vinohradníckymi strojmi. Nakoniec sa dostanete do obrovskej pivnice s viac ako 3500 sudmi, v ktorých zreje víno a tiež veľa veľkých kadí. Rozsiahla pivnica Vintage Port je umiestnená v nádherných starých priestoroch. Návšteva končí ochutnávkou rôznych portských vín.
Vína
Fine Ruby Port (eshop) plní sa po dvoch rokoch zrenia v dubových sudoch. Jemný štýl portského.
Tawny Port (eshop) je svetlejšej farby a textúry ako Ruby a tiež mierne suchší. Mladé víno dozrieva v starých dubových sudoch minimálne tri roky. 10 YO Tawny (eshop) symbolizuje vášeň pre dokonalosť a presnosť, 20 YO Tawny (eshop)- dokonalosť, jedno z najrozšírenejších vín edície Grahams Vintage. 30 YO Tawny (eshop) je víno pre nadšencov umenia veľkých portských vín. 40 YO Tawny (eshop) - toto víno zložil Charles Symington z vín, ktoré v pivnici odložili jeho pradedo, dedko, otec a strýkovia. Určené pre tých, ktorí oceňujú mimoriadnu, komplexnú a jemnú chuť času.
Six Grapes Reserve Port (eshop) odkazuje na klasifikáciu vín z jednotlivých usadlostí označovaných počtom hrozien na sudoch. Mladé, svetlé a komplexné portské, ktoré dozrieva dva roky v sudoch a potom sa plní do fliaš.
L.B.V. Port 2015 (eshop) je pamätná edícia, fľaškovaná v roku, ktorý oslavuje Grahamovo 200. výročie založenia. Vyzrievalo 5 rokov v starých dubových sudoch a plní sa neskôr ako klasické Vintage. Filtrované.


Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




