Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
V8+ - Prosecco, ktoré hovorí samo za seba
Prosecco je životný štýl a môže mať mnoho podôb. Vo vinárstve V8+ interpretujú najznámejšie talianske šumivé víno na svete ako najlepší komunikačný prostriedok k stretávaniu sa. V8+ hovorí: „Vyrábame Prosecco, ktoré hovorí samo za seba. Otvárame jeho kultúru a špecifiká, aby sme zaistili, že každý môže objaviť výnimočný a mnohostranný svet našich talianskych bubliniek.“
V8+ je súčasťou Tenute di Genagricola, ktorá sídli v známej talianskej vinohradníckej oblasti Veneto. Tenute di Genagricola patrí talianskej poisťovacej skupine, ktorá vlastní niekoľko ďalších vinárstiev. Hospodári celkovo na 900 hektároch viníc. Všetky vinárstva produkujú ročne okolo 4 miliónov fliaš vín z 30 odrôd, z nich až 20 odrôd je autochtónych.
Vinárstvo V8+ je tradičným a úspešným producentom šumivých vín. O kvalite ich Prosecca hovoria mnohé medzinárodné ocenenia. V8+ sa teší obrovskej popularite v Taliansku, najmä na gastronomickej scéne.
Martinotti metóda zmenila svet výroby šumivého vína
V8+ sa špecializuje len na produkciu Prosecca, pretože chce vyrábať niečo výnimočné. Kvalita Prosecca je stredobodom celého ich výrobného procesu. Hrozno Glera pochádza z najznámejších viníc vo Venete, vrátane oblastí Conegliano-Valdobbiadene a Cartizze. Vo V8+ sa pri výrobe Prosecca striktne dodržiava metóda Martinotti, ktorá zahŕňa sekundárnu fermentáciu vína v nerezových nádržiach pri kontrolovanej teplote a tlaku. Oxid uhličitý vznikajúci v autoklávoch uniká spolu s vínom. Tento proces trvá najmenej 30 dní, kým oxid uhličitý vytvorí stabilné spojenie s vínom, čiže bublinky.
Autorom metódy, ktorá vznikla v roku 1895 v Asti, bol Federico Martinotti. Vynašiel a patentoval svoju vlastnú metódu výroby šumivého vína, ktorá bola jednoduchšia a lacnejšia ako tradičná metóda pri výrobe Champagne. O niekoľko rokov neskôr to bol Charmat, kto doplnil Martinottiho metódu, aby sa mohla dala používať aj pre priemyselnú výrobu. Martinotti metóda je ideálna pre zachovanie primárnej vône odrody Glera. Výsledkom je svieže, ovocné Prosecco s nízkym obsahom alkoholu.
CARLO Prosecco Brut Millesimato Brut 2022
Iba to najlepšie hrozno odrody Glera z každého ročníka sa môže dostať do Prosecca CARLO Millesimato Brut. Pôda vo viniciach je stredne hlboká a štrkovito ílovitá, typická pre oblasť Veneto.
Podnebie je vo všeobecnosti mierne a vlhké vďaka blízkosti mora, ale dochádza k silným teplotným rozdielom v dôsledku striedania chladného (Bora) a horúceho, vlhkého (Scirocco) vetra. Po zbere sa hrozno rozdrví a lisuje v pneumatickom lise.
Následne sa rýchlo oddelí muštu od šupiek. Fermentácia prebieha pri kontrolovanej teplote (15-16°C). Víno sa potom prečerpá do autoklávov, kde prebieha druhotná fermentácia pomocou Martinotti metódy. Prosecco má ovocno-kvetinovú vôňu. Chuť je ľahká a svieža s tónmi broskyne a citrusov. Stredne dlhý, harmonický záver. Vynikajúci aperitív a partner ku krevetám s čakankou z Trevisa, ku grilovanému mečúňovi alebo k Pad Thai s kuracím mäsom.
TONI Valdobbiadene Prosecco Superiore Di Cartizze DOCG Dry
Hrozno odrody Glera pochádza z jedného kopca Cartizze v obci Valdobbiadene s pôdou bohatou na morénami, pieskovec, íl a vápenec. Po ručnom zbere sa hrozno rozdrví a jemne lisuje. Fermentácia muštu prebieha pri kontrolovanej teplote (17-19 °C) s vybranými kvasinkami, aby sa zvýraznila vôňa typická pre hrozno Glera z oblasti Cartizze.
Víno je následne prečerpané do autoklávov, kde prebieha sekundárna fermentácia pomocou Martinottiho metódy. Proces trvá najmenej 30 dní. Intenzívna vôňa agátového medu, citrónovej trávy a zrelého žltého ovocia.
Vyššia dozáž korešponduje so zrelým ovocným charakterom a krémovou štruktúrou. Záver pripomína jablkové pyré s alebo hruškový sorbet. Vhodné ako aperitív alebo v kombinácii s krevetovým tatarákom , Pavlovou s červeným ovocím či s malinovou makarónkou.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






