Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Veľkonočný recept Machová torta a TIP na víno
Veľká noc je za dverami a vy si možno už teraz kladiete otázku, aké dobroty si pripravíte. Na zelený štvrtok je zvykom dať si špenát. Ak sa vám ale zunoval klasický prívarok, máme pre vás zaujímavú, sladkú alternatívu. Prekvapte svoju rodinu počas veľkonočných sviatkov úžasnou machovou tortou podľa Lenky. A samozrejme šibačom treba i naliať, k machovej torte odporúčam ružovú Cavu z vinárstva Freixenet.
Veľkonočný recept Machová torta
Čas prípravy: 60 min, počet porcií: 12
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Začneme špenátovým korpusom: Najprv vyšľaháme vajcia s cukrom, citrónovým cukrom do svetlej nadýchanej peny, ktorá je zárukou nadýchaného jemného korpusu.
2. Medzitým v mixéri rozmixujeme špenát, olej, vodu a citrónovú šťavu na hladkú pastu.
3. Opatrne už len ručne primiešame najprv rozmixovaný špenát, potom preosiatu múku s práškom do pečiva a soľ.
4. Formu na tortu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a naplníme cestom. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 45 minút.
5. Upečený korpus necháme vo forme vychladnúť. Zoberieme si lyžicu a vydlabeme vnútro korpusu. Ponecháme 1cm široký okraj.
6. Vydlabanú časť korpusu v miske rozdrobíme. Do priehlbiny v korpuse poukladáme jahody.
Krém: Vyšľaháme smotanu, pridajte cukor podľa chuti aj vanilkový. Potom pridáme vanilkovú pastu a po lyžiciach zapracujme mascarpone. Krém bude hladký a jemný. Na jahody vrstvíme krém do tvaru kopca. Na záver dôkladne posypeme rozmrveným cestom.
Servírovanie: Ozdobíme malinami alebo iným drobným ovocím. Tortu uložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky a môžeme podávať.
Špenát možno nazvať aj elixírom zdravia. Je bohatý na vitamíny, minerálne látky a antioxidanty. Patrí medzi typické druhy zeleniny našich zemepisných šírok. Čerstvý špenát pestovatelia zberajú ešte aj začiatkom zimy. Špenát chráni oči, zmierňuje príznaky hemofílie, upokojuje nervy a posilňuje mozog, udržiava zdravý krvný tlak, posilňuje srdce, aktivizuje tvorbu kostí a spevňuje zuby, znižuje zápal, bojuje proti rakovine, podporuje rast detí. Avšak pozor, vysoký obsah kyseliny šťaveľovej bráni vstrebávaniu vápnika v črevách. Špenát preto nekonzumujeme častejšie ako dva- až trikrát za týždeň.
Someliérka odporúča vhodné víno
Základom machovej torty je piškótový korpus so špenátom, krém a ovocie. Freixenet Cordon Rosado Seco má nádych lesného ovocia, najmä jahôd a jemnej sladkosti v závere. Plnší, vanilkový krém príjemne osvieži jemné perlenie a ovocná chuť Cavy. Torta s ružovým, šumivým, španielskym vínom vytvorí veľmi dobrý balans a svieži, ovocný pocit.
Odporúčanie someliérky:
Freixenet Cordon Rosado Seco
Cava plná temperamentu, emócií s nezameniteľnou jemnou jahodovou farbou, sviežou ovocnou chuťou a dlhotrvajúcim perlením. Znalca poteší pozoruhodný buket so silnou aromatickou vôňou lesných plodov. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Freixenet
Freixenet je najväčší producent šumivých vín Cava. Vinárstvo vlastní rodina Ferrer. Názov vinárstva sa vzťahuje na starú katalánsku usadlosť La Freixenada. V súčasnosti sa vinárstvo nachádza v Saint Sadurní d´Anoia.
Vo svete je značka známa vďaka Cave v čiernej fľaši Gordon Negro. O tridsať rokov staršou históriou sa môže pochváliť Carta Nevada. V modernej gastronómii vyniká biela a ružová Elyssia Gran Cuvée, či limitovaná ročníková Casa Sala.
Ďalšie články

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.