Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Vianočné novinky od vinárov
Stále premýšľate, čo vám ešte chýba k Vianociam? Čím novým by ste radi potešili svojich najbližších alebo aké víno si otvoriť počas Vianoc? Ani v tomto predvianočnom období vinári nezaháľajú a prichádzajú k vám so svojimi novými vínami.
Fundus Regius /Barborka Rakúsová/
„Radi by sme Vám predstavili naše 4 novinky, ktoré idú do predaja práve pred Vianocami. Tri vína sú z ročníka 2021, v ktorom sme mali výbornú úrodu. Hrozno bolo zdravé s vyššou kyselinkou. Túto skutočnosť odrážajú 2 typy našich Rizlingov. Jeden ľahší a druhý plnší, ktorý bol zbieraný neskôr. Na obidva naše Rizlingy sme obzvlášť hrdí.
Najviac sa však tešíme z „netypického“ ružového Cabernetu 2022. Nie je to ružové víno na jedno leto, má potenciál vyzrievať. Počas vianočných sviatkov odporúčame ochutnať práve tento ružový Cabernet Sauvignon 2022, ktorý búra mýty o tom, že ružové sa pije len počas letných mesiacov.
Intenzívne a zároveň pôsobivo prirodzené so štruktúrou červených vín, ale s finesou bielych. Dlhá a jemne korenistá dochuť so štipkou škorice a bieleho korenia“.
TIP na víno: Fundus Regius Cabernet Sauvignon rose 2022
Vinárstvo Nichta /Jakub Nichta/
„Ku koncu roku sme si pre našich zákazníkov tradične pripravili prvé mladé vína z ročníka 2023. Dvojicu našich sladkých 66-iek, Muškát moravský a Cabernet Sauvignon Rosé, dopĺňa šťavnatý Sauvignon blanc, ktorý posledné roky patrí medzi naše najpopulárnejšie vína. Pre milovníkov vyzretejších bielych vín sme začiatkom decembra uviedli na trh Rizling rýnsky Oaked 2022 z vinohradu Kruhy, ktorý prežil celý svoj život v dubových sudoch. Novinkou v našej ponuke je aj nová séria milých vínnych ponožiek v čierno červenom prevedení.
Na Vianoce odporúčam prvé, biele víno z kolekcie Signature. Ide o Rizling rýnsky z ročníka 2021, ktorý odpočíval 7 mesiacov na jemných kvasničných kaloch a následne vyzrieval v raz použitom dubovom sude ďalších 7 mesiacov. Ako všetky vína z nášho produktového radu Signature bol uvedený na trh minimálne po polročnom zrení vo fľašiach. Ide komplexný Rizling, ktorý krásne odráža výborný ročník 2021 a náš vinohrad Kruhy, ktorý je plný vulkanického kameňa - tufu. Vo víne sa spája vôňa lipového kvetu a limetky s jemnými tónmi vanilkového lusku a zrelej hrušky“.
TIP na víno: Nichta Signature Rizling rýnsky 2021
Papillon – Víno od Francúza /Darina Papillon /
„Práve pred vianočnými sviatkami prichádzame na trh s dvoma novinkami Bublinky version Blanc BIO 2021 a Voyage BIO 2020. Obe majú Vins methode nature certifikát a sú bez pridanej síry.
K Vianociam David odporúča práve Bublinky Pinot Gris BIO 2021. Je to multifunkčné víno. Komplexné a môžete ho piť samé len tak počas sviatkov, ale tiež spríjemní gazdinkám čas pri pečení. Zároveň sa dobre kombinuje s jedlom.
Čiže Vianoce môžete začať s Bublinkami ako aperitív, následne ku kaprovi so zemiakovým šalátom. No a samozrejme na Silvestra a na nový rok. Bublinky na každú príležitosť“.
TIPY na vína: Papillon Víno od Francúza BUBLINKY Pinot Gris, BIO 2021, Papillon Víno od Francúza Voyage Pinot Noir, BIO 2020
Karpatská Perla /Peter Likavec/
„Počas Vianoc odporúčam otvoriť si naše 4 Živly 2018 červené, ktoré boli vytvorené k 30. výročiu založenia vinárstva Karpatská Perla. Práve ročník 2018 bol výnimočný, teplý s dlhou a suchou jeseňou. Hrozno dosiahlo vynikajúcu kvalitu. Ako prezrádza názov 4 Živly vznikli spojením štyroch modrých odrôd Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Alibernet a André.
Všetky štyri odrody pochádzajú z našej najväčšej vinice Suchý vrch, ktorá má sprašové podložie. Víno má 6 špeciálnych etikiet, na ktorých sú grafiky slovenských umelcov – Marián Komáček, Dušan Polákovič, Karol Felix, Igor Benca, Stanislav Černý, Daniel Brunovský. Ide o limitovanú edíciu."
TIP na víno: Karpatská perla 4 ŽIVLY - 30. výročie
Ostrožovič /Jaroslav Ostrožovič/
„Vianoce u nás vo vinárstve sú zvyčajne rovnaké ako u všetkých tých, ktorí majú víno radi. Sú plné zvykov, chystania, pratania, ale zároveň sú preložené fľašami kvalitného vína. Začíname aperitívom famóznym vínom plného horúceho slnka a ručne oberaných bobúľ hrozna. V chuti očarí bohatou extraktivitou a nezameniteľnou aromatikou.
Taká je naša Lipovina Saturnia 2018. K našim tradičným východniarskym pekancom „bobaľky“ s makom si dáme náš Tokajský 5-putňový výber. Ručne oberané strapce hrozna plné tokajských cibéb obohatili toto víno nezameniteľným charakterom. Do Nového roku si ako všetci ľudia na tejto planéte prajeme zdravie pre všetkých a pohodu."
TIPY na vína: Ostrožovič Lipovina Saturnia 2018, Ostrožovič Tokajský výber 5-putňový 2007
Vinařství Špalek /Marek Špalek/
„Rád by som vyzdvihol náš červený likérový ŠALER ročník 2017, ktorý bol vyrobené z odrody Zweigeltrebe. Vyzrieval 5 rokov v starom dubovom sude u nás v pivnici. Vďaka tomu je ľahko oxidatívny a veľmi dobre sa hodí k vianočnému pečivu na báze čokolády, či len tak poobede ku káve.
Jeho bohatá vôňa i chuť a vyšší obsah zvyškového cukru i alkoholu z neho urobia sviatočné víno ako stvorené pre obdobie Vianoc“.
TIP na víno: Špalek Šaler červený Zweigeltrebe 2017
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.







