Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Villa Maria: klenot z Nového Zélandu
Spoznajte príbeh najznámejšieho novozélandského vinárstva, ktoré produkuje skvelé vína všetkých druhov. Moderné vinárstvo oprávnene zbiera najvyššie hodnotenie za produkty aj pokrokový prístup.

Začiatky vinárstva Villa Maria sa odohrali v roku 1961, kedy si 21-ročný George Fistonich prenajal od svojho otca asi päť akrov (cca 2 ha) v Mangere na predmestí Aucklandu. Na pestovanie viniča zvolil plochu jedného akra (asi 0,5 ha), nasledujúci rok zožal hrozno a vyrobil prvé víno pod hlavičkou Villa Maria Estate.
Počas 60. rokov rozkvitala Villa Maria tiež vďaka podpore manželky zakladateľa. Vinárstvo produkovalo suché červené a biele vína z viniča zo širokého okolia Aucklandu. Na začiatku 70. rokov si zakladateľ mohol dovoliť zamestnanca a vinárstvo začalo expanziu.
V roku 2000 bolo otvorené vinárstvo Marlborough a o rok neskôr sa vinárstvo rozhodlo zavrhnúť tradičné korky a prejsť kompletne na skrutkovacie uzávery. V roku 2005 sa otvorilo vinárstvo Auckland, spoločne s vinárskym parkom.
V roku 2009 bol George Fistonich vymenovaný za rytiera pre svoje prínosy v novozélanskom vinohradníctve a získal titul Sir. Myšlienky a činy vizionárskeho zakladateľa dokonale reprezentujú zrod a pokrok vinárstva, ktoré v roku 2012 oslávilo 50 rokov existencie. Medzi hlavné vinice, ktoré vinárstvo využíva, patria lokality Aucklande, Marlborough, Hawkes Bay. V súčasnosti Villla Maria zamestnáva viac ako 250 stálych pracovníkov a exportuje vína do viac ako 50 krajín sveta. Právom sa honosí titulom - najviac oceňované vinárstvo Nového Zélandu.
Vinárstvo sa plne odovzdalo trvalo udržateľnému prístupu a dlhodobému cieľu vyrábať vína v bio organickej kvalite. Dnes je približne 25 % vinohradov obrábaných organicky, bez použitia syntetických pesticídov alebo hnojív a 22 % vinohradov už získalo organickú certifikáciu. Vo viniciach používajú prirodzené osvetlenie. 70 % obalu vína Private Bin je vyrobeného z recyklovaných materiálov. Firma takisto začala používať o 33 gramov ľahšie fľaše pre zníženie emisií uhlíka. Vo viniciach sa pasie približne 500 oviec, ktoré okrem spásania poskytujú aj prirodzené hnojivo.
Objavte vína Villa Maria v našom eshope.
Ďalšie články
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.
Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.


