Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Vína k vianočnej pohode
Každý z nás sa teší na Vianoce. Aspoň na chvíľu utiecť z pracovného kolotoča, zastaviť a ponoriť sa hlbšie do svojho vnútra. Konečne mať čas tráviť spoločné chvíle s rodinou a s priateľmi. A práve vtedy je ten správny čas otvoriť si víno, ktoré ste si odložili na ten „správny čas“.
Inšpirujte sa výberom vín od našej someliérky.
Champagne na Štedrý večer
Víno je lahodným doplnkom každého jedla a môže byť výborným spôsobom, ako osláviť vianočné sviatky a pozdvihnúť večer na výnimočný. Okrem darčekov a sviatočnej pohody sa väčšina ľudí teší na štedrú večeru, jedlo a víno. Najjednoduchší spôsob, ako vybrať tie najlepšie vína k vianočnej večeri, je zamerať sa na vína s vyšším obsahom kyselín, pretože dokážu znížiť množstvo tukov a uhľohydrátov v tele.
Štedrý večer je vždy dobré začať aperitívom v podobe šumivého vína. Výborne sa naladíte s fľašou Champagne Bollinger. Práve Vianoce sú ten čas, kedy si môžete dopriať Champagne. Naštartuje vaše chuťové poháriky a navodí tú správnu vianočnú atmosféru.
Objavte našu ponuku vianočných a silvestrovských balíčkov -10%.
Aké víno k rybám
Ryba patrí k Vianociam. Či už klasický vysmážaný kapor, pstruh, treska, zubáč alebo losos. K rybám sa všeobecne hodí biele suché víno, avšak závisí od druhu ryby a jej úpravy. Víno by nemalo byť príliš aromatické, aby neprebilo jemnú chuť rybieho mäsa. Ideálnou voľbou je Rizling rýnsky a Veltlínske zelené.
Sladkovodným rybám sa dobre pláva v suchom Rizlingu a Veltlíne. Vyššia kyselinka vína dobre redukuje tuky zo smaženia a podporí trávenie, skvele sa hodia i k bohatému zemiakovému šalátu.
Ak skôr uprednostníte rybu pripravenú s maslovou omáčkou, výborným partnerom je ľahšie a suché Chardonnay z Burgundska, či Sauvignon Blanc z Loiry.


Aké víno k rezňom
Pokiaľ nemáte radi ryby a k Vianociam patria na váš vianočný stôl vysmážané kuracie, bravčové či teľacie rezne, rovnako si k nim môžete otvoriť Rizling rýnsky i Veltlínske zelené rovnako ako k rybe. Taktiež krok vedľa neurobíte s bielymi vínami odrody Silvánske zelené či Pinot Blanc.
Ľudia 21. storočia často cestujú po svete a prinášajú si do rodiny nové tradície aj čo sa týka prípravy vianočného menu. V niektorých slovenských domácnostiach sa na vianočnom stole objaví pečená šunka s medovou glazúrou, s ktorou veľmi dobre ide alsaský plnší Riesling v polosuchej verzii, ale tiež i ľahšie červené vína s jemnou tanínovou štruktúrou ako sú Pinot Noir z Burgundska alebo Beaujolais.
K pečenej morke s gaštanovou plnkou môžete zo svojho archívu vytiahnuť staršie Chianti Classico alebo vyzreté víno z Bordeaux. Vtedy získa váš štedrý večer punc luxusu.
Sladké víno na Vianoce
Vianoce sú ideálnou príležitosťou pre sladké vína. K vianočne štóle, vanilkovým rožkom či medovníčkom si doprajte slovenský tokajský výber. K orechovým koláčom sa výborne hodí madeira a k čokoládovým dezertom vyskúšajte portské víno.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




