Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Víno v predstihu: En Primeur 2019
Po krátkej prestávke prinášame všetkým milovníkom vín z oblasti Bordeaux možnosť opäť sa zapojiť do nákupu En Primeur.
Naša ponuka prichádza v pravý čas, pretože ročník 2019 má všetky atribúty zaradiť sa k najlepším za posledné dve dekády.

Navyše ceny vín klesli vo viacerých prípadoch o viac než 20% v porovnaní s ročníkom 2018. Zmenou obchodnej stratégie, dopytu a množstva vyrobeného vína sa oživuje záujem v tomto segmente nielen v tradičných destináciách, ale ja na nových trhoch Európy. Možnosť vlastniť časť vín, ktoré ležia ešte v sudoch prestížnych Château patrí každoročne k najvzrušujúcejším dôvodom, prečo sa zapojiť do kampane En Primeur.
!!! Konkrétne vína s podmienkami nákupu sú už zverejnené !!!
Ročník 2019 v kontexte
Ročník je v každej oblasti Francúzska veľmi dôležitý, v Bordeaux o to viac. Posledné roky sme boli rozmaznávaní sériou výnimočných rokov. Jediným, vyložene problémovým ročníkom, bol 2013. Vinohradníci v Bordeaux čelia bezprecedentnému vplyvu klimatických zmien a niektoré vína sa v súčasnosti podobajú skôr na Napu ako na Bordeaux. Klasické ročníky, tak ako ich poznáme spred milénia, pomaly miznú. Vysoký alkohol, prezretý Merlot alebo vplyv konzultantov sú často skloňovanými výrazmi. K nim sa pridáva vplyv kritikov, tak citlivý na vývoj cien. V každom prípade sa zdá byť ročník 2019 istou sebareflexiou všetkých zainteresovaných. Ochorenie Covid-19 spôsobilo zrušenie kampane En Primeur tak ako ju poznáme z minulosti, ale nič to, príroda si zase poradila. Ale dokedy...?
Hodnotenie každého ročníka v Bordeaux určujú tieto faktory:
- kvitnutie
- násada ovocia
- úroveň zrážok pred vyfarbovaním hrozna
- sucho počas dozrievania bobúľ
- počasie počas zberu


Ročník 2019 začal pomerne skorým pučaním viniča vďaka miernej zime. Pokračoval chladným a vlhkým počasím počas apríla a mája, čo malo za následok nerovnomerné kvitnutie v júni. Zvyšok júna a začiatok leta bol horúci a suchý, sprevádzaným občasnými búrkami s pozitívnou absenciou vody v pôde, čo spôsobilo stres viniča a obmedzenia rastu. August a september boli horúce a suché mesiace. To viedlo v najsuchších oblastiach k scvrkávaniu bobúľ. Zber Merlotu začal v polovici septembra aj vďaka krátkej perióde dažďov.
V priemere o 10 dní neskorší zber ako v 2018 prebiehal bez komplikácii. Celkové výnosy boli lepšie ako sa očakávalo. Stres viniča vyústil do hrubšej šupky s bohatou koncentráciou tanínov a optimálnym objemom šťavy s dobrou aciditou. Výška alkoholu na ľavom brehu bude nižšia ako v predošlom ročníku. Naopak, vďaka vysokej zrelosti Merlotu na pravom brehu na vyššej úrovni ako v roku 2018. Paradoxne aj s vyšším obsahom kyselín, teda na úrovni s 2010 a 2016. Celkovo sa dá povedať, že ročník 2019 patril medzi teplejšie, ale klasické.
Z veľkého množstva zúčastnených Château na aktuálnom En Primeur som pre vás spolu so spolupracovníkmi spoločnosti Corner vybral deväť zaujímavých vín. Všetky reprezentujú vynikajúci nákup s ohľadom na ich kvalitu a klasifikáciu.
Ďalšími kritériami pri ich výbere bola stúpajúca krivka ich hodnoty počas posledných rokov, investície do vinohradov a spracovania hrozna, implementácia biologických alebo biodynamických postupov pri ich výrobe, klasický rukopis v ich senzorickom prejave a napokon predpokladaný pozitívny vývoj vo fľaši.
Samozrejme do výberu sa premietla aj osobná preferencia či sympatie k výrobcovi. Veď kto by nechcel mať doma víno od Caroline Frey. Netreba zabúdať na geniálne vína Le Puy, ktoré máme k dispozícii počas celého roku, za „En Primeur“ ceny.
Vína z kolekcie En Primeur ponúkame v limitované v počte, čo znamená, že s nákupom netreba vyčkávať. Naskladňovať sa začnú najskôr na jeseň 2021, postupne až do jari 2022.
Prajem vám úspešný nákup.
Somelier Rastislav Šuták.

Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.