Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Víno v predstihu: En Primeur 2019
Po krátkej prestávke prinášame všetkým milovníkom vín z oblasti Bordeaux možnosť opäť sa zapojiť do nákupu En Primeur.
Naša ponuka prichádza v pravý čas, pretože ročník 2019 má všetky atribúty zaradiť sa k najlepším za posledné dve dekády.

Navyše ceny vín klesli vo viacerých prípadoch o viac než 20% v porovnaní s ročníkom 2018. Zmenou obchodnej stratégie, dopytu a množstva vyrobeného vína sa oživuje záujem v tomto segmente nielen v tradičných destináciách, ale ja na nových trhoch Európy. Možnosť vlastniť časť vín, ktoré ležia ešte v sudoch prestížnych Château patrí každoročne k najvzrušujúcejším dôvodom, prečo sa zapojiť do kampane En Primeur.
!!! Konkrétne vína s podmienkami nákupu sú už zverejnené !!!
Ročník 2019 v kontexte
Ročník je v každej oblasti Francúzska veľmi dôležitý, v Bordeaux o to viac. Posledné roky sme boli rozmaznávaní sériou výnimočných rokov. Jediným, vyložene problémovým ročníkom, bol 2013. Vinohradníci v Bordeaux čelia bezprecedentnému vplyvu klimatických zmien a niektoré vína sa v súčasnosti podobajú skôr na Napu ako na Bordeaux. Klasické ročníky, tak ako ich poznáme spred milénia, pomaly miznú. Vysoký alkohol, prezretý Merlot alebo vplyv konzultantov sú často skloňovanými výrazmi. K nim sa pridáva vplyv kritikov, tak citlivý na vývoj cien. V každom prípade sa zdá byť ročník 2019 istou sebareflexiou všetkých zainteresovaných. Ochorenie Covid-19 spôsobilo zrušenie kampane En Primeur tak ako ju poznáme z minulosti, ale nič to, príroda si zase poradila. Ale dokedy...?
Hodnotenie každého ročníka v Bordeaux určujú tieto faktory:
- kvitnutie
- násada ovocia
- úroveň zrážok pred vyfarbovaním hrozna
- sucho počas dozrievania bobúľ
- počasie počas zberu


Ročník 2019 začal pomerne skorým pučaním viniča vďaka miernej zime. Pokračoval chladným a vlhkým počasím počas apríla a mája, čo malo za následok nerovnomerné kvitnutie v júni. Zvyšok júna a začiatok leta bol horúci a suchý, sprevádzaným občasnými búrkami s pozitívnou absenciou vody v pôde, čo spôsobilo stres viniča a obmedzenia rastu. August a september boli horúce a suché mesiace. To viedlo v najsuchších oblastiach k scvrkávaniu bobúľ. Zber Merlotu začal v polovici septembra aj vďaka krátkej perióde dažďov.
V priemere o 10 dní neskorší zber ako v 2018 prebiehal bez komplikácii. Celkové výnosy boli lepšie ako sa očakávalo. Stres viniča vyústil do hrubšej šupky s bohatou koncentráciou tanínov a optimálnym objemom šťavy s dobrou aciditou. Výška alkoholu na ľavom brehu bude nižšia ako v predošlom ročníku. Naopak, vďaka vysokej zrelosti Merlotu na pravom brehu na vyššej úrovni ako v roku 2018. Paradoxne aj s vyšším obsahom kyselín, teda na úrovni s 2010 a 2016. Celkovo sa dá povedať, že ročník 2019 patril medzi teplejšie, ale klasické.
Z veľkého množstva zúčastnených Château na aktuálnom En Primeur som pre vás spolu so spolupracovníkmi spoločnosti Corner vybral deväť zaujímavých vín. Všetky reprezentujú vynikajúci nákup s ohľadom na ich kvalitu a klasifikáciu.
Ďalšími kritériami pri ich výbere bola stúpajúca krivka ich hodnoty počas posledných rokov, investície do vinohradov a spracovania hrozna, implementácia biologických alebo biodynamických postupov pri ich výrobe, klasický rukopis v ich senzorickom prejave a napokon predpokladaný pozitívny vývoj vo fľaši.
Samozrejme do výberu sa premietla aj osobná preferencia či sympatie k výrobcovi. Veď kto by nechcel mať doma víno od Caroline Frey. Netreba zabúdať na geniálne vína Le Puy, ktoré máme k dispozícii počas celého roku, za „En Primeur“ ceny.
Vína z kolekcie En Primeur ponúkame v limitované v počte, čo znamená, že s nákupom netreba vyčkávať. Naskladňovať sa začnú najskôr na jeseň 2021, postupne až do jari 2022.
Prajem vám úspešný nákup.
Somelier Rastislav Šuták.

Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


