Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
 
		Vínom a syrom proti Alzheimerovi
Štúdia zistila, že víno a syr sú perfektným spojením pre prevenciu Alzheimerovej choroby. Nový výskum zistil koreláciu medzi konzumáciou syra, červeného vína a nižším rizikom vzniku niekoľkých kognitívnych chorôb.
Nový výskum naznačuje, že víno a syr môžu znížiť riziko vzniku kognitívnych chorôb, ako je Alzheimerova choroba. Najčastejšia forma demencie, Alzheimerova choroba, vedie k zhoršeniu funkcií mozgu, ktoré ovplyvňujú pamäť a schopnosť vykonávať každodenné úlohy. Podľa Alzheimerovej asociácie je touto chorobou postihnutých viac ako 5 miliónov Američanov. Strava bola dlho považovaná za ukazovateľ nášho zdravia v neskoršom veku. Štúdie preukázali súvislosť medzi stravou, Alzhiemerom a inými demenciami. Nedávna štúdia vykonaná na Iowskej štátnej univerzite zistila, že konzumácia väčšieho množstva vína a syra v priebehu času môže pomôcť posilniť kognitívne zdravie, keď starneme.
Štúdia analyzovala údaje z biomedicínskej výskumnej databázy UK Biobank a sledovala viac ako 1 700 účastníkov vo veku 46 až 77 rokov v priebehu 10 rokov. Každý účastník absolvoval úvodné hodnotenie, ktoré zahŕňalo otázky o ich stravovaní a test fluidnej inteligencie (FIT), ktorý meria schopnosť rýchlo používať rozum a logiku pre riešenie problémov. V rokoch 2006 až 2012 boli tým istým účastníkom vykonané dve následné hodnotenia. Dotazníky sa pýtali účastníkov, ako často konzumujú ovocie, zeleninu, ryby, spracované mäso, hydinu, hovädzie, jahňacie, bravčové mäso, syr, chlieb, cereálie, čaj a kávu, pivo, červené, biele, šumivé víno a likéry.
Údaje ukázali koreláciu medzi konzumáciou červeného vína a syra a vyšším výkonom v testoch FIT. "Existoval silný, jasný vzťah medzi konzumáciou väčšieho množstva syra alebo pitím väčšieho množstva červeného vína a vyšším skóre inteligencie tekutín počas obdobia šiestich až desiatich rokov," povedal hlavný výskumník Dr. Auriel Willette prostredníctvom e-mailu Wine Spectator. To je skvelá správa pre milovníkov vína a syrov, pretože pokles skóre FIT súvisí so zvýšeným rizikom Alzheimerovej choroby.
Typ alkoholu a genetické faktory ovplyvňujú riziko demencie
Zatiaľ čo sa zistilo, že mierna konzumácia červeného vína a syra má najlepšiu koreláciu u účastníkov, ktorí nemali žiadne genetické riziko vzniku kognitívnych chorôb, tí, ktorí boli geneticky predisponovaní, profitovali z dennej konzumácie akéhokoľvek typu alkoholu.
"V závislosti od genetických faktorov, ktoré v sebe nosíme sa zdá, že niektorí jedinci sú viac chránení pred účinkami Alzheimerovej choroby, zatiaľ čo iní sú vystavení vyššiemu riziku. To znamená, že správny výber potravín môže úplne zabrániť chorobe a kognitívnemu poklesu,“ uviedol hlavný autor Brandon Klinedinst vo vyhlásení.
Štúdia neskúmala, ktoré zložky v syre a víne sú prospešné. Willette poznamenal, že budú potrebné ďalšie klinické štúdie, aby sa zistilo, či by explicitná zmena stravy mohla ovplyvniť zdravie mozgu, ale verí, že ich zistenia sú sľubné. „Bol som milo prekvapený, že naše výsledky naznačujú, že zodpovedné každodenné jedenie syrov a pitie červeného vína sú dobré nielen na to, aby nám pomohli vyrovnať sa s momentálnou situáciou, ale možno aj na zvládnutie čoraz zložitejšieho sveta, ktorý sa zdá, že nikdy nespomalí. ."
Ďalšie články
 
		Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
 
		Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
 
		Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.



 
						 
				 
				 
				

