Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
 
		Výhody Iberskej šunky pre naše zdravie
Pyrenejská šunka je súčasťou kultúry Španielska, spôsobu stravovania a stravy. A je to oveľa kompletnejšia a prospešnejšia potravina pre naše zdravie, ako si mnohí myslia. Všeobecne povedané, je bohatá na bielkoviny, bohatá na vitamíny B1, B6, B12 a kyselinu listovú. Prečítajte si viac o zdravotných prínosoch iberskej šunky a ochutnajte našu novinku z Dehesa Baron de Ley.
1. JEJ TUK JE VO VÄČŠOM POMERE AKO KYSELINA OLEJOVÁ
Zo všetkých mastných kyselín, ktoré má 100% žaluďom kŕmená iberská šunka, ako je tá naša od Dehesa Barón de Ley, viac ako 60% tvorí kyselina olejová : druh „tuku“ prospešný pre naše zdravie . A veľmi jednoduchým spôsobom nám pomáha znižovať zlý cholesterol zvýšením hladín dobrého cholesterolu.
2. MÁ VEĽKÉ MNOŽSTVO KVALITNÝCH BIELKOVÍN
Až tak, že ide o jednu z potravín s najvyššou úrovňou koncentrácie bielkovín, aká existuje. Ak naservírujete jedlo so 100 gramami 100% iberskej šunky kŕmenej žaluďmi, zistíte, že viac ako 40 gramov sú veľmi kvalitné bielkoviny. Poďte, konzumáciu nadmerného červeného mäsa môžete dokonale nahradiť dobrým tanierom iberskej šunky. Okrem toho, ako sme už spomínali, je bohatá aj na vitamíny a minerály.
Predávame ho narezaný nožom a vákuovo zabalený v obálkach, takže stačí otvoriť a vychutnať si.
Ochutnajte Jamón Ibérico z Dehesa Barón De Ley

3. PYRENEJSKÁ ŠUNKA MÁ VEĽA ŽELEZA
Vedeli ste, že železo je najviac zastúpený minerál v iberskej šunke? A že len šošovica pred varením má viac železa ako toto jedlo ? A ako pochopíte, medzi surovou šošovicou a tanierom iberskej šunky sa nedá porovnávať.
V skutočnosti analýzy vykonané na iberských šunkách kŕmených žaluďmi a šunkami s návnadou ukazujú, že konzumácia iberskej šunky poskytuje až 45 % odporúčaného príjmu železa pre španielsku populáciu mužov a 23 % pre ženy (s vyššími potrebami. metabolizmu železa), podľa Andalúzskeho technologického centra sektora mäsa (Teica), v spolupráci s Inštitútom výživy a potravinovej technológie (INYTA) Univerzity v Granade, pripraveného v roku 2017.
4. MÁ VYSOKÚ HLADINU TRYPTOFÁNU NA ZNÍŽENIE NAPÄTIA A ÚZKOSTI
Ďalšou z jej hlavných vlastností je, že má veľmi vysoké hladiny tryptofánu (aminokyselinový prekurzor serotonínu, hormónu šťastia ), iberská šunka pôsobí ako akési „prírodné antidepresívum“, ktoré je nesmierne prospešné pre našu náladu. No, kto sa necíti trochu rozveselený tanierom dobrej 100% iberskej šunky kŕmenej žaluďmi ?
Toto sú hlavné zdravotné prínosy konzumácie iberskej šunky, ale, samozrejme, hlavný je pôžitok, ktorý nám prináša!


Ďalšie články
 
		Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
 
		Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
 
		Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.



 
						 
				 
				 
				