Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Vyhrajte degustáciu vo vinárstve Frtus Winery
Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025.
Blahoželáme víťazovi, panu Petrovi Kud.....i z Bratislavy, ktorého sme kontaktovali emailom.
Výherný balíček zahŕňa: Degustáciu vín Frtus winery a prehliadku vinárstva pre 6 osôb. Termín degustácie je možné zvoliť na základe dohody s vinárstvom.
Frtus Winery
Rodinné vinárstvo vzniklo v roku 2008, keď bratia Frtúsovci vyrobili svoje prvé víno. Nadviazali na históriu svojich predkov, ktorí sa venovali vinohradníctvu a výrobe vína. Rybník bola prvá vinohradnícka obec v Tekove. Z tejto vinohradníckej obce sa vozilo víno do Viedne.
Bratia Frtúsovci postupne vysadili 13 ha vinohradov v bio režime v Tekovskom rajóne v obci Rybník, v blízkosti ktorých sa nachádza aj nová moderná budova vinárstva. Klimatické podmienky sú tu výborné. Tekov má jednu výnimočnosť, sú tu najväčšie rozdiely medzi nočnými a dennými teplotami. Nosnými odrodami vinárstva sú Pesecka Leánka, Frankovka modra a slovenské novošľachtence - Dunaj, Hron, Milia a Noria.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






