
Zápisky z MasterClass Guado Al Tasso
Guado al Tasso je talianske vinárstvo, ktorého história siaha do 17.storočia. Ideálne klimatické podmienky oblasti Bolgheri umožňujú pestovanie viniča a výrobu vín s nezameniteľným rukopisom.
29. apríla v sprievode Evy Horákovej, exportnej manažérky Marchese Antinori a someliera Rastislava Šutáka sa uskutočnil MasterClass so siedmymi zaujímavými vínami z Guado Al Tasso.
Guado al Tasso sa nachádza v Bolgheri obklopenej zvlnenými svahmi známymi ako "amfiteáter Bolgheri", na pobreží hornej Maremmy, asi sto kilometrov juhozápadne od Florencie. Vinárstvo disponuje 300 ha vinohradov, kde pestujú odrody Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Petit Verdot a Vermentino Nero a Bianco. Blízkosť mora poskytuje miernu klímu s neustálym vánkom, ktorý kompenzuje letné horúčavy a zmierňuje výkyvy zimného počasia. Pôdy aluviálneho pôvodu sa líšia od piesočnato-hlinitých po ílovité a v niektorých oblastiach s prítomnosťou veľmi jemného štrku nazývaného scheletro (tiež známy ako aglomerát z Bolgheri).
V roku 1932 sa Niccolò Antinori oženil s Carlottou Dellou Gherardescou, ktorá dostala ako veno pôdu a domy, ktoré sa stali majetkom „Tenuta Guado al Tasso“. Dnes vinárstvo vedie Albiera, Allegra a Alessia Antinori.

Vermentino
Vermentino je jediná lokálna odroda pestovaná vo vinárstve. Prvý ročník Vermentina bol v roku 1996. Inšpiráciou bola túžba pestovať aspoň jednu z pôvodných odrôd. Vinohrad sa nachádza na ílovito-piesčitej pôde v blízkosti mora. Hrozno sa zberá mechanicky v dvoch fázach podľa stupňa zrelosti s cieľom zachovať primárny, ovocný charakter každého jednotlivého vinohradníckeho bloku. Intenzívna vôňa citrusového ovocia a bielych egrešov s prítomnosťou jemných pyrazínov. Chuť je ľahká a suchá podporená sviežou kyselinkou s jemne slaným záverom. Skvelé víno k stredomorskej kuchyni. Víno: Guado al Tasso Bolgheri Vermentino 2024
Scalabrone
Ružové víno sa vo vinárstvo vyrábalo vždy, avšak odrodu Sangiovese nahradili medzinárodné odrody Merlot, Cabernet Sauvignon a Syrah. Víno a vinice sú pomenované po banditovi menom Scalabrone, ktorý sa túlal touto oblasťou v 18. storočí. Viniciam v blízkosti mora sa darí na ílovito-piesčitých pôdach, prevažne aluviálneho pôvodu. Každá odroda bola zberaná a fermentovaná oddelene. Hrozno bolo odstopkované, jemne rozdrvené a lisované s krátkou dobou macerácie. Komplexná vôňa zrelých červených a bielych ríbezlí doplnená tónmi tabaku a kávy. V chuti stále svieže s ovocno-korenistým charakterom a príjemnou kyselinkou, dokonca prirodzenými trieslovinami z jadierok. Toto víno je dôkazom, že ružové vína z Bolgeri dokážu pozitívne vyzrievať. Víno: Guado al Tasso Scalabrone 2021


IL Bruciato Bolgheri
Víno IL Bruciato vzniklo v roku 2002 počas jedného z najťažších ročníkov v Guado al Tasso s cieľom predstaviť jedinečný terroir Bolgheri. Vinohrady sa nachádzajú v blízkosti píniového lesa. Víno je spojením odrôd Merlot, Cabernet Franc, Syrah, Cabernet Sauvignon a Petit Verdot, ktoré vyzrievalo vo francúzskych dubových sudoch 8 mesiacov. Vôňa ponúka jemné tóny čiernych ríbezlí a kôstkového ovocia, šípkového čaju a orientálneho korenia. V chuti klasické s výrazným cabernetovým charakterom. Neskôr sa objavia tóny kože a horkej čokolády. Víno s dobrou ovocnou koncentráciou, sviežou kyselinkou a príjemnou, elegantnou štruktúrou. Víno: Guado al Tasso IL Bruciato Bolgheri 2021
Cont´Ugo Bolgheri
100% Merlot ako pre vinárstvo nová interpretácia oblasti Bolgheri. Vinice ležia v nadmorskej výške od 45 do 60 nad morom na hlinito-piesčitých pôdach, ktoré majú vyšší obsah železa. Ročník 2022 bol sužovaný suchom. Merlot pre Cont’Ugo sa zbieral medzi 30. augustom a 9. septembrom, približne o 10 dní skôr, ako je priemer. Víno vyzrievalo rok vo francúzskych dubových sudoch, 70% nových. Vôňa ponúka tóny kôstkového ovocia, malín a zrelých čerešní. Komplexné víno s príjemnou ovocnou koncentráciou a prístupnými tanínmi. Víno: Guado al Tasso Cont´Ugo Bolgheri 2022

3 ročníky Guado al Tasso Bolgheri Superiore
Začali sme najmladším ročníkom 2021, ktorý je v Bolgheri považovaný za vynikajúci. Zber hrozna sa začal Merlotom začiatkom septembra, pokračoval Cabernet Francom v polovici septembra a ukončený bol koncom mesiaca Cabernetom Sauvignon. Ročník 2021 je výnimočný i tým, že má vysoký podiel odrody Cabernet Franc, až 45%. Hrozno bolo zberané separátne na základe klimatických trendov a individuálnych vlastností každej odrody. Vo februári sa vybralo víno z tých najlepších vinohradníckych blokov a vyrobila sa finálna zmes. Víno bolo opäť prečerpané do nových francúzskych dubových sudov, kde dozrievalo 18 mesiacov. Ročník 2021 bol posledný ročník vyrobený v starom vinárstve. Bohaté a koncentrované víno s korenisto-herbálnym charakterom, živým prejavom podporený šťavnatou kyselinkou a elegantnou štruktúrou trieslovín. Víno: Guado al Tasso Bolgheri Superiore 2021
Ročník 2020 bol viac komplikovaný. Neočakávané ochladenie zasiahlo oblasť v marci s mrazom, ale žiadne významné škody neboli spôsobené okrem niekoľkých mladších vinohradníckych blokov s odrodou Cabernet Franc, ktorý mal nižšiu úrodu. Zber hrozna začal 4. septembra Merlotom, po ňom nasledoval Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon - od polovice septembra do začiatku októbra. Ročník 2020 pôsobí viac zrelšie s výraznejším ovocným prejavom (vyšší podiel Merlotu ako v ročníku 2021). Toto víno si môžete vychutnať už teraz, je pomerne prístupné. 60% Cabernet Sauvignon, 18% Cabernet Franc, 18% Merlot a 4% Petit Verdot.
V ročníku 2019 boli relatívne nízke teploty v apríli a máji, po ktorých nasledovalo horúce, suché počasie až do júla. August a september priniesli stabilné slnečné počasie, ktoré umožnilo hroznu dozrieť do plnej zrelosti. Zber sa začal 16. septembra Merlotom, o niečo neskôr ako priemerne, pokračoval koncom septembra Cabernet Franc a zber skončil 5. októbra posledným vinohradníckym blokom Cabernet Sauvignon. Príťažlivá vôňa s tónmi tabaku, sladkého drievka, sliviek a praženej kávy. V chuti komplexné s dobrou ovocnou koncentráciou a poddajnými, živými tanínmi. 2019 je ročník, ktorý má dobrý potenciál vyzrievania. Víno: Guado al Tasso Bolgheri Superiore 2019
V polovici mája sa uskutoční prvý, odborný seminár v spolupráci s Asociáciou somelierov Slovenskej republiky ktorý bude venovaný vínam z Moravy a Čiech.


Ďalšie články


Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.