Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.
Clontarf 1014
V bitke pri Clontarfe v roku 1014 poslal Írsky veľký kráľ Brian Boru vikingských útočníkov, ktorí sa vrátili, späť do mora a dosiahol pozoruhodné víťazstvo pre Írsko.
Obe armády sa stretli na poliach Clontarf pri meste Dublin na Veľký piatok na jar 1014. Bitka trvala celý deň - zúrila po poliach a lesoch bez žiadnych výhod pre ktorúkoľvek stranu. Nakoniec, so všetkými svojimi lídrami, mŕtvymi alebo zomierajúcimi, Vikingovia rozpustili mužstvo a vrátili sa späť na svoje lode. Z 8 000 mužov, ktorí v ten deň bojovali, bolo zabitých takmer 6 000. Zničenie vikingských síl vrátane smrti prakticky všetkých vikingských kráľov trvalo ukončilo prítomnosť útočníkov. Prostredníctvom tohto udatného a krvavého víťazstva v Clontarfe Brian Boru a jeho muži umožnili vznik Írska, ktoré dnes poznáme.
Írsko je známe svojou zeleňou, kopcami a kaskádovitými tokmi. Clontarf Irish Whiskey čerpá výhody z tohto prirodzeného blahobytu pomocou najlepších prísad, ktoré Írsko ponúka, počas procesu destilácie. Kombinácia jačmeňa, kukurice a čistej pramenitej vody dáva Clontarfu komplexnú arómu a mimoriadnu chuť.
Írsky jačmeň sa sladuje počas niekoľkých dní, potom sa vysuší a zmieša s nesladovaným jačmeňom a vytvorí "kašu". Táto "kaša" sa potom spracuje na vytvorenie kvapaliny, ktorá začína proces destilácie. Whiskey sa trikrát destiluje pomocou tradičných medených nádob - pot stills, ktoré zabezpečujú výrobu hladkého, jemného liehu. Potom sa prefiltruje cez drevené uhlie z Atlantického oceánu. Po dokončení destilácie má pred sebou ešte dlhú cestu. Mladá whiskey je umiestnená do vyklenutých dubových sudov po bourbone na štyri roky starenia. Počas tejto doby whisky nadobúda charakteristiky suda, v ktorom sa skladuje, absorbuje chuť a farby ponorené do dreva. Posledný krok pred fľaškovaním sa nazýva "snúbenia" alebo "vatting" whiskey. Tento proces spája chuť mnohých sudov a vyrába z roka na rok komplexnú whiskey s oceňovanou kvalitou.
ĎALŠIE SÚVISIACE PRODUKTY
Píšeme na našom BLOGu
Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.


