Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
10/10 Rozhovory na tému Bio vo Vinotéke Sv. Urbana
Pozývame vás na 10 výnimočných vín pre 10 výnimočných ľudí. Bio - Rozhovory vo Vinotéke u sv. Urbana by Wineplanet, Klobučnícka 4, Bratislava.
Novú sezónu neformálnych degustácii vo Vinotéke Sv.Urbana začíname vo veľkom štýle. „Bio – Rozhovory“ ponúkajú kolekciu desiatich vín s rešpektom k životnému prostrediu kde vznikajú ako aj k ľudom, ktorí ich pijú. Autorov vín spája ekologický princíp hospodárenia vo vinici s minimálnymi zásahmi pri ich výrobe.
Ich prezentácia nespočíva v lacnom zdôrazňovaní toho ako vznikajú, ale v kvalite. Tá má prinášať pôžitok všetkým. Bio, organické alebo Biodynamické vína chutia inak. Ako? Možno ako najlepší slovenský Tramín z Pustatiny, alebo ako „bohémsky“ Veltlín od Herberta Zillingera, či fenomenálne Ermitage zo severnej Rhóny. Jednoducho desať vín s charakterom.
Aké vína ochutnáme?
Organic
Domaine Laporte Sancerre Le Rochoy Silex 2014Emiliana Coyam Colchagua 2012
Cantina di Negrar Amarone della Valpolicella Classico 2012
Ximénez – Spínola Pedro Ximénez Vintage Jerez 2014
Respekt
Weingut Herbert Zillinger Grüner Veltliner Elementar Niederösterreich 2014Biodynamic
Domaine Zind Humbrecht Pinot Gris Rotenberg Alsace 2013Gérard Bertrand Cigalus Aude Hauterive 2011
Ferraton Père & Fils Ermitage Les Dionnières 2006
Ekologické
Natural Domin & Kušický Tramín červený Veľký Krtíš 2013Callejo Finca Valdelroble Castilla y León 2009
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


