Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Pomaly dusená roštenka na červenom víne, mrkvové halušky - RECEPT a tip na víno
Oranžová a hnedá sú farbami jesene. Hovädzia roštenka je veľmi šťavnaté a kvalitné mäso. Mrkvové halušky sú inováciou tých klasických, zaujmú nielen svojou oranžovou farbou, ale i chuťou.
Farebnú kombináciu tohto pokrmu podčiarkne vyzreté červené víno Fleurie z vinárstva Chanson.
POSTUP
1. Zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Roštenku pokrájame na plátky, okraje dva razy narežeme, osolíme, okoreníme a na panvici z obidvoch strán opečieme na masti.
2. Výpek zlejeme do väčšieho hrnca (ja som použila tlakový), v ktorom sa zrýchlila doba varenia o hodinu.
3. Vo výpeku osmažíme cibuľu, pridáme zeleninu a pretlak. Restujeme 10 minút a zalejeme červeným vínom.
4. Vložíme restované mäso, zalejeme vývarom, pridáme koreniny. Varíme na miernom ohni , alebo stupni indukcii v tlakovom hrnci 1hod a klasickom 2 až 3hodiny podľa potreby.
5. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, omáčku precedíme a rozmixujeme s ponorným mixérom do hladka a dochutíme.
Mrkvové halušky - V hrnci si uvaríme vodu a osolíme. Mrkvu so zemiakom a vodou rozmixujeme na kašu. Pridáme múku, vajce, soľ, kurkumu a vymiešame. Varechou vypracujeme cesto tak, aby sa oddeľovalo od misy. Keď je cesto pevné, nahádžeme halušky do vriacej vody cez sitko (halúškovač) a uvaríme, kým nám nevyplavujú halušky na povrch. Zlejeme (nepremývame), necháme odkvapkať a pridáme 1 lyžicu masla a rozmiešame. Podávame ako prílohu k hlavnému menu.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Someliérka odporúča vhodné víno
Fleurie je jednou z desiatich vinohradníckych cru v Beaujolais pre červené vína z odrody Gamay. Tieto vína patria k najuznávanejším v oblasti, ktorá sa niekedy označuje aj ako „kráľovná Beaujolais“. Ľahšie, červené víno s charakteristickou kvetinou a ovocnou arómou brusníc a čerešní, ktoré dokáže vyzrievať i desaťročie. Vína Fleurie majú výbornú schopnosť párovať sa so širokou škálou jedál. Estragónske kura, morčacie fricassee, grilovaný ahi-tuniak s paradajkami alebo aj hovädzie ravioli s paradajkovou omáčkou. Fleurie z Domaine Chanson má ovocný základ a mäkkú tanínovú štruktúru, ktorá skvele doplní pomaly dusenú roštenku omáčkou z červeného vína /Lenka použila pri dusení práve toto víno/ s mrkvovými haluškami.
Odporúčanie someliérky:
Domaine Chanson Fleurie - červené víno, Francúzsko
Hrozno pochádza z dvoch vinohradov s južnou expozíciou - Champagne a Les Deux Rivieres. Úroda bola zberaná v polovici septembra v takmer ideálnych podmienkach. Víno vyniká typickým kvetinovo - kôstkovým prejavom. Chuť je šarmantná a stále svieža s dominanciou čerešní alebo sliviek. Zamatové taníny a harmonický, perzistentný záver. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Domaine Chanson
Vinárstvo Domaine Chanson sídli v srdci Beaune na Rue de Paul Chanson a patrí k najstarším négociantom v Beaune. História vinárstva siaha do polovice 18. storočia. Od 1999 patrí Domaine Chanson pod Champagne Bollinger, stálesi však zachováva rodinný charakter, ktorý sa odráža v prístupe vinárstva i vo vínach. Chanson vlastní jedno z piatich bastion v Beaune. V srdci Burgundska Domaine Chanson vlastní 45ha vinohradov v kategórii Premier a Grand Cru. Nachádzajú sa v obciach: Santenay, Chassagne Montrachet, Puligny Montrachet, Beaune, Savigny-lès-Beaune, Pernand Vergelesses a Aloxe Corton.
Ostatné vína pochádzajú z hrozna zmluvne viazaného aj niekoľko desaťročí s viacerými pestovateľmi v oblasti. Vinohrady sú od 2009 obhospodarované ekologicky. Najvzácnejším vinohradom Domaine Chanson je Clos des Féves Beaune Premier Cru Monopole s rozlohou 3,8ha. Hlavným enológom Domaine Chanson je J-P. Confuron zo slávnej vinohradníckej a vinárskej rodiny z Vosne-Romanée, ktorý citlivo vnáša do vín množstvo jemných nuáns
Hovädzia roštenka sa delí na nízku a vysokú roštenku.
Vysoká roštenka (bližšie ku krku) vo svojej štruktúre aj po obvode obsahuje tuk. V strede sa nachádza tukové oko, ktoré dodáva mäsu pri príprave šťavnatosť a chuť. Po sviečkovej je vysoká roštenka druhým najmäkším hovädzím mäsom, chuťovo však býva často označená za chutnejšiu. Pre milovníkov prerastených steakov neexistuje nič lahodnejšie ako rib eye steak. Keďže ide o veľmi kvalitné mäso je vhodné na grilovanie, varenie, pečenie i dusenie. Dá sa upravovať v celku alebo nakrájaný na plátky, s kosťou alebo bez nej.
Nízka roštenka je chudší sval pretkaný jemným mramorovaním pokrytý po obvode hrubšou vrstvou tuku, ktorá pri príprave mäsu dodáva typickú hovädziu chuť a arómu. Podobne ako vysoká roštenka je vhodná na steaky, grilovanie alebo pečenie. Je tiež vhodná na prípravu minútok.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





