HalloWine -35%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Práve prebieha inventúra skladu. Všetky objednávky budú expedované od 6. októbra 2025. Do tohto dátumu je blesková zásielka pozastavená. Ďakujeme za pochopenie.

Pomaly dusená roštenka na červenom víne, mrkvové halušky - RECEPT a tip na víno

Pomaly dusená roštenka na červenom víne, mrkvové halušky - RECEPT a tip na víno

Oranžová a hnedá sú farbami jesene. Hovädzia roštenka je veľmi šťavnaté a kvalitné mäso. Mrkvové halušky sú inováciou tých klasických, zaujmú nielen svojou oranžovou farbou, ale i chuťou.

Farebnú kombináciu tohto pokrmu podčiarkne vyzreté červené víno Fleurie z vinárstva Chanson.


 

Čas prípravy: 1,5 hodiny, počet porcií: 4 osoby

Ingrediencie
 
1,2 kg hovädzej roštenky
1 ks cibuľa
2 ks mrkvy
¼ zeleru 
2 ks petržlenu 
2 PL paradajkového pretlaku
300 ml červeného vína 
200 ml vývaru 
masť
 
Koreniny
2 x strúčiky cesnaku
3 ks bobkový list
3 stonky tymianu 
5 ks borievky 
čierne mleté korenie
soľ
 
Mrkvové halušky 
300 g mrkvy
2  stredné zemiaky
300 g hladká špaldová múka (alebo podľa potreby)
1 vajce
1 KL soľ 
1 KL kurkumy
voda podľa potreby 
maslo

POSTUP

1.  Zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Roštenku pokrájame na plátky, okraje dva razy narežeme, osolíme, okoreníme a na panvici z obidvoch strán opečieme na masti.

2.  Výpek zlejeme do väčšieho hrnca (ja som použila tlakový), v ktorom sa zrýchlila doba varenia o hodinu.

3.  Vo výpeku osmažíme cibuľu, pridáme zeleninu a pretlak. Restujeme 10 minút a zalejeme červeným vínom.

4.  Vložíme restované mäso, zalejeme vývarom, pridáme koreniny. Varíme na miernom ohni , alebo stupni indukcii v tlakovom hrnci 1hod a klasickom 2 až 3hodiny podľa potreby.

5.  Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, omáčku precedíme a rozmixujeme s ponorným mixérom do hladka a dochutíme.

Mrkvové halušky - V hrnci si uvaríme vodu a osolíme. Mrkvu so zemiakom a vodou rozmixujeme na kašu. Pridáme múku, vajce, soľ, kurkumu a vymiešame. Varechou vypracujeme cesto tak, aby sa oddeľovalo od misy. Keď je cesto pevné, nahádžeme halušky do vriacej vody cez sitko (halúškovač) a uvaríme, kým nám nevyplavujú  halušky na povrch. Zlejeme (nepremývame), necháme odkvapkať a pridáme 1 lyžicu masla a rozmiešame. Podávame ako prílohu k hlavnému menu. 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

Someliérka odporúča vhodné víno 

Fleurie je jednou z desiatich vinohradníckych cru v Beaujolais pre červené vína z odrody Gamay. Tieto vína patria k najuznávanejším v oblasti, ktorá sa niekedy označuje aj ako „kráľovná Beaujolais“. Ľahšie, červené víno s charakteristickou kvetinou a ovocnou arómou brusníc a čerešní, ktoré dokáže vyzrievať i desaťročie. Vína Fleurie majú výbornú schopnosť párovať sa so širokou škálou jedál. Estragónske kura, morčacie fricassee, grilovaný ahi-tuniak s paradajkami alebo aj hovädzie ravioli s paradajkovou omáčkou. Fleurie z Domaine Chanson má ovocný základ a mäkkú tanínovú štruktúru, ktorá skvele doplní pomaly dusenú roštenku omáčkou z červeného vína /Lenka použila pri dusení práve toto víno/ s mrkvovými haluškami.  

Odporúčanie someliérky:

Domaine Chanson Fleurie - červené víno, Francúzsko

Hrozno pochádza z dvoch vinohradov s južnou expozíciou - Champagne a Les Deux Rivieres. Úroda bola zberaná v polovici septembra v takmer ideálnych podmienkach. Víno vyniká typickým kvetinovo - kôstkovým prejavom. Chuť je šarmantná a stále svieža s dominanciou čerešní alebo sliviek. Zamatové taníny a harmonický, perzistentný záver. Pozrieť víno na eshope.

Vinárstvo Domaine Chanson 

Vinárstvo Domaine Chanson sídli v srdci Beaune na Rue de Paul Chanson a patrí k najstarším négociantom v Beaune. História vinárstva siaha do polovice 18. storočia. Od 1999 patrí Domaine Chanson pod Champagne Bollinger, stálesi však  zachováva  rodinný charakter, ktorý sa odráža v prístupe vinárstva i vo vínach. Chanson vlastní jedno z piatich bastion v Beaune. V srdci Burgundska Domaine Chanson vlastní 45ha vinohradov v kategórii Premier a Grand Cru. Nachádzajú sa v obciach: Santenay, Chassagne Montrachet, Puligny Montrachet, Beaune, Savigny-lès-Beaune, Pernand Vergelesses a Aloxe Corton.

Ostatné vína pochádzajú z hrozna zmluvne viazaného aj niekoľko desaťročí s viacerými pestovateľmi v oblasti. Vinohrady sú od 2009 obhospodarované ekologicky. Najvzácnejším vinohradom Domaine Chanson je Clos des Féves Beaune Premier Cru Monopole s rozlohou 3,8ha. Hlavným enológom Domaine Chanson je J-P. Confuron zo slávnej vinohradníckej a vinárskej rodiny z Vosne-Romanée, ktorý  citlivo vnáša do vín množstvo jemných nuáns

Hovädzia roštenka sa delí na nízku a vysokú roštenku.

Vysoká roštenka (bližšie ku krku) vo svojej štruktúre aj po obvode obsahuje tuk. V strede sa nachádza tukové oko, ktoré dodáva mäsu pri príprave šťavnatosť a chuť. Po sviečkovej je vysoká roštenka druhým najmäkším hovädzím mäsom, chuťovo však býva často označená za chutnejšiu. Pre milovníkov prerastených steakov neexistuje nič lahodnejšie ako rib eye steak. Keďže ide o veľmi kvalitné mäso je vhodné na grilovanie, varenie, pečenie i dusenie. Dá sa upravovať v celku alebo nakrájaný na plátky, s kosťou alebo bez nej.

Nízka roštenka je chudší sval pretkaný jemným mramorovaním pokrytý po obvode hrubšou vrstvou tuku, ktorá pri príprave mäsu dodáva typickú hovädziu chuť a arómu. Podobne ako vysoká roštenka je vhodná na steaky, grilovanie alebo pečenie. Je tiež vhodná na prípravu minútok.  

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.