Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Pena z bielej čokolády Créme de la Créme a TIP na víno
V priebehu posledných rokov sladké vína akosi vyšli z módy. Keďže sa nám blíži sviatok zamilovaných, s Lenkou sme sa rozhodli vzdať hold práve sladkým vínam. Kedy si dať kvalitné sladké víno ak nie na Valentína. Lenka si pre vás pripravila penu z bielej čokolády a k nej odporúčam francúzske biele sladké víno Rothschild Mouton Cadet Réserve Sauternes z ročníka 2021.
Pena z bielej čokolády Créme de la Créme
Čas prípravy: 30 min
Počet porcií: 3-4 záleží od veľkosti pohára
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Ako prvé si na jemno nasekáme bielu čokoládu, dáme do misky a odložíme bokom.
2. Žĺtka vyšľaháme do bielej peny, medzi tým si v malom hrnčeku zohrejeme 120 ml šľahačky.
3. Nalejeme na žĺtkovú penu, vrátime celú zmes do hrnčeka a na miernom ohni, či indukcii 2-3 minúty varíme do polo hustej konzistencii.
4. Následne celú zmes vlejeme do misky s nasekanou čokoládou a dobre premiešame, aby sa nám čokoláda rozpustila.
5. Necháme vychladnúť. Na koniec do zmesi zmiešame 200 ml vyšľahanej šľahačky a dáme do chladničky aspoň na 6 hodín.
Servírovanie: vychladená pena sa podáva v pohároch a ozdobíme ovocím a nasekanými pistáciami.
Biela čokoláda nie je čokoládou v pravom slova zmysle. Z pohľadu histórie čokolády sa začala vyrábať len nedávno. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že prvýkrát tento produkt ľudia ochutnali okolo roku 1930 vo Švajčiarsku. Základom je kakaové maslo, cukor, leticín a sušené mlieko. Práve kakaové maslo zohráva pri bielej čokoláde hlavnú rolu a vďaka nemu môžeme bielu čokoládu považovať za priamy kakaový produkt. Kvalitná biela čokoláda obsahuje 40% kakaového masla. Má rovnakú konzistenciu ako mliečna čokoláda.
Someliérka odporúča vhodné víno
Mnohí považujú vína zo Sauternes za najlepšie sladké vína na svete. Kľúčom podávania vína Sauternes s jedlom je kontrast a rovnováha. Kvôli vysokému obsahu zvyškového cukru vo víne by ste sa mali vyhýbať sýtym a príliš sladkým dezertom. K mladým vínam zo Sauternes sa veľmi dobre hodí smotanový krém, oriešky a čerstvé ovocie. K ľahkej, nadýchanej pene z bielej čokolády s banánom, kiwi a pistáciami odporúčam víno z vinárstva Rothschild Mouton Cadet Réserve Sauternes 2021. Víno podávajte vychladené, ideálne pri teplote 6-10 ⁰C.
Odporúčanie someliérky:
Rothschild Mouton Cadet Réserve Sauternes 2021
Intenzívna vôňa sušeného ovocia, kandizovaných marhúľ, medu, orieškov a karamelu. Príjemne sladká chuť so stredne plným telom a atraktívnym prejavom pražených mandlí a mliečnej čokolády. Komplexný a veľmi svieži Sauternes. Ukázať víno na eshope.
Mouton Cadet
V roku 1924 prevzal kormidlo v Château Mouton Rothschild Barón Philippe de Rothschild. Ako mladší syn (kadet) v rodine pomenoval nové vinárstvo Mouton Cadet. Aby bola zaistená stála kvalita vín, hrozno pre Mouton Cadet pochádza od viac ako 400 partnerských pestovateľov z regiónu Bordeaux.
Červené vína Mouton Cadet sa hlavne predávali počas 50. a 60. rokov 20. storočia, čím sa značka dobre umiestnila v Spojenom kráľovstve a Spojených štátoch. V 70. rokoch 20. storočia pribudlo aj biele víno. Vína sa vyrábajú z hrozna, ktoré pochádza z celej oblasti Bordeaux.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





