HalloWine -35%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Práve prebieha inventúra skladu. Všetky objednávky budú expedované od 6. októbra 2025. Do tohto dátumu je blesková zásielka pozastavená. Ďakujeme za pochopenie.

Pena z bielej čokolády Créme de la Créme a TIP na víno

Pena z bielej čokolády Créme de la Créme a TIP na víno

V priebehu posledných rokov sladké vína akosi vyšli z módy. Keďže sa nám blíži sviatok zamilovaných, s Lenkou sme sa rozhodli vzdať hold práve sladkým vínam. Kedy si dať kvalitné sladké víno ak nie na Valentína. Lenka si pre vás pripravila penu z bielej čokolády a k nej odporúčam francúzske biele sladké víno Rothschild Mouton Cadet Réserve Sauternes z ročníka 2021.


 

Pena z bielej čokolády Créme de la Créme

 

Čas prípravy: 30 min

Počet porcií: 3-4 záleží od veľkosti pohára

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

 

Ingrediencie
 
2 vaječné žĺtka
320 ml smotany na šľahanie 
220g bielej čokolády
ovocie podľa výberu -  kiwi, banány
hrsť nasekaných pistácií

Postup 

1.  Ako prvé si na jemno nasekáme bielu čokoládu, dáme do misky a odložíme bokom.

2.  Žĺtka vyšľaháme do bielej peny, medzi tým si v malom hrnčeku zohrejeme 120 ml šľahačky.

3.  Nalejeme na žĺtkovú penu, vrátime celú zmes do hrnčeka a na miernom ohni, či indukcii 2-3 minúty varíme do polo hustej konzistencii.

4.  Následne celú zmes vlejeme do misky s nasekanou čokoládou a dobre premiešame, aby sa nám čokoláda rozpustila.

5.  Necháme vychladnúť. Na koniec do zmesi zmiešame 200 ml vyšľahanej šľahačky a dáme do chladničky aspoň na 6 hodín. 

Servírovanie:  vychladená pena sa podáva v pohároch a ozdobíme ovocím a nasekanými pistáciami. 

Biela čokoláda nie je čokoládou v pravom slova zmysle. Z pohľadu histórie čokolády sa začala vyrábať len nedávno. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že prvýkrát tento produkt ľudia ochutnali okolo roku 1930 vo Švajčiarsku. Základom je kakaové maslo, cukor, leticín a sušené mlieko. Práve kakaové maslo zohráva pri bielej čokoláde hlavnú rolu a vďaka nemu môžeme bielu čokoládu považovať za priamy kakaový produkt. Kvalitná biela čokoláda obsahuje 40%  kakaového masla. Má rovnakú konzistenciu ako mliečna čokoláda.

Someliérka odporúča vhodné víno 

Mnohí považujú vína zo Sauternes za najlepšie sladké vína na svete. Kľúčom podávania vína Sauternes s jedlom je kontrast a rovnováha. Kvôli vysokému obsahu zvyškového cukru vo víne by ste sa mali vyhýbať sýtym a príliš sladkým dezertom. K mladým vínam zo Sauternes sa veľmi dobre hodí smotanový krém, oriešky a čerstvé ovocie. K ľahkej, nadýchanej  pene z bielej čokolády s banánom, kiwi a pistáciami odporúčam víno z vinárstva Rothschild Mouton Cadet Réserve Sauternes 2021. Víno podávajte vychladené, ideálne pri teplote 6-10 ⁰C.

Odporúčanie someliérky:

Rothschild Mouton Cadet Réserve Sauternes 2021

Intenzívna vôňa sušeného ovocia, kandizovaných marhúľ, medu, orieškov a karamelu. Príjemne sladká chuť so stredne plným telom a atraktívnym prejavom pražených mandlí a mliečnej čokolády. Komplexný a veľmi svieži Sauternes. Ukázať víno na eshope.

 

Mouton Cadet 

roku 1924 prevzal kormidlo v Château Mouton Rothschild Barón Philippe de Rothschild. Ako mladší syn (kadet) v rodine pomenoval nové vinárstvo Mouton Cadet. Aby bola zaistená stála kvalita vín, hrozno pre Mouton Cadet pochádza od viac ako 400 partnerských pestovateľov z regiónu Bordeaux.

Červené vína Mouton Cadet sa hlavne predávali počas 50. a 60. rokov 20. storočia, čím sa značka dobre umiestnila v Spojenom kráľovstve a Spojených štátoch. V 70. rokoch 20. storočia pribudlo aj biele víno. Vína sa vyrábajú z hrozna, ktoré pochádza z celej oblasti Bordeaux.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.