Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Nealkoholické vína - ako chutia a sú naozaj nealkoholické?
Čoraz viac ľudí chce „pôžitok bez alkoholu“. Bezalkoholové alternatívy k vínu existujú už roky, najmä v Nemecku. Medzitým dopyt celosvetovo prudko vzrástol. Nealkoholické víno je ideálne pre ľudí, ktorí sa radi vzdajú alkoholu, ale stále chcú mať v pohári niečo špeciálne a chcú si dopriať zážitok.
Nealkoholické vína sa vyrábajú rovnakým spôsobom ako tradičné vína, avšak na konci procesu je alkohol odstránený procesom, čím sa víno dealkoholizuje.
Ako chutí nealkoholické víno
Nealkoholické víno chutí podobne ako víno, ale nie úplne rovnako. Mnohí vinári pridávajú rastlinné zložky ako je zelený čaj, cukor a koncentrovaný hroznový mušt, aby podporili chuť nápoja.
Je nealkoholické víno naozaj nealkoholické
Nealkoholické víno a dealkoholizované nápoje sa v USA považujú za „nealkoholické“, ak je obsah alkoholu 0,5 % alebo menej. To znamená, že v dealkoholizovanom víne sú zvyčajne stopové množstvá alkoholu.
Ako sa vyrába dealkoholické víno
Dealkoholizované víno je víno, ktoré sa vyrába podobne ako tradičné víno len sa z neho odstráni alkohol jedným z 3 procesov, aby sa zachovala komplexná vôňa a chuť. Kvalitné nealkoholické víno môžete piť samotné alebo ako súčasť obľúbeného koktailu.
3 spôsoby odstránenia alkoholu
Reverzná osmóza
Osmóza implementuje sofistikovaný filtračný systém, ktorý umožňuje preniknúť vínu, ale nie alkoholu cez filter.
Vákuová destilácia
Víno sa prenesie do destilačného vákua, aby sa odstránili všetky zložky, ktoré by mohli byť poškodené počas procesu. Následne sa odstráni alkohol, pred následným primiešaním aromatických látok.
Kolóny otočných kužeľov
Víno prechádza cez stĺpec naplnený sériou pevných a rotujúcich kužeľov, ktoré umožňujú riedenie a oddelenie alkoholu. Odstredivé sily dealkoholizujú víno prostredníctvom niekoľkých kôl nízkoteplotného odparovania a kondenzácie.
Vinárstvo Pierre Chavin
Vinárstvo, ktoré sa nachádza v oblasti Languedoc-Rousillon. V roku 2010 ho založili Mathilde Boulachin a Fabien Gross. Mathilde Boulachinová, ktorá sa narodila v Champagne. Prišla s nápadom vytvoriť vína bez alkoholu počas svojho tehotenstva. Nechcela však vytvoriť len tak nejaké víno bez alkoholu. Jej odborné znalosti vo svete marketingu jej pomohli vybudovať novú značku. Fabien Gross, enológ, priniesol do vinárstva potrebné odborné znalosti v oblasti výroby vína.
Le Petit Chavin je rad nealkoholických vín z južného Francúzska. Tieto vína sú určené pre ľudí, ktorí nekonzumujú alkohol, spája potešenie a pohostinnosť pri mnohých príležitostiach.
Tipy na vína: Le Petit Chavin na báze Chardonnay - Vôňu tropického ovocia, broskýň, liči a kvetov. Jeho ovocná chuť je vyvážená jemnou sviežosťou. Výborne sa hodí ako aperitív alebo k šalátom, rybám a bielemu mäsu. Le Petit Chavin sýtený na báze Muscat - Odhaľuje tóny broskyne, liči a bielych kvetov. V chuti je veľmi dobre vyvážená sladkosť hrozna a jemnej živej kyselinky. Skvele sa hodí k ovocným koláčom. Le Petit Chavin na báze Merlotu - Merlot s vôňou kôstkového ovocia. S príjemnou sviežosťou a ovocným prejavom je skvelým partnerom ku grilovačke.
Vinárstvo Vinuci
VINUCI je značka, ktorá bola založená v lete 2021 v Taliansku. Vinuci je číslo jedna v oblasti nových inovatívnych nápojov založených na dealkoholizácii vína. Vo vínach znižujú percento alkoholu, no zachová sa jeho chuť. Pri výrobe sa používajú kvalitné vína a následne sa znižuje alkohol na takmer 0 % obj. Dealkoholizované vína sú výsledkom šetrného náročného výrobného procesu, počas ktorého sa pomocou vákua pri teplote okolo 21 °C odstraňuje alkohol veľmi pomalým spôsobom. Vďaka tomu si dokáže víno zachovať vôňu a chuť. Koncentrácia alkoholu sa tak dostáva na menej ako 0.05 % objemu.
Tipy na vína: Vinuci Deciso Nealko - Deciso je dealkoholizované víno odrody Rizling (95 %) zo starostlivo vybraných vinohradníckych oblastí. Očarí jemným ovocím, harmóniou a jemnou mineralitou v závere. Vinuci Allegro Frizzante Nealko - Allegro, získané dealkoholizáciou bieleho vína odrody Rizling (93 %), zapôsobí intenzívnymi arómami broskyne a marhúľ, sprevádzanými citrusovými tónmi, ananásom a mineralitou. Vinuci Speziato Nealko - Aromaticky okorenený nápoj z červeného vína (90 %).Vyznačuje sa tmavofialovou farbou, mäkkou zamatovou textúrou s výraznou vôňou zimného korenia, ako je čerešňa, klinček, škorica, kardamón a aníz.


Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




