Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Talianske a slovenské Frizzante sú stále populárnejšie
V posledných rokoch sa s pojmom Frizzante stretávame aj na etiketách slovenských vín. Trend výroby a pitia Frizzante k nám prichádza najmä z Talianska, ale aj z Nemecka, Rakúska a Moravy. Tento typ vína oceňuje predovšetkým mladá generácia.
Označenie Frizzante pochádza z taliančiny a po slovensky znamená „jemne perlivé“. V Taliansku je Frizzante tradične prívlastkom Prosecca.
Talianske Frizzante
Prosecco s označením „Frizzante“ znamená jemne perlivé, zatiaľ čo Prosecco s označením „spumante“ je šumivé. Oba typy Prosecca sa vyrábajú metódou Charmat. Po ukončení primárnej fermentácie sa navodí sekundárne kvasenie pridaním tirážneho likéru základného vína.
V autoklávoch sa zachytáva CO2 vo vnútri (čo vytvára bubliny).Pri Frizzante trvá tento proces približne 30 dní a spumante približne 40 dní. Frizzante majú pod 2,5 barov atmosféry, zatiaľ čo spumante majú viac ako 3,5 barov, zvyčajne medzi 5 a 6 barmi.
Prosecco Frizzante je na každodenné pitie. Hodí sa k rôznym jedlám vrátane šalátov a morských plodov. Často sa používa tradičné uzatvorenie fľaše pomocou korku a špagátu. Iba Prosecco Frizzante možno takto uzavrieť, kvôli nižšej hladine CO2.
TIP na víno: SERENA 1881 Prosecco Frizzante semi seco, SERENA 1881 Prosecco Frizzante NV suché
Slovenské Frizzante
Slovenské vína s označením Frizzante sa odlišujú od tých talianskych. V prvom rade sa líšia výrobou. Ak na fľaši slovenského vína je označenie Frizzante, môže isť o víno sýtené alebo perlivé. Jemné perlenie vzniká vo víne pomocou Charmant metódy, ktorá spočíva v sýtení CO2 vo veľkom nerezovom tanku. Po nasýtení víno odpočíva po dobu 10 dní, kedy sa perlenie zjemní. Vytvorený pretlak vo fľaši má hodnotu cca 1 až 2,5 baru a tým sa víno radí do perlivých vín. Táto metóda je v porovnaní s tradičnou výrobou šumivých vín výrazne rýchlejšia, lacnejšia a veľmi rozšírená u mladých, ľahkých vín.
Perlenie je možné do vína dostať aj jednoduchým pridaním plynného oxidu uhličitého. V tomto prípade sa CO2 pridáva do tichého vína pred flašovaním (podobne ako pri výrobe sódy). Táto metóda je nenáročná na čas i financie. Bublinky z vína po otvorení vyprchajú rýchlejšie a môžu mať trochu agresívny chuťový charakter. Fľaša slovenského vína Frizzante je takmer výhradne uzatvorená šróbovacím uzáverom. Takéto víno nesie označenie sýtené víno (tlak minimálne 3 bary), prípadne perlivé víno (ak je vo víne tlak od 1 do 2,5 baru).
TIP na víno: Karpatská Perla Rizling rýnsky Frizzante 2022, Karpatská Perla Pinot noir Frizzante 2022
Servis Frizzante vín
Jemne perlivé vína podávajte vždy dobre vychladené, až podchladené. Odporúča sa podávať pri teplote 6-8 °C. Víno Frizzante je s obľubou pridávané aj do sviežich letných koktailov a strikov. Vďaka nižšiemu obsahu alkoholu ide bez preháňania o drink na celý letný deň. Slovenské vína Frizzante sú sladšie s ovocnými tónmi. Vyskúšajte k nemu žltý melón so sušenou šunkou, koláč s citrónovou pusinkou, ovocný tart, či kanapky s ovocím.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



.jpg)

