Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Jarný šalát so špargľou a TIP na víno
Máte po zime chuť na niečo lahodné a zároveň zdravé? Pripravte si jarný šalát od Lenky a užite si jeho vynikajúcu chuť. Samozrejme vám k šalátu odporúčame aj víno. Najlepšie si jarný šalát vychutnáte s bielym vínom Sauvignon Blanc z vinárstva Villa Maria.
Nezmeškajte! 4. 7. - Párty s Villa Maria v Bratislave
Jarný šalát so špargľou a mätovo špenátovým pestom
Čas prípravy: 25 minút
Počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Špargľu očistíme a na chvíľu ponoríme do studenej vody. Následne ju v osolenej, vriacej vode krátko oblanšírujeme.
2. Povaríme asi 5 minút, aby zmäkla a necháme vysušiť. Reďkovky nakrájame na jemné kolieska a špargľu približne na 5 cm kúsky.
3. Pripravíme si pesto. Pistácie opečieme na suchej panvici do zlatista. Mätu, špenát a petržlenovú vňať vložíme do mixéra spolu s ostatnými surovinami.
4. Poriadne rozmixujeme s ponorným mixérom a podľa potreby dochutíme.
5. Vo veľkej miske zmiešame listy špenátu, najemno nakrájanú reďkovku a špargľu a zalejeme pripraveným pestom. Dobre premiešame.
Servírovanie - Šalát servírujeme s feta syrom, opečenou bagetou a dozdobíme micro bylinkami napríklad reďkovky.
Zelená špargľa patrí vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej medzi významné potraviny. Najbežnejším typom v našich zemepisných šírkach je zelená a biela špargľa, ktorá je chúlostivejšia na skladovanie. Špargľa obsahuje veľa antioxidantov a má protizápalové vlastnosti. Okrem kyseliny listovej je významným zdrojom draslíka, vlákniny, vitamínu B6, A, C a tiež tiamínu. Pomáha chrániť srdce, podporuje trávenie a znižuje riziko vzniku rakoviny. Keďže má nízky obsah kalórií a je plná vitamínov a minerálov, je vhodná aj pri redukčnej diéte.
Someliérka odporúča vhodné víno
Špargľa a špenát sa nie vždy sa hodia k vínu. Nesprávna kombinácia spôsobí, že budú vytvárať s vínom nepríjemnú kovovú chuť. Šumivé, tiché biele a aj ružové suché vína svojou aciditou opäť prečistia chuťové bunky. K jarnému šalátu so špargľou a pestom odporúčam biele víno odrody Sauvignon Blanc z novozélandského vinárstva Villa Maria z rady EarthGarden. Svieži, ovocno herbálny Sauvignon výborne doplní sviežu chuť jarného šalátu.
Odporúčanie someliérky:
Villa Maria EarthGarden Sauvignon Blanc Organic 2021
Atraktívna vôňa citrusových plodov ako limetka a čerstvý grapefruit doplnená herbálnymi tónmi. V chuti koncentrovaný Sauvignon blanc postavený na ovocí a vyvážený pikantnou kyselinkou. Víno na eshope.
Vinárstvo Villa Maria
Od roku 1961 prešlo vinárstvo Villa Maria obrovský kus cesty. Okrem ikonickej odrody Sauvignon Blanc vinárstvo dnes pestuje ďalších 27 odrôd. Vinohrady sa nachádzajú v štyroch oblastiach ostrova - Auckland, Hawkes Bay, Gisborne a Marlborough. Villa Maria kladie veľký dôraz práve na vinohrady, ktoré prechádzajú postupne do režimu organic, momentálne viac ako 40%.
EarthGarden je prvá rada vín vinárstva Villa Maria, ktorá je celá 100% certifikovaná BioGro. Využíva najnovšie znalosti v oblasti ekologického pestovania hrozna, ktorý ťaží zo zvýšeného dopytu spotrebiteľov po organických vínach. Villa Maria každý rok vysadí stovky kvetov vo svojich ekologických viniciach.
Kvety prilákajú včely a užitočný hmyz, ktorý ničí škodcov a choroby v súlade s prírodou bez potreby syntetických chemikálií. Tieto kvety boli inšpiráciou pre dizajn etikety a štítku rady EarthGarden.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





