Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
3-krát R alebo Rizling rýnsky po rakúsky
I keď Rizling rýnsky má vo svojom rodnom liste miesto narodenia Rheingau v Nemecku, veľmi dobre sa mu darí v susednom Rakúsku.
Inšpirujte sa: TOP vína odrody Rizling rýnsky
Poznajte oblast DAC Wachau.

Rakúsko a jeho vinohradníctvo patrí vo svete vína medzi najdynamickejšie sa rozvíjajúce krajiny. Profituje zo severného vinohradníckeho pásma v blízkosti Álp, jedinečnej mikroklímy Neziderského jazera a unikátnych vinohradníckych polôh v povodí rieky Dunaj. Celková rozloha vinohradov je 46 500ha, na ktorých sa pestuje 26 bielych a 14 modrých odrôd. Ikonou rakúskeho vinohradníctva sú Grüner Veltliner - Veltlínske zelené, Riesling – Rizling rýnsky a Blaufränkisch - Frankovka modrá.
Riesling je hlavnou bielou odrodou spolu s Grűner Veltliner v regióne Wachau. Dobre sa mu darí tiež vo vinohradníckych oblastiach Kremstal DAC, Traisental DAC, Kamptal DAC a Weinviertel DAC. Riesling patrí k svetovo uznávaným odrodám. V Rakúsku sú veľmi populárne najmä mladé, pikantné, ovocné Rieslingy s vyššou kyselinkou.
Postupným vyzrievaním sa stávajú vína komplexné a elegantné. Ponúka široký rozsah štýlov, od suchého až po sladký. V závislosti od pôdnych podmienok, napríklad v regiónoch s bridlicovým podložím, má Rizling rýnsky výrazný minerálny charakter. Rizling odráža región lepšie ako akékoľvek iná odroda.
Wachau DAC leží v údolí rieky Dunaj medzi mestami Melk a Krems. Z najlepších polôh pochádzajú expresívne a minerálne Rizlingy, ktoré dokážu vyzrievať niekoľko desaťročí. Sú to poväčšine strmé polohy a pôdy bohaté na kryštalické horniny. Dno údolia Dunaja tvorí dnes drsný riečny štrk s krycou vrstvou jemne zaplavených sedimentov.
Klímu ovplyvňuje zo západu atlantické prúdenie a z východu panónsky prúd. Vyskytujú sa mikroklimatické zóny v závislosti od sklonu a expozície svahu. Horúce, suché letá a silné zimy sú vyvážené veľkou vodnou plochou rieky Dunaj. Chladný vzduch zo severu spôsobuje značné výkyvy denných a nočných teplôt, čo má pozitívny vplyv na dozrievanie hrozna.
Vína DAC Wachau sa delia na tri úrovne: Gebietswein, Ortswein a najvyššia Riedenwein. Tradičné označenie kategórii vín združenia Vinea Wachau je Steinfeder, Federspiel a Smaragd.
Rieslingy z Wachau ponúkajú vynikajúce a rozmanité možnosti kulinárskych kombinácií, či už s domácou rakúskou alebo medzinárodnou kuchyňou. Výborne sa hodí k rôznym úpravám rýb, populárny je Wienersnitzel so zemiakovým šalátom, sladšie verzie k orientálnym jedlám ako Kari a vo Wachau sú obľúbené plnené marhuľové guľky so sladkým Rieslingom v kategórii Trockenbeerenauslesse.


Riesling k rybe
V Rakúsku je veľká koncentrácia malých pestovateľov úzko prepojených s miestnymi družstvami, ktorí tak zveľaďujú krajinu. Príkladom je Winzer Krems v oblasti Kremstal DAC. Družstvo z Kremsu sa orientuje na kvalitu.
Združuje 981 pestovateľov hrozna z celkovej plochy 990 hektárov. Členmi družstva sú vinohradníci, ktorí pestujú vinič podľa prísnych pravidiel – integrovaná produkcia alebo ručný zber. Výroba vína je šetrná. Vinohrady majú úplne odlišnú štruktúru pôdy s menšími terasami ako vo Wachau.
Rizling výslovne odráža vlastnosti jednotlivých viníc, je viac aromatický, ovocný a v teplých ročníkoch môže byť opulentný. Vína z Rieslingu dokonale ladia k regionálnej kuchyni , najmä k sladkovodným úpravám rýb a hydiny.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


