Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Biele vína, ktoré zahrejú aj v chladnom zimnom období
Keď v zime teploty klesnú nižšie, veľa ľudí siaha po plných červených vínach ako Cabernet Sauvignon, Malbec alebo Syrah. Robustné červené vína v tomto ročnom období pôsobia termicky.
Avšak bohaté a krémové biele vína majú rovnaký vplyv na náš organizmus ako tie červené.
Posledná vec, ktorú by väčšina ľudí chcela urobiť, je piť vychladený Sauvignon Blanc, keď vonku sneží. To je jeden z dôvodov, prečo sa ľudia v zime vyhýbajú pitiu bieleho vína. Bohatšie biele vína v skutočnosti chutia najlepšie, keď sa podávajú pri teplote 12 až 13 °C, pretože ich aromatické látky sa pôsobením vyššej teploty lepšie otvoria.
Mnohé biele odrody sú ideálne aj v zime, pretože dopĺňajú širokú škálu jedál. Servis bieleho vína v zime je skvelý spôsob, ako zapôsobiť na hostí na vianočnom večierku a vymaniť sa zo zabehnutých koľají. Osvieženie v monotónnosti bielymi vínami z Condrieu alebo Hermitage. Podávanie bielych vín v zime, ktoré sa môžu dokonca dekantovať bude zábavným alebo nečakaným prekvapením.
Biele vína z Bordeaux
Suché biele vína s vyššou aciditou a alkoholom sú ideálnym výberom, ktoré môžete piť aj zime, pretože sa hodia i ťažším a tučnejším zimným pokrmom. Šumivé vína sú ideálne k vianočnej a silvestrovskej atmosfére. Plnší štýl ročníkových Champagne alebo sektov skvele doplnia napríklad Mušle svätého Jakuba alebo plody mora.
Krémové Chardonnay s tónmi vanilky, orieškov a briošky môže byť skvelé k bravčovej panenke s krémovou omáčkou ale tiež k pečenému kurčaťu s estragónom a hubami. Rovnako ako Chardonnay aj Pinot Blanc je perfektnou voľbou pre chladný zimný večer.
Biele suché vína z Bordeaux majú plné telo, krémovú textúru a zároveň sviežu kyselinku. Výborne sa hodia s bohatšími grilovanými rybami, kuracím alebo bravčovým mäsom. Komplexný a vyzretý Tramín červený k jahňaciemu na bylinkách.
Zima s blízkymi, pri dobrom jedle a pohári kvalitného bieleho vína je jedným zo spôsobov ako prečkať toto mrazivé, ale zároveň krásne obdobie roku.
Tokaj k dezertom
K plným bielym vínam z odrôd ako Viognier, Albarino, Marsanne alebo Bourboulenc vyskúšajte pohánkové rizoto s grilovaným kuracím mäsom, bylinkami a cesnakom.
Ázijská kuchyňa používa pri dochucovaní napríklad zázvor, karí alebo čili. Sú to koreniny, ktoré v zime dokážu taktiež ohriať organizmus. Starší ročník Rieslingu z Wachau alebo Rheingau s hlbokým aromatickým profilom v polosuchom alebo v polosladkom prevedení doplnia práve pikantné ázijské pokrmy.
Ak hľadáte víno, ktoré sa dá kombinovať s dezertmi, vyskúšajte prírodne sladké vína zo Sauternes a Tokaja. Jeden z jej najlepších tipov je aj Madeira, fortifikované víno pomenované podľa portugalského ostrova, na ktorom sa vyrába. Či už suché alebo sladké, fortifikované vína majú výraznú koncentráciu a chuť. Vyskúšate marinované rebrá v Madeire a k nim samozrejme kalich Madeiry.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




