Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
 
		Biele vína, ktoré zahrejú aj v chladnom zimnom období
Keď v zime teploty klesnú nižšie, veľa ľudí siaha po plných červených vínach ako Cabernet Sauvignon, Malbec alebo Syrah. Robustné červené vína v tomto ročnom období pôsobia termicky.
Avšak bohaté a krémové biele vína majú rovnaký vplyv na náš organizmus ako tie červené.
Posledná vec, ktorú by väčšina ľudí chcela urobiť, je piť vychladený Sauvignon Blanc, keď vonku sneží. To je jeden z dôvodov, prečo sa ľudia v zime vyhýbajú pitiu bieleho vína. Bohatšie biele vína v skutočnosti chutia najlepšie, keď sa podávajú pri teplote 12 až 13 °C, pretože ich aromatické látky sa pôsobením vyššej teploty lepšie otvoria.
Mnohé biele odrody sú ideálne aj v zime, pretože dopĺňajú širokú škálu jedál. Servis bieleho vína v zime je skvelý spôsob, ako zapôsobiť na hostí na vianočnom večierku a vymaniť sa zo zabehnutých koľají. Osvieženie v monotónnosti bielymi vínami z Condrieu alebo Hermitage. Podávanie bielych vín v zime, ktoré sa môžu dokonca dekantovať bude zábavným alebo nečakaným prekvapením.
Biele vína z Bordeaux
Suché biele vína s vyššou aciditou a alkoholom sú ideálnym výberom, ktoré môžete piť aj zime, pretože sa hodia i ťažším a tučnejším zimným pokrmom. Šumivé vína sú ideálne k vianočnej a silvestrovskej atmosfére. Plnší štýl ročníkových Champagne alebo sektov skvele doplnia napríklad Mušle svätého Jakuba alebo plody mora.
Krémové Chardonnay s tónmi vanilky, orieškov a briošky môže byť skvelé k bravčovej panenke s krémovou omáčkou ale tiež k pečenému kurčaťu s estragónom a hubami. Rovnako ako Chardonnay aj Pinot Blanc je perfektnou voľbou pre chladný zimný večer.
Biele suché vína z Bordeaux majú plné telo, krémovú textúru a zároveň sviežu kyselinku. Výborne sa hodia s bohatšími grilovanými rybami, kuracím alebo bravčovým mäsom. Komplexný a vyzretý Tramín červený k jahňaciemu na bylinkách.
Zima s blízkymi, pri dobrom jedle a pohári kvalitného bieleho vína je jedným zo spôsobov ako prečkať toto mrazivé, ale zároveň krásne obdobie roku.
Tokaj k dezertom
K plným bielym vínam z odrôd ako Viognier, Albarino, Marsanne alebo Bourboulenc vyskúšajte pohánkové rizoto s grilovaným kuracím mäsom, bylinkami a cesnakom.
Ázijská kuchyňa používa pri dochucovaní napríklad zázvor, karí alebo čili. Sú to koreniny, ktoré v zime dokážu taktiež ohriať organizmus. Starší ročník Rieslingu z Wachau alebo Rheingau s hlbokým aromatickým profilom v polosuchom alebo v polosladkom prevedení doplnia práve pikantné ázijské pokrmy.
Ak hľadáte víno, ktoré sa dá kombinovať s dezertmi, vyskúšajte prírodne sladké vína zo Sauternes a Tokaja. Jeden z jej najlepších tipov je aj Madeira, fortifikované víno pomenované podľa portugalského ostrova, na ktorom sa vyrába. Či už suché alebo sladké, fortifikované vína majú výraznú koncentráciu a chuť. Vyskúšate marinované rebrá v Madeire a k nim samozrejme kalich Madeiry.
Ďalšie články
 
		Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
 
		Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
 
		Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.



 
						 
				 
				 
				

