Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Čo nové u vinára – Papillon, Víno od Francúza
V dedinke Devičie sídli malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Od začiatku vedeli, že chcú robiť naturálne vína v BIO kvalite. Vína s minimom zásahov s minimálnou alebo žiadnou dávkou síry. Od roku 2019 je vinárstvo Papillon certifikované BIO. Ich vína odzrkadľujú štýl a presvedčenie D&D (Darina a David Papillon).
Objavte novinku od Papillon: Nové slovenské vína v portfóliu - Fundus Regius a Papillon
„Bio pre nás nie je len názov, ktorý je teraz moderný a trendy. Nie je to marketingový nástroj na podporu predaja,“ hovorí David. „Záhradu, ktorú máme pri dome, máme tiež formou permakultúry, absolútne nič nestriekame,“ dopĺňa manželka Darina. „Nielen vo vinici a vinárstve, ale aj doma sa snažíme byť a žiť v bio režime.“
Tento rok ste prvýkrát oberali hrozno odrody Devín zo svojho vlastného vinohradu Lukovec v Devíči. Ako ste spokojní s panenskou úrodou a kvalitou hrozna?
Hrozno sme oberali 2. 9. 2023 a bolo pekné, zdravé. Odroda Devín je citlivá na choroby, ale keď je vysadená na správnom mieste a v dobrých podmienkach, tak to zvláda dobre. Necítili sme tlak na choroby. V Deviči stále prefukuje, čo znižuje vlhkosť. Momentálne máme vylisovaných 500 litrov. Fermentácia ide spontánne a plynule rýchlo. Nič nepridávame a na druhý deň po lisovaní už Devín divoko fermentoval. Víno pôjde to do 500 litrového sudu Stockinger a v 2025 sa môžeme tešiť na víno Devín z Devíčia.
V rámci vinohradu Lukovec plánujte aj výsadbu iných odrôd?
V tomto vinohrade bude len Devín. Nič iné sa sem už nezmestí. Ideme vysádzať vinohrad s rozlohou 2,5 ha, ktorý leží na druhej strane Devičia s juhozápadnou orientáciou. Tu plánujeme vysadiť 5 odrôd. Aké, to zatiaľ neprezradíme.
Dávali sme robiť rozbor pôdy francúzskemu mikrobiológovi, ktorý sa špecializuje na vinohrady. Volá sa Emanuel Bourguignon. Bol tu osobne. Jeho rodičia (Lydia a Claude sú slávni vo svete. Riešia mikrobiológiu, poradenstvo samozrejme v bio režime. Emanuel nám robil kompletné analýzy pôdy. Odporučil nám, čo sadiť, ako pripraviť pôdu pred vysadením. Povedal, že cuketové pole by tu nemohlo byť, ale že tento pozemok je úžasný pre vinohrad. Je tu veľa kameňov a korene pôjdu do hĺbky, odkiaľ budú čerpať živiny a vlahu.
Niektorí slovenskí vinári začínajú uvažovať, že by chceli pestovať hrozno a vyrábať víno v bio kvalite aj s certifikátom, ale odrádza ich byrokracia. Je to časovo a finančne náročné?
Vôbec nie. O jednu kontrolu viac či menej, o jeden papier viac či menej. Nie je to náročné. Práve naopak, je to dôležité. Ak to robíte poctivo a organizovane, dá sa to zvládnuť. Byť certifikovaný a mať k tomu „papier“, je dôležité. Veľa ľudí tvrdí, že sú bio a vlastne nie sú. Čiže určite odporúčam zákazníkom hľadať na tovare znak BIO. Ak tam nie je, znamená to že produkt nie je BIO.
Čo je náročné, byť malým vinárom na Slovensku. Všetky tie zákony, kontroly, revízie, výkazy sú náročné. Časovo aj finančne. Vinárstvo, ktoré je postavené na 2 ľuďoch, ako je to u nás, má rovnaké povinnosti ako veľké vinárstvo so 100 zamestnancami. Pre nás je náročné sledovať všetky tieto povinnosti a hlavne legislatívne zmeny. To je pre malú firmu veľmi náročné.
Okrem vín s označením bio sa na slovenskom trhu objavujú vína oranžové. Chcete ísť aj vy touto cestou?
Veľa naturálnych vinárov na Slovensku robí všetky vína len oranžové. To my nechceme. Chceme mať rozmanitosť . V danom ročníku robíme víno v betónovom vajci, ľahšie v sklolamináte, plnšie v sudoch a Pét nat. Triesloviny v niektorých oranžových vínach môžu zakryť odrodu a pôvod hrozna. Na Slovensku si ľudia myslia, že naturálne víno musí byť oranžové víno a kalné. My nič z toho nemáme. Naturálne víno môže byť aj precízne, čisté, zdravé a bez kalov a zákalov.
Myslíte si, že byť bio je cesta do budúcnosti?
Určite by mala byť. Aj kvôli nám ľuďom a planéte samotnej. V iných krajinách sa počty poľnohospodárov v BIO rapídne zvyšujú. Veríme že to tak bude aj u nás.
Za rozhovor ďakujeme Darine Papillon.
Ďalšie články

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.