Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Degustácia s vinárstvom Planeta
Planeta je hviezdou medzi vínami Sicílie, s ktorou spolupracuje WinePlanet a Corner & Co. už niekoľko rokov. V pondelok, možno trochu netradične, 20. 1. 2020 zavítal na Slovensko export manažér vinárstva Marco Scaglione, aby prezentoval filozofiu vinárstva ako aj vín pre našich klientov. Prečítajte si o tom, čo sa degustovalo, ako chutilo a čo bolo vrcholom tejto krásnej degustácie.
Planeta je pomerne mladé vinárstvo, ktoré vzniklo v roku 1995 s rozlohou vinohradov 392ha v piatich oblastiach Sicílie /Menfi, Vittoria, Noto, Etna a Capo Milazzo/.
Vinárstvo pracuje s pôvodnými talianskymi a sicílskymi odrodami ako sú Fiano, Grecanico, Carricante, Mascato di Noto, Frappato, Nerello Mascalese a Nero d´Avola. V rámci medzinárodných odrôd ako Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Syrah a Merlot patrí na ostrove k pionierom.
Vína sa produkujú priamo v oblastiach ich pôvodu. Okrem viniča pestujú olivovníky, z ktorých vyrábajú vynikajúce extra panenské olivové oleje. Tieto oleje boli súčasťou degustácie. Vinárstvo je zapojené do projektu Planeta Terra s dôrazom na ochranu životného prostredia.
Degustácia bielych vín
Prvé víno Alastro 2018 – 80% Grecanico a 20% Sauvignon Blanc. Hrozno pochádza z Menfi, ktorá je v rámci vlastných vinohradov najväčšia. Intenzívna vôňa žltého ovocia, letného jablka, a citrusov doplnená herbálnymi tónmi bielych lúčnych kvetov. Chuť svieža, čistá, hroznová s pikantnou kyselinkou. V závere minerálne. Moderný komunikatívny štýl.
Druhé víno Eruzione 1614 Carricante 2018 pochádza z vinohradov, ktoré sa nachádzajú v oblasti Etna v nadmorskej výške 600 až 890 metrov nad morom. Planeta patrí medzi priekopníkov moderného vinárstva v tejto oblasti, pre ktorú je charakteristická vulkanická pôda s čiernym pieskom. 90% tvorí odroda Carricante a 10% Riesling. Čistá až puristická vôňa žltých mirabeliek, zeleného jablka, citrusov, korenia a jemný dotyk medu. Chuť je zatiaľ diskrétna s krémovou štruktúrou a iskrivou kyselinkou. Dobrá harmónia a silný minerálny prejav.
Posledným servírovaným bielym vínom v rámci degustácie bola Cometa 2018. Menfi, 100% Fiano. 10% vína vyzrievalo v drevenom sude, z toho polovica boli nové sudy. Mladé a zatiaľ zavreté vo vôni, potrebuje čas. Marhuľa, broskyňa, neskôr dotyk vanilky, pyžma a karameliek. V chuti plné a komplexné s bohatou textúrou. Temperamentné s dlhým potenciálom k vyzrievaniu. Právom patrí k TOP bielym vínam Talianska.
Degustácia červených vín
Prvé červené víno Cerasuolo di Vittoria 2016, ktorým domovom je oblasť Vittoria, zaujalo svojim čistým ovocným prejavom. Názov je odvodený zo slovo Cerasa, čo znamená po sicílsky višňa. Vittoria je charakteristická červenou piesočnatou pôdou a tufovým podložím. Víno tvorí 60% Nero d´Avola a 40% Frappato.
Vo vôni dominujú višne, maliny a lúčne kvety. Chuť je ovocná, jemne korenistá a svieža s pikantnou kyselinkou. Odporúčam podávať pri teplote 14 °C a vhodné ku grilovanému mečúňovi.
Degustácia pokračuje s vínom Eruzione 1614, tento krát v červenom prevedení z odrody Nerello Mascalese 2016. 91% tvorí Nerello Mascalese a 9% Nerello Cappucio. Víno vyzrievalo 12 mesiacov v dubových sudoch.
Prečo vlastne 1614? V tomto roku bola zaznamená najväčšia erupcia sopky Etna. Aróma zrelých srdcoviek, fialiek a korenia. Jemne zemitá. Chuť je príjemne korenistá so šťavnatou kyselinkou a ovocnou textúrou. Dlhý záver. Víno reflektuje miesto svojho pôvodu. Výborný partner k jahňacine alebo k vnútornostiam.
Posledné dve vína večera boli vrcholom degustácie. Ochutnať Santa Ceciliu z dvoch ročníkov 2015 a 2011 bolo príjemným senzorickým zážitkom. Santa Cecilia je vlajkovou loďou vinárstva. 100% Nero d´Avola. Víno vyzrieva 14 mesiacov vo francúzskych barikových sudoch ( Allier ). Vinohrady sú vysadené v oblasti Noto, ktorá je charakteristická najnižšími zrážkami v Stredomorí a pôdou s kriedovým podložím.
Ročník 2015 je veľmi mladý, avšak sľubný. Komplexné víno s dobrou tanínovou štruktúrou. Už teraz pôsobí harmonicky, avšak zároveň disponuje veľkým potenciálom pre vyzrievanie. Aróma ročníka 2011 je atraktívna, čučoriedky, višne, neskôr koža, cédrové drevo a grafit. Chuť ovocná s dominanciou kôstkového ovocia, horkej čokolády a korenia. Vyvážená so šťavnatou kyselinkou a elegantným, priebehom. Dlhý záver. Nádherný záver degustácie.

Olivové oleje z Planety
Po vínach nasledovala ochutnávka skvelých olivových olejov Planeta, ktoré sa výborne dopĺňajú s ich vínami. Všetky z úrody 2019/2020. Ľahký a jemný z odrody Nocellara del Belice alebo delikátny z Biancolilly, obidva z odkôstkovaných olív.
Zážitkom bola intenzívna, jemne adstrigentná zmes s korenistým záverom z Nocellary del Belice, Biancolilly a Cerasuoly s neodkôstkovaných olív. Skvelé ku grilovanému tuniakovi!
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





