Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Medailóniky z bravčovej panenky - RECEPT a tip na víno
Bravčová panenka patrí u nás k obľúbeným druhom mäsa. Avšak pripraviť ju tak, aby nebola vysušená, si vyžaduje už nejaké tie kuchárske zručnosti. Medailóniky z bravčovej panenky so zelenými fazuľkami obalenými v slaninke si môžete podľa Lenkinho receptu pripraviť na obed, či večeru. K nemu odporúčam dopriať si ovocný a hladký Pinot Noir z vinárstva Papillon – Víno od Francúza.
Bravčová panenka, zelené fazuľky obalené v slaninke
Čas prípravy: 30 min
Počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Bravčovú panenku opláchneme a nakrájame na plátky s hrúbkou cca 3 cm. V miske si rozmiešame olej s horčicou, soľou, farebným mletým korením a pretlačeným cesnakom.
2. Nakrájané mäso dobre potrieme pripravenou zmesou a podľa možnosti ho necháme odstať (aspoň hodinku). Namarinované mäso vyberieme.
3. Medailóniky opekáme sprudka na rozohriatej grilovanej panvici s olejom. Po asi 6 minútach (podľa hrúbky mäsa), keď sú medailóniky z jednej strany opečené, obrátime ich.
4. Na panvicu pridáme maslo, stiahneme z ohňa, prikryjeme alobalom a necháme dôjsť. Vznikne nám výpek.
5. Zelené fazuľky dáme variť do vriacej vody 6 minút. Potom ich vyberieme, necháme vychladnúť.
6. Asi 8 ks fazuliek zabalíme do plátku slaninky a opečieme v panvici na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Nakoniec ich dochutíme soľou a korením.
Servírovanie - Na tanier naservírujeme medailóniky, ktoré prelejeme výpekom a podávame so zelenými fazuľkami obalené v slaninke.
Zelená fazuľka je mladým, ešte nedozretým fazuľovým strukom. Obsahuje množstvo výživných látok, vďaka ktorým je skvelou prevenciou srdcovo-cievnych chorôb, rakoviny hrubého čreva a cukrovky. Vyniká tiež nízkym obsahom tukov a je výbornou dietetickou voľbou. Je zásobárňou vitamínu A, C, K, B6 a kyseliny listovej. Zelené fazuľky obsahujú antioxidanty, flavonoidy. Pomáhajú predchádzať vzniku krvných zrazenín a udržujú cievy v dobrej kondícii.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Výber vína k bravčovej panenke závisí od jej úpravy, s akou omáčkou a prílohou je servírovaná. Lenka pripravila medailóniky z bravčovej panenky jednoducho, aby zachovala jej prirodzenú chuť. Spolu so zelenými fazuľkami obalenými v slaninke. K tejto úprave panenky odporúčam ľahšie červené víno s pekným ovocným prejavom, hladkými tanínmi a sviežou kyselinkou, ktorá redukuje tuk zo slaninky. Tieto atribúty pre mňa spĺňa Pinot Noir z vinárstva Papillon.
Odporúčanie someliérky:
Papillon Víno od Francúza SYMPOSION Pinot Noir BIO 2019
Ľahké červené víno z odrody Pinot Noir s ovocným charakterom. 5 dní macerované na šupkách, remontáž a následne 10 mesiacov zrelo v sklolaminátovej nádobe. Nečírené, nefiltrované. Atraktívna vôňa zrelých záhradných jahôd a malín, byliniek, jemne zemitá. Chuť stredne plná, ovocná a hravá s hladkými tanínmi. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Papillon Víno od Francúza
V dedinke Devičie sídli malé, rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Od Davidovho priezviska – Papillon (po francúzsky – motýľ ), bolo odvodené i logo, ktoré nájdete na každej etikete vína. Od roku 2019 je vinárstvo Papillon certifikované ako BIO. Výroba vína je sústredená priamo v areáli vinárstva.
Spracovanie hrozna je maximálne šetrné, využívajú princíp gravitácie, bobule hrozna sa lisujú pomaly. Používajú sklolaminátové fermentačné nádoby a betónové vajíčka pri tichých vínach. Okrem tichých vín vyrábajú i radu Bublinky. V blízkosti vinárstva sa nachádza obnovená tufová pivnica v tvare kríža so stálou teplotou. Vína vyzrievajú vo francúzskych dubových sudoch. Okrem červených i biele vína zrejú v sudoch. Dôležité je nájsť rovnováhu pri používaní nových a starších sudov.
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.





